Kislippó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021 (II.8.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 02. 09- 2021. 02. 17

Kislippó község képviselő testületének 1/2021 (II.8.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2021.02.09.

Kislippó Polgármestere a Kislippó Községi Önkormányzat képviselő-testületének hatáskörében eljárva a 478/2020. (XI.03.) kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a Katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (4) bekezdésében és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Kislippó község közigazgatási területére terjed ki.

(2) Az önkormányzat a község intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítésének elősegítése céljából falugondnoki szolgálatot működtet. A falugondnoki szolgálat keretében szociális alapellátást és egyéb szolgáltatást nyújt.

2. § A falugondnoki szolgálat a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2007. (I.07.) SZCSM rendeletben meghatározott szolgáltatási elemek biztosításával, az alábbi feladatokat látja el:

1. A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül:
a.) közreműködés
- az étkeztetésben,
- a házi segítségnyújtásban,
- a közösségi és szociális információk szolgáltatásában.
b.) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása:
- háziorvosi rendelésre szállítás,
- egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
- gyógyszerkiváltás, és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.
c.) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása:
- az óvodába, iskolába szállítás,
- egyéb gyermekszállítás.
2. A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások:
- a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése, azok lebonyolításában való közreműködés (színház, kirándulás, helyi rendezvények, könyvtári kölcsönzés, stb.),
- egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
- egyéb lakossági szolgáltatások, illetve egyéb szociális-és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.
3. A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatási feladatok:
- ételszállítás szociális étkezők és szünidei gyermekétkezők részére
- önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
- a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.
4. A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó, a település sajátos igényeihez és szükségleteihez igazodó feladatok:
- a falugondnok rendszeresen nyújt személyes segítséget a rászorulóknak problémáik - meghallgatásával és megbeszélésével.
- tevékenységének ellátásába bevonja a településen lévő családokat is.
5. A falugondnoki szolgáltatás az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 39. § (6) bekezdés szerinti
a) szállítás,
b) megkeresés és
c) közösségi fejlesztés szolgáltatási elemeket biztosít.

3. § (1) Az étkeztetés igénybevételének szabályait az önkormányzat mindenkori szociális ellátásokról szóló helyi rendelete tartalmazza.

(2) A falugondnoki szolgálat szakmai programját e rendelet melléklete tartalmazza.

2. Záró rendelkezések

4. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Jelen rendelet hatályba lépésével a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2008.(IV.29.) rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon az aljegyző gondoskodik.

1. melléklet az 1/2021. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Kislippó Község Önkormányzata falugondnoki szolgálatának Szakmai Programja
Kislippó Község Önkormányzata – a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 39. §-a, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (1)-(6) bekezdései alapján a település falugondnoki szolgáltatásának szakmai programját az alábbiak szerint határozza meg.

I. rész

A szolgáltatás fenntartója

A szakmai program Kislippó Község Önkormányzatának közigazgatási területén működő falugondnoki szolgáltatásra terjed ki.
A szolgáltatás megnevezése: Falugondnoki Szolgálat
Fenntartó: Kislippó község Önkormányzata
Székhelye: 7775 Kislippó, Kossuth u. 70.
Képviselője: Fürdős Zoltán polgármester
Ügyfélfogadás helye: Polgármesteri Hivatal Kislippó, Kossuth u. 70.
Ügyfélfogadási ideje: minden héten pénteken, 17-18 óráig
E-mail: magyarboly@jegyzombo.t-online.hu
Elérhetősége: 72/456-131, 20/934-4855
Falugondnok: Müller Csaba
Elérhetősége: 20/961-2120
Ügyfélfogadás helye: Polgármesteri Hivatal Kislippó, Kossuth u. 70.
Ügyfélfogadás ideje: minden héten szerdán, 13-14 óráig.

