Kislippó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (V.4.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 05. 04- 2017. 12. 30


Kislippó Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b.) pontjában, 32.§ (1) bekezdés. b.) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdés, 92. § (1) és (2) bekezdéseiben, valamint a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I.Fejezet


Általános eljárási rendelkezések


1. A rendelet célja


1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.


2. A rendelet hatálya



2. § A rendeletet hatálya kiterjed Kislippó község közigazgatási területén az Szt 3. §-ban meghatározott személyekre.


3. § Kislippó Község Képviselő-testülete jelen rendelet keretei között az alábbi ellátási formákat biztosítja:


a) személyes gondoskodást nyújtó ellátások, melynek formái:

Szociális alapszolgáltatások:

-étkeztetés

-házi segítségnyújtás

-családsegítő szolgálat

-jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

b) a települési támogatások rendszerét a képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.



3. Az ellátások igénylése, megállapítása


4.§ (1) A szociális ellátások iránti kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségére eljuttatva kell benyújtani.

(2) A szociális ellátások iránti kérelemhez csatolni kell a hatályos jogszabályokban és e rendeletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, valamint az elbíráláshoz felhasználható bizonyítékokat.

(3) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt – határidő megjelölésével – hiánypótlásra kell felhívni.

(4) Ha a kérelem elbírálásakor kétség merül fel a nyilatkozatok valódiságát illetően, a NAV igazolása kérhető a jövedelemadó vonatkozásában, valamint a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége a kérelmező által közölt adatokat, tényeket, és a szociális helyzetet környezettanulmány felvétele során ellenőrizheti.


5.§ (1) Rendszeres jövedelmek igazolására az irányadó időszak a kérelem benyújtását megelőző hónap, egyéb jövedelmek tekintetében egy év átlagjövedelme.

(2) Jövedelemigazolásra elfogadható okmány, vagy annak hiteles másolata: munkahely által kiállított átlagkereset igazolás, postai feladóvevény, nyugdíjszelvény, pénzintézeti igazolás, ellátást folyósító szerv határozata, stb.

(3) Ha a szükséges okmányok, igazolások nem állnak rendelkezésre, azok beszerzése nehézségekbe ütközik, illetve hosszabb időt vesz igénybe, vagy sürgősség áll fenn, mert a késedelem életet, egészséget, testi épséget veszélyeztet, a kérelmező írásban tett nyilatkozata elfogadható. Az irányadó időszakra vonatkozóan a jogosult forrásonként és személyenként köteles a nyilatkozatot megtenni.

(4) A (3) bekezdésben foglalt esetben a határozathozatalt követő 30 napon belül csatoltatni kell a szükséges igazolásokat , illetve ellenőrzéssel kell  meggyőződni a nyilatkozat valódiságáról.

(5) A kérelmező vagyoni-, szociális-, lakáskörülményeinek, egészségi állapotának tisztázása érdekében helyszíni szemle tartható és környezettanulmány készítése rendelhető el. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőnél, ha életkörülményeit a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége már egy éven belül bármely ügyben vizsgálta, és nem feltételez azokban lényeges változást.

(6) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltség nyilvántartásaiban fellelhetőek.


6. § (1) Ha a kérelem e rendelet szerint adható ellátások méltányosságból való megállapítására irányul, a kérelmezőnek csatolnia kell az e rendelet szerint méltányosság gyakorlására lehetőséget adó körülmények fennállásának hitelt érdemlő (pl. egészségi állapot háziorvos által történő, stb.) igazolását.


7. § E rendelet alkalmazása során nettó jövedelemnek az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontjában felsoroltakat, vagyonnak pedig az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakat kell tekinteni.


8. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások ügyében hozott polgármesteri döntés ellen a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül Kislippó Község Képviselő- testületéhez címzett, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségére benyújtott, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(2) A Képviselő-testület határozata ellen – jogszabálysértésre való hivatkozással – 30 napon belül keresettel lehet folyamodni a Baranya Megyei Bírósághoz.


9. § Rendszeresen megállapított ellátásokat havonta utólag, a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig kell utalványozni.


4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


10. § A kérelmező által jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése az Szt. 17. §-ban foglaltak irányadók.



II. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


Szociális alapszolgáltatások


5. Étkeztetés


11. § (1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk

b) egészségi állapotuk

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a 70. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekintetni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes és a családgondozó javasolja.

(5) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki az Szt. 3. §-a alapján hajléktalannak minősül.