II. rész

A falugondnoki szolgáltatás célja, feladata

1. A település bemutatása:

Kislippó község Baranya megyében, a Villányi hegységtől délre, a Duna és a Dráva által határolt háromszögben, a Drávamelléknek nevezett területen helyezkedik el. Magyarország legdélibb települései közé tartozik. Területe 837 ha , ebből a belterület 68 ha. Szomszédos települései: Márok, Magyarbóly, Illocska, Ivándárda, Lippó. Alapfokú település, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségéhez tartozik, Villány és Siklós vonzáskörzetében van.
A település lakói németek, majd görög keleti délszlávok voltak, 1840. körül telepedtek le délszlávok és magyarok. A szerb lakosság 1920 körült visszatelepült Szerbiába. Nemzeti összetételét tekintve mára túlnyomó részben magyarok lakják.
A lakosság korösszetételét vizsgálva sajnos elöregedő településről van szó. A születések száma a községben egyre kevesebb (évente 1-2 fő), a fiatalok, ha módjukban áll, fejlettebb településekre költöznek, így Kislippón túlnyomórészt idősek maradnak. A halálozások és elköltözések nagyobb arányt képviselnek, mint a születések és a betelepülések, így nem csak öregszik a lakosság, de folyamatosan csökken a lélekszám is.
Aprófalu jellegéből adódóan erősen funkcióhiányos községről beszélünk. Egy élelmiszer boltja van, ahol PB- gázcsere telepet is működtetnek. Egyéb vásárlási igényeiket mozgóboltokkal, illetve más településeken történő vásárlással elégíthetik ki a lakosok. Nyilvános telefonállomással rendelkezik, és a lakások többségében van vezetékes telefon is. A kábeltelevíziós rendszer szintén a lakások zömében bekötésre került. A lakások 90%-a ellátott vezetékes ivóvízzel, a villamos energia ellátás 100%-os Kiépült a gáz vezetékkel rendelkezik, a szennyvízcsatorna-hálózat tervei elkészültek, megépítésére az önkormányzat a gesztor Magyarbóly Község Önkormányzatával folyamatosan pályázik.
A község fő munkaadója a Bóly Zrt Kislippói Gazdasága és viszonylag sokan élnek idénymunkából.
A településen élő gyermekek szinte mindegyike iskolába és óvodába is Lippóra jár.
A közigazgatási szolgáltatások tekintetében a lakosok hivatali ügyeiket a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségén, Magyarbólyban intézhetik. Postahivatal és gyógyszertár sem üzemel helyben, a községben mobil posta működik.
Egészségügyi ellátás tekintetében is Magyarbólyhoz tartozik a település, ahol működik háziorvosi szolgálat. A magyarbólyi háziorvos rendel hetente kétszer Kislippón a Faluházban kialakított orvosi rendelőben.
A házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosít az önkormányzat.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Beremendi Gyermekjóléti- és Szociális Társulás Beremendi Alapszolgáltatási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatán keresztül nyújtja, melynek családgondozói rendszeresen látogatják a település érintett lakosságát, illetve ügyfélfogadást tartanak szerdánként Magyarbólyban. Bár a falu folyamatosan öregszik, az idősek ellátása mégsem biztosított, nincs a községben részükre nappali ellátást nyújtó intézmény.
A szociális étkeztetést, a gyermekétkeztetést és egyéb felnőtt étkeztetést a Magyarbólyi Óvoda Fenntartói Társulás fenntartásában működő Magyarbólyi Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha főzőkonyhája útján biztosítja az önkormányzat
A község működtet faluházat, a közművelődés alapfokon biztosított, mivel a település tagja a mozgókönyvtári rendszernek.
Aktív civil élet folyik a községben, egy hivatalosan bejegyzett egyesület működik a településen. A Kislippó Lakóiért Egyesület elsősorban a tagjai, néhány esetben a lakosság egészére nézve rendez programokat. Az egyesület aktívan működik, és az önkormányzat technikai támogatását élvezi. Bár nem a község bejegyzett egyesületei, de kötődése van Kislippóhoz a Magyarbólyi Polgárőr Egyesületnek. Ez az egyesület több kislippói lakost tudhat tagjai között. A polgárőrségnek külön kislippói tagozata is van.

2. A falugondnoki szolgáltatás célja:

A falugondnoki szolgáltatás célja a hátrányos helyzetű, szolgáltatás hiányos kistelepülések és tanyák esélyegyenlőségének növelése, javítása. A településen élők életfeltételeinek javítása az alapvető szükségletek kielégítését segítő lakossági és közszolgáltatásokhoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása, valamint a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítése révén. A település szolgáltatási funkcióinak bővítése, közösségfejlesztés, valamint a jobb életminőség elérése. Igény szerint a kistérségi közlekedési szolgáltatásokban való részvétel. Különös gondoskodás, személyes kapcsolattartás a pandémia idején, a járványidőszakban leginkább érintett, érzelmileg és lelkileg leginkább veszélynek kitett lakosság körében.

3. A szolgáltatás igénybevételére jogosultak köre:

A településen életvitelszerűen tartózkodó lakosság, amely szociális körülményei, ezen belül kora, egészségügyi állapota és egyéb aktuális élethelyzete alapján alkalmilag vagy tartósan jogosulttá válik a falugondnoki szolgáltatás igénybevételére.
Az igénybevevők jellemzően az alacsony jövedelemmel rendelkezők, rossz egészségi állapotúak, valamint az időskorúak (főként egyedül élők) köréből kerülnek ki, akik körében korukból adódóan is jellemző az érzékszervek működésének hanyatlása, a degeneratív ízületi elváltozások okozta mozgásfogyatékosság. A falugondnoki szolgáltatás biztosításával, mint a segítségnyújtásnak ezzel a formájával elérhető, hogy a településen élő idős és megromlott egészségi állapotú emberek nem kényszerülnek feladni önálló életvitelüket, és minél későbbre tolódik a bentlakásos ellátásra vonatkozó igények megjelenése.
A falugondnoki szolgáltatás valamennyi eleme térítésmentes.

III. rész

Ellátandó célcsoport jellemzői

A népesség elöregedése, a családi struktúrák változásai, valamint a lakosság anyagi
helyzete romlásának következtében megnőtt az igény a személyes gondoskodási formák iránt. Településünkön a lakosság korösszetétele kedvezőtlen, magas az időskorúak aránya. A munkahelyek folyamatos megszűnése miatt megfigyelhető a fiatalok elvándorlása. Többek között ennek is köszönhető, hogy ma már kevéssé jellemző a több generáció együttélése, ami megnehezíti az önmaguk ellátásában segítségre szoruló időskorúak gondozását. Emiatt egyre növekszik azok aránya, akik idősen egyedül élnek. Emellett növekvő tendenciát mutat azok száma is, akik különböző testi, szellemi, valamint szociális problémákkal küzdenek, és emiatt segítségre szorulnak.
Ezért szociális alapszolgáltatás keretében Kislippó Község Önkormányzata a közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező szociálisan rászorult személyek részére biztosítja a falugondnoki szolgáltatást, különösen azoknak, akik:

a) nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek,

b) egészségi állapotuk miatt rászorulók,

c) fogyatékkal élő személyek, pszichiátriai betegek,

d) szenvedélybetegek,

e) hajléktalanok.

A település demográfiai mutatói:
Kislippó község lakosságának száma (2021. 01.01.): 299 fő.
0-18 év közöttiek száma: 50 fő.
19-62 év közöttiek száma: 188 fő
62- év felettiek száma: 62 fő.

IV. rész

Célcsoportok bemutatása

A falugondnoki szolgálat e cél megvalósítása érdekében, az 1/2007. (I.07.) SZCSM rendeletben meghatározott szolgáltatási elemek biztosításával, az alábbi feladatokat látja el:
A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül:
a.) közreműködés
az étkeztetésben,
a házi segítségnyújtásban,
a közösségi és szociális információk szolgáltatásában.
b.) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása:
háziorvosi rendelésre szállítás,
egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
gyógyszerkiváltás, és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.
c.) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása:
az óvodába, iskolába szállítás,
egyéb gyermekszállítás.
A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások:
a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése, azok lebonyolításában való közreműködés (színház, kirándulás, helyi rendezvények, könyvtári kölcsönzés, stb.),
egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
egyéb lakossági szolgáltatások, illetve egyéb szociális-és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.
A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatási feladatok:
ételszállítás szociális étkezők és szünidei gyermekétkezők részére
önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.
A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó, a település sajátos igényeihez és szükségleteihez igazodó feladatok:
- a falugondnok rendszeresen nyújt személyes segítséget a rászorulóknak problémáik meghallgatásával és megbeszélésével.
- tevékenységének ellátásába bevonja a településen lévő családokat is.
A falugondnoki szolgáltatás az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 39. § (6) bekezdés szerinti

a) szállítás,

b) megkeresés és

c) közösségi fejlesztés szolgáltatási elemeket biztosít.

A jogszabályi előírásokhoz kapcsolódóan Kislippó község viszonylatában a falugondnoki szolgáltatás bevezetése, megfelelő színvonalon való működése, az alábbiakban vázolt szociális igények megvalósítását teszik lehetővé, a leírt konkrét formában.