12. § (1) Az étkeztetés igénylésére benyújtott kérelmeket a polgármester bírálja el.

(2) Az étel házhozszállítását az önkormányzat a falugondnoki szolgálat által történő házhozszálltással biztosítja, de az ételt a jogosult saját maga vagy a családtagja is elviheti.

(3) Megszűnik az étkeztetés:

a) ha arról a gondozott lemond,

b) az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn,

c) a jogosult halálával

d) a jogosult 30 napig nem veszi igénybe,

e) a jogosult 2 hónap után felszólítás ellenére sem fizet térítési díjat,

f) a jogosult Kislippón bejelentett állandó lakcíme vagy tartózkodási helye megszűnik.


13.§ (1) Kislippó Község Önkormányzata a Magyarbóly Község Önkormányzata által fenntartott Magyarbóly, Damjanich u. 7. sz. alatti főzőkonyhája (a továbbiakban: Intézmény) útján az alábbi ellátásokat biztosítja:

a) szociális étkeztetés,

b) gyermekétkeztetés (családi napközi, óvodai és általános iskolai napközbeni ellátás),

c) egyéb felnőtt étkeztetés (munkahelyi-, illetve vendégétkeztetés).

(2) Az ellátások igénybevételéért térítési díjat kell fizetni.

(3) A térítési díj számításának alapja a tényleges önköltség és az igénybe vett szolgáltatáshoz biztosított normatív támogatás különbözete.


14. § (1) A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 470,- Ft / ellátási nap.


(2) A szolgáltatást igénybe vevők által fizetendő napi személyi térítési díj mértéke az alábbi:


a)azon ellátottnak, akinek a rendszeres havi jövedelme nem éri el a 30.500.- Ft-ot, a személyi térítési díj összege az Szt. 116. § (3) a) pontjának figyelembe vételével, egyénileg kerül megállapításra úgy, hogy a napi személyi térítési díj összege az ellátott rendszeres havi jövedelme 30%-ának harmincad részét nem haladhatja meg,                                  

b)azon ellátottnak, akinek a rendszeres havi jövedelme 30.500.- Ft vagy azt meghaladja, de az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át nem éri el: 305.- Ft/ellátási nap


c)azon ellátottnak, akinek a rendszeres havi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-300%-a között van 360.- Ft/ellátási nap


d)azon ellátottnak, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-a felett van 470.- Ft/ellátási nap.


(3) A munkahelyi étkeztetés térítési díja: 470,- Ft /adag.


(4) A vendégétkeztetés intézményi térítési díja: 550,- Ft/adag.


(5) A munkahelyi étkeztetés és vendégétkeztetés térítési díja a 27%-os áfa-t tartalmazza.



6. Házi segítségnyújtás


15. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosít az Szt. 63 §-ában foglaltak alapján a Beremendi Gyermekjóléti, Egészségügyi, Szociális és Területfejlesztési Társulás segítségnyújtóin keresztül.


7. Családsegítés


16. § (1) A családsegítés keretében  az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve a személyek szociális és mentálhigiénés ellátását kell biztosítani.


(2) Az önkormányzat a Beremendi Gyermekjóléti, Egészségügyi, Szociális és Területfejlesztési Társulás tagjaként, a Beremendi Alapszolgáltatási Központ Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatát közreműködésével ellátja az Szt. 64 § (4)-(5) bekezdésében meghatározott általános segítő szolgáltatást. Ezáltal segítséget nyújt a működési területen élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzéses céljából.


8. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


17. § Az önkormányzat jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosít az Szt 65. §-ában foglaltak alapján a Beremendi Gyermekjóléti, Egészségügyi, Szociális és Területfejlesztési Társulás házi segítségnyújtóin keresztül.



III. Fejezet


Záró rendelkezések


18. § (1) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

   

(2) E rendelet 2015. május 4. napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, egyidejűleg hatályát veszti a 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet.


(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


(4) A hatályon kívül helyezett rendelet alapján önkormányzati hatáskörben megállapított ellátások folyósítását a felülvizsgálat időpontjáig kell folyósítani.


(5) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Kislippó, 2015. április 30.



       Fürdős Zoltán                                                                             dr. Szarkándi Zita

        polgármester                                                                                    jegyző


Záradék:


A rendelet 2015. május 4-én Kislippó Község Önkormányzata hirdető tábláján kifüggesztésre került.


                                                                                                          dr. Szarkándi Zita

                                                                                                                  jegyző