V. rész

A feladatellátás szakmai tartalma, módja, a biztosított szolgáltatások formái,

köre, rendszeressége, a szolgáltatás elemeket igénybe vevő

célcsoportok bemutatása

1. SZÁLLÍTÁS

Szállítás: javak, vagy szolgáltatások eljuttatása az igénybe vevőhöz, vagy az igénybe
vevő eljuttatása a közszolgáltatások, szolgáltatások, munkavégzés, közösségi
programok, családi kapcsolatok helyszínére, ha szükségleteiből adódóan mindezek
más módon nem oldhatóak meg.
1.1. A falugondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatai
1.1.1. Közreműködés az étkeztetésben
A feladatellátás tartalma, módja:
A falugondnok feladatkörébe tartozik azon személyek felkutatása, akiknek saját ellátásuk nehézségekbe ütközik, és a napi meleg ebéd házhoz szállítása megkönnyíti ellátásukat, ezzel életminőségük javul. A falugondnok ezt a feladatot a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségén dolgozó, a Magyarbólyi Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha által foglalkoztatott asszisztens munkatárstól kapott határozatok alapján látja el. A falugondnok kapcsolt feladata, hogy a szolgáltatást igénybe vevőkkel elbeszélget, és amennyiben az étkeztetéssel, bevásárlással vagy orvosi ellátással kapcsolatban igény merül fel, azokat rögzíti, továbbítja a fenntartó felé, illetve megoldásukhoz segítséget nyújt.
A falugondnok az iskolai szünetekben és az óvoda zárva tartási ideje alatt a szünidei gyermekétkeztetésre jogosult gyermekek részére kiszállítja a napi meleg ételt.
A feladatellátás rendszeressége:
Napi rendszerességgel a szociális étkezők és időszakos jelleggel a szünidei gyermekétkezők részére szállít.
Célcsoport:
- Azok, akik szociálisan rászorultak, akik koruk, vagy egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük, vagy hajléktalanságuk miatt nem képesek gondoskodni a legalább napi egyszeri meleg étkezésről, valamint az alapvető élelmiszerek beszerzéséről.
- Az intézménybe járó és intézményen kívüli gyermekek, akik jogosultak és igénybe veszik a szünidei étkeztetést.
1.1.2. Házi segítségnyújtásban való közreműködés
A feladatellátás tartalma, módja:
A falugondnok segítséget nyújthat a házi segítségnyújtásban részesülő ellátott számára azon szükségletek kielégítésében, amelyeket a saját háztartásában nem tud megoldani (igénybevevő eljuttatása a közszolgáltatások, közösségi programok,
családi kapcsolatok helyszínére).
- A szociális segítő és a személyi gondozó szállítása, eljuttatása a szolgáltatást igénylőhöz.
- Bevásárlás: a falugondnok a felvett és rögzített bevásárlási kérelmeket alkalomszerűen intézi úgy, hogy az érintetteket elszállítja a vásárlás helyszínére. A kért cikkeket a helyi ill. legközelebbi élelmiszerboltban veszik meg. Amennyiben az érintett helyett a falugondnok vásárolja meg a kért termékeket, minden vásárlásról köteles a bolti számlát (blokkot) elkérni, és a vásárolt árucikkeket a bizonylat ellenében elszámolni. Csak az azonnali elszámolás minősül elfogadottnak.
A feladatellátás rendszeressége:
Alkalomszerű.
Célcsoport:
Fizikai, mentális és szociális állapotuk miatt rászoruló azon személyek, akik önmaguk
ellátására, ill. szükséges létfenntartási cikkek beszerzésére más módon nem képesek.
1.1.3. Egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása
A feladatellátás tartalma, módja:
- Mozgáskorlátozott személyek szállítása a háziorvoshoz, fogorvoshoz, más egészségügyi intézménybe.
- Betegek háziorvoshoz szállítása. A háziorvos heti két alkalommal rendel a településen. Más napokon (hétfő-szerda-péntek) Magyarbóly településen fogadja a betegeket. Sürgős esetben, amikor a településen nincs rendelés, a beteget a háziorvoshoz elszállítja a falugondnoki szolgálat. A falugondnok a betegszállítás tekintetében a kompetenciáját nem lépheti át, a falugondnoki szolgálat járműve nem helyettesíti a mentőt! Kizárólag járóbeteg-szállítást végezhet kivéve, ha a mentő kihívására – vagy megérkezésére nincs lehetőség. Fogorvosi rendelés Villány településen van, amennyiben igény van rá a szolgálat elviszi a betegeket fogorvoshoz. Felmerülhet az igény a hétvégi vagy esti ügyeletre történő szállításnak, ezt akkor kell megoldani, ha az ügyeletes orvos várhatóan nem tud időben a helyszínre érkezni.
A betegszállítás biztonságos megoldása érdekében a falugondnoknak rendelkeznie kell az alapvető elsősegély-nyújtási ismeretekkel. A falugondnok a feladatellátáshoz szükséges alapvető elsősegély nyújtási ismereteket a falugondnoki alapképzésen, illetve a továbbképzések során szerzi meg.
- Gyógyszerkiváltás:
A településen hetente két alkalommal rendel a háziorvos. Így ezeken a napokon a betegek a vénnyel felkeresik a falugondnokot, aki elviszi a beteget a gyógyszertárba. Amennyiben a szolgáltatást igénybevevő lakos állapota nem teszi lehetővé, hogy saját maga váltsa ki a gyógyszereit, a falugondnok vásárolja meg azokat, és hordja ki az ellátottak számára. Az elszámolás a pénzkezelési szabályzat szerint történik.
Ezzel a szolgáltatással a településen élő idős, beteg emberek gyógyszerellátottsága biztosított, nagy könnyítést jelent a házhoz történő kihordás és így a gyógyulás feltételei is gyorsabban biztosíthatók.
- Egyéb egészségügyi intézménybe való szállítás- szakrendelésre szállítás. Az ezen egészségügyi intézményekbe való szállítás előzetes időpont egyeztetés, orvosi beutaló alapján történik.
A falugondnok munkájával hozzájárul a lakosok egészségi állapotának megőrzéséhez azáltal, hogy aktívan részt vesz a betegség megelőző tevékenységek, akciók szervezésében, tájékozódik és tájékoztatja a lakosságot a szűrővizsgálatok lehetőségéről, időpontjáról.
A feladatellátás rendszeressége:
Háziorvosi rendelésre szállítás igény szerint.
Egyéb egészségügyi intézménybe szállítás igény szerint.
Gyógyszerkiváltásra szállítás és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása szállítással hetente egyszer vagy kétszer, igény szerint.
Célcsoport:
Azok a betegek, akik idős koruk vagy állapotuk miatt az egészségügyi intézményekbe való eljutásban segítségre szorulnak.
1.1.4. Óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása
A feladatellátás tartalma:
A települések infrastrukturális hiányosságaiból adódóan egyre nagyobb szükség van a falugondnoki szolgálat ezen szolgáltatására. A tömegközlekedés hiányosságait is pótolva szükségessé vált az óvodás – és iskoláskorú gyerekek oktatási intézménybe való szállítása.
Az önkormányzat nevelési – oktatási feladatait nagyobb részben a Lippón működtetett Óvodában, és a Lippói Gárdonyi Géza Általános Iskolában valósítja meg. De lehetőség van a Magyarbóly községben működtetett Magyarbólyi Óvodába, és a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolába is beíratni a gyermeket. A községben élő gyermekek óvodába és iskolába szállítását a falugondnoki szolgálat végzi.
A feladatellátás rendszeressége:
Óvodába, iskolába szállítás legalább naponta egy fordulóban.
Egyéb gyermekszállítás esetenként.
Célcsoport:
Óvodás, iskolás korú gyermekek.
1.1.5.Egyéb gyerekszállítás
Az iskolai rendezvények, amelyek nem kapcsolhatók a menetrend szerinti autóbuszjáratokhoz, szintén szállítás igényesek. Erre a falugondnoki szolgálatot fel lehet kérni (tanévnyitó-, tanévzáró-, szülő értekezlet, szakkörök, vidéki sportrendezvények). A falugondnoki gépjárműnek meg kell felelni a gyermekszállítás feltételeinek, rendelkeznie kell a szükséges tárgyi, személyi feltételekkel. Ugyancsak besegít a falugondnoki szolgálat a gyermekek kötelező fogászati szűrésre történő szállításába, igény szerint, az iskola, óvoda kérése alapján.
A közúti közlekedési szabályoknak megfelelően a gépjárművet a „gyermekszállítás” matricával kell/lehet ellátni.
1.1.6. Közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben
A feladatellátás tartalma, módja:
A falugondnok fontos feladata a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény értelmében, mint jelzőrendszeri tag minőségében a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez nyújtott segítség, az ezen intézményekkel, szakembereikkel való folyamatos kapcsolattartás, igény esetén szakemberek szállítása. A falugondnok részt vesz a veszélyhelyzetek elhárítását célzó intézkedésekben, a családjából kiemelt gyermek szakellátásba való beszállításában. Igény esetén biztosítja a gyermekkel való kapcsolattartást, segíti a hozzátartozó szülőt a gyermekgondozási helyén való látogatásban.
1.2. A falugondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatai
1.2.1.A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése, azok lebonyolításában való közreműködés
A falugondnoki szolgálat egyik fő célja a településen élők életminőségének javítása, nemcsak az alapfeladatok biztosításával, de a közvetlen, kiegészítő feladatokkal is. A
feladat elvégzésében nagy szerepe van a falugondnoknak, aki központi szerepet tölt
be a településen, ő az, aki a legjobban ismeri a település lakóit és szükségleteit, és
tartalmas kapcsolatrendszerrel bír, e feltételek megléte esetén lehet a helyi közélet motorja, illetve a közéleti események szervezője.
A szolgáltatás a helyi önkormányzatot is érintő rendezvényekre (falunap a szomszédos településeken, zászlóavatás, koszorúzás, stb.) vehető igénybe. Az igénybevétel feltételeit, az indulás és érkezés idejét az önkormányzat hirdetés útján tudatja az érdekeltekkel.
A falugondnok segédkezhet az önkormányzat rendezvényein, azok lebonyolításában részt vehet. Technikai berendezések helyszínre, illetve visszaszállítását megoldani, a rendezvény helyszínének kialakításában aktívan részt venni, alkalomhoz illő zászlót kitűzni, illetve levenni.
Ezen túl a falugondnoki szolgáltatás útján lehetőség van arra, hogy a helyben lakók más településeken levő kulturális- és sportrendezvényekre, programokra, színházba eljussanak, kirándulásokon vegyenek részt.
A feladatellátás rendszeressége:
Alkalomszerűen.
Célcsoport:
Azok a rászorultak, akik maguk szállításáról – koruk, egészségi állapotuk, anyagi helyzetük miatt – más módon nem tudnak gondoskodni, illetve az számukra aránytalanul nagy terhet jelentene, illetve a település lakosai, közösségei.
1.2.2. Egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása
A falugondnok munkája során köteles a lakosságot érintő gondokat az önkormányzat felé tolmácsolni, valamint az önkormányzat intézkedéseit a lakossággal megismertetni, és a visszajelzéseket továbbítani.
A feladatellátás tartalma:
- Segítségnyújtás a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a
szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek falugondnokok által történő elintézésével, és a kérelmük benyújtásában is segítséget nyújt.
A falugondnok közreműködik a jó kapcsolattartás érdekében az önkormányzat, a hivatal és a lakosság között.
A feladatellátás módja:
szóbeli kapcsolattartás a lakossággal (problémák meghallgatása),
az önkormányzati hivatal leveleinek kézbesítése, hirdetményeinek hirdetőtáblára történő kihelyezése,
az önkormányzat szórólapjainak kézbesítése,
a feltárt problémák tolmácsolása az önkormányzat, illetve intézményei felé,
a lakosság hivatalos ügyintézésének segítése oly módon, hogy kérelmeiket a falugondnok továbbítja az önkormányzat, vagy más hivatalos szerv felé.
A feladatellátás rendszeressége:
Folyamatos.
Célcsoport:
A község lakossága.
1.2.3. Egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés
A feladatellátás tartalma:
Olyan feladatok tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek közvetlenül egyik korábban felsorolt feladathoz sem tartoznak.
Például:
Nagybevásárlás. A településen tartós fogyasztási cikket árusító üzlet nincs, ezért a falugondnoki szolgálat a nagyobb méretű árucikkek megvásárlására elszállítja az érintett lakost, a megvásárolt árucikket a vásárlás helyéről hazaszállítja. A szolgáltatás alkalomszerű, bejelentés alapján működik.
Az önkormányzati feladatokhoz tartozó egyéb szállítási feladatok.
A feladatellátással összeegyeztethető anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára, stb.
A feladatellátás módja:
A feladat tartalmának megfelelően a fenntartó utasítása alapján történik.
A feladatellátás rendszeressége:
Alkalomszerű feladat.
Célcsoport:
Azok a rászorultak, akik a nagybevásárlásról más módon nem tudnak gondoskodni, illetve számukra aránytalan terhet jelentene.
A feladat tartalmától függően általában a lakosság és az önkormányzat.
1.3. Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások
1.3.1. Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére
A feladatellátás tartalma, módja:
A falugondnok közreműködik azon önkormányzati feladatok megoldásában is, amelyeknek célja nem személyesen és közvetlenül az egyes rászorulók, igénybevevők szükségleteinek kielégítése, hanem közvetetten élvezik annak hasznát.
A szolgáltatást nyújtó közreműködik az önkormányzati információk közvetítésében a lakosság részére. E feladatkörében eljuttatja az önkormányzati hirdetményeket, meghívókat, leveleket, szórólapokat a lakosság részére.
A feladatellátás rendszeressége:
Alkalomszerű feladat.
Célcsoport: a lakosság.
1.3.2. A falugondnoki szolgáltatás működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása
A feladatellátás tartalma, módja:
A falugondnoki szolgálat működéséhez szükséges biztosítani a tárgyi feltételeket is. Ez jelenti elsősorban a feladat ellátásához használt gépjármű folyamatos üzemképes és a feladat ellátásához megfelelő állapotban tartását. Ennek érdekében a falugondnok gondoskodik az üzemanyag beszerzéséről, valamint a gépjármű takarításáról, szervizeléséről. Lényeges továbbá a feladat ellátásához szükséges dokumentációk (menetlevél, munkanapló) folyamatos, naprakész vezetése.
A feladatellátás rendszeressége: Napi rendszerességű feladat.
Célcsoport: A falugondnoki szolgálat tárgyi feltételeinek, működtetése biztosítása útján valamennyi, az előző pontokban felsorolt ellátott.
1.4. A falugondnoki szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások
A feladatellátás tartalma:
A falugondnoki szolgálat a falugondnoki gépjárművel a személyes szociális segítségnyújtást végezve, egyúttal részét képezi annak a közlekedési rendszernek, amelynek révén a helyi lakosság általános szükségleteinek kielégítését az emberek szállításával segíti.
A tömegközlekedés elégtelensége (ritka járatok, vasútállomások és a volánbuszok megállóinak távolsága) okot ad a falugondnoki tevékenységi kör közlekedési szolgáltatásokkal történő kiegészítésére. A falugondnoki szolgálat menetrendszerű járatot nem üzemeltethet, a tömegközlekedéshez való csatlakozás biztosítása az alapfeladatokat nem akadályozhatja. A közlekedési szolgáltatásokhoz való kapcsolódás az egyedi eseteket preferálja (késői járatokhoz, iskolások közlekedéséhez való igazodás).
A feladatellátás módja:
Az önkormányzat utasításai alapján, összehangolva az alapellátási feladatokkal.
A feladatellátás rendszeressége:
Esetenként, szükség esetén.
Célcsoport:
A település rászorult lakosai, akik számára a közlekedés más módon történő megoldása aránytalanul nagy terhet jelentene.

2. MEGKERESÉS

Megkeresés: szociális problémák által érintett vagy veszélyeztetett azon egyének közvetlen, illetve közvetett módon történő elérése, vagy felkutatása, akik vélhetően jogosultak egy adott szolgáltatásra, de azt bármilyen okból elérni nem tudják. A falugondnok további feladata a helyben vagy a közigazgatási területen működő szociális ellátórendszer szolgáltatásainak igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információk felkutatása, erről a lakosság tájékoztatása, a pandémiás időszakra vonatkozóan különösen.
2.1. A falugondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatai
2.1.1. Közreműködés az étkeztetésben
A falugondnok szállításon kívüli feladata a településen élő lakosokkal való beszélgetés során a további étkezési igények felmérése és továbbítása a fenntartó felé, illetve a megszervezésében való közreműködés.
2.1.2. Közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában
A házi segítségnyújtás keretében a falugondnok azon feladatokat látja el, amelyek kívül esnek a szociális segítő és a személyi gondozó által végezhető feladatok körén
(háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtási, illetve gondozási feladatok).
A falugondnok napi szinten figyelemmel kíséri az idős, egészségi állapotukban korlátozott, főleg egyedül élő embereket. Szükség esetén, illetve amennyiben azt tapasztalja, hogy önmagukról saját háztartásukban is már csak segítséggel képesek gondoskodni, jelzéssel él megfelelő szervek felé.
A folyamatos, permanens ellátást, gondozást igénylő személyek esetében gondoskodik a hozzátartozók értesítéséről, ennek hiányában a fenntartó segítségével eljár az ellátott személy intézményi elhelyezésében.
2.1.3. Közösségi és szociális információk szolgáltatása
A feladatellátás tartalma:
Ha a tájékoztatást kérő személy által igényelt szociális szolgáltatás helyben nem érhető el, a falugondnok intézkedik az ellátási lehetőségek felkutatása érdekében, valamint segítséget nyújt az ellátást nyújtóval való kapcsolatfelvételben és az ügyintézésben.
A feladatellátás rendszeressége:
Folyamatos.
Célcsoport:
A szociális ellátást igénylők, rászorulók.
2.1.4. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése
A falugondnok a sokrétű munkájának köszönhetően napi szinten kapcsolatban van a
település lakosaival, így lehetősége van figyelemmel kísérni az egyedül élőket, főként
az idős embereket. Abban az esetben, ha valakinek az egészségi állapotában olyan
mértékű romlás következik be, amit már ő maga nem tud, vagy egyéb okok miatt képtelen szakembernek jelezni, azt a falugondnok teszi meg, és tájékoztatja a háziorvost. Prevenciós célzattal segíti a település lakosait egészségi állapotuk megőrzését azzal, hogy részt vesz a szűrővizsgálatok szervezésében, és tájékoztatja a lakosságot a lehetőségekről.
2.1.5. Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában
A feladatellátás tartalma, módja:
A falugondok a helyi közösségi élet főszereplője, aki nemcsak szállítási, de szervezési, lebonyolító funkciót is ellát. A közösségi programokon aktívan részt vesz,
aktivizál, bevon. Ehhez felméri a lakosok szükségleteit, igényeit, összegez, továbbítja a fenntartó felé, majd a szükséges információkat eljuttatja a település lakói számára.
2.1.6. Közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben
A feladatellátás tartalma:
Segítségnyújtás a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a
szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek falugondnokok által történő elintézésével.
A falugondnok a mindennapi munkája során folyamatosan figyelemmel kíséri és észleli a veszélyeztetett családok, egyének életkörülményeit. Észleli a veszélyhelyzeteket, a különböző szenvedélybetegségeket, függőségeket (alkohol, drog stb.), különös tekintettel a gyermekek helyzetére, az esetleges gyermekbántalmazásra, a családon belüli erőszakra. Megfelelő információ esetén jelzési kötelezettségének eleget téve elősegíti a szükséges, prevenciós intézkedéseket (megelőzés, kríziskezelés).

3. KÖZÖSSÉGI FEJLESZTÉS

Közösségi fejlesztés: egy településrész, település vagy térség lakosságát érintő integrációs szemléletű, bátorító- ösztönző, informáló, kapcsolatszervező tevékenység, amely különböző célcsoportokra vonatkozó speciális igényeket tár fel, szolgáltatásokat kezdeményez, közösségi együttműködéseket valósít meg.
3.1. A falugondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások körébe
tartozó kiegészítő feladatai
3.1.1. Közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek szervezése,
segítése
A falugondnok egyik fő feladata lehet a település közösségi életének fellendítése,
fenntartása. Személyiségével hat a közösségre, a településen élők számára minta,
példakép lehet, mely nagymértékben meghatározza a közös programok minőségét,
gyakoriságát. Minden korosztály számára hasznos, értékes, maradandó kulturális, sport és szabadidős programokat szervez, mint pl. színház, mozi, nyugdíjas találkozó, más település programjain való részvétel stb.
3.2. Önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások
3.2.1. Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére
A fenntartó által meghatározott közösségi programokról tájékoztatás nyújtása a lakosság részére, szórólapok kiosztása, ösztönzés a programokon való részvételre.

VI. rész

A falugondnoki szolgáltatás összteljesítését jelző mutatók

A falugondnoki tevékenység településen belüli és településen kívüli feladatellátást egyaránt feltételez. A falugondnoki feladatok közül néhány esetben (házi segítségnyújtás egyes elemei, információszolgáltatás, közösségi rendezvények szervezése) nélkülözhető a gépjármű használata, de a szolgáltatás túlnyomó többsége a gépjármű igénybevételével látható el.
A fenntartó, a falugondnok és a helyi közösség számára egyaránt fontos, hogy a falugondnoki szolgálat teljesítményét, hatékonyságát ismerje. A hatékonyság egyik mutatója az ellátott lakosságnak az összlakossághoz viszonyított aránya. Cél, hogy ez az arány minél magasabb legyen, a falugondnoki szolgáltatás igénybevételére jogosultak minél nagyobb hányada részesülhessen a szolgáltatásban.
A tervezett gépkocsifutás havi szinten 1000-1500 km.
A falugondnoki szolgálat a felsorolt tevékenységek mellett, a fő tevékenységi körökbe nem sorolt egy – szintén térítésmentes – szolgáltatást nyújthat.

VII. rész

A falugondnoki szolgálat és az igénybevevők közötti kapcsolattartás és a szolgáltatások igénybevételének módja:

Kapcsolattartás:
Lehetséges kapcsolattartási módok:
az önkormányzat rendelete által alanyi jogon igénybe vehető szolgáltatás esetében a kapcsolattartás az igénybevételkor történik, pl: adott szolgáltatás elvégzésének elismerésével (menetlevél aláírása),
a szolgáltatás igénybevételének jelzése történhet szóbeli kapcsolat révén a falugondnoknál, a polgármesternél, írásos kérelem falugondnoknak, polgármesternek történő átadásával, illetve a alugondnok telefonon történő megkeresésével. A kérelmező igényét jelezheti ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatalban személyesen vagy meghatalmazottja útján.
a falugondnok a Polgármesteri Hivatalban (Kislippó, Kossuth u. 70.) hetente egyszer, szerdai napon ügyfélfogadást tart 13-14 óráig,
hivatalból megállapított jogosultság esetében a hivatal, illetve a falugondnok szóban és/vagy írásban értesíti az érintett személyt adott szolgáltatás igénybevétele lehetőségéről.
A szolgáltatás igénybevételi szándékának jelzése:
A község lakossága a helyben szokásos módon, hirdetés útján, illetve szóban a falugondnoktól kapott tájékoztatáson keresztül értesül a lehetőségekről. Az igényeket a falugondnoknál, és a Polgármesteri Hivatalban lehet leadni (ügyfélfogadási időben).
A szolgáltatásra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum 3 munkanappal előbb bejelenti és egyezteti a falugondnokkal, településen kívüli szolgáltatási igényét pedig 5 munkanappal előbb kell bejelentenie és leegyeztetnie. A feladatteljesítés egyrészt a bejelentés sorrendjétől és fontosságától függ.
Azon szolgáltatási, szállítási igényeket, amelyek eltérnek a rendszeres tevékenységtől, a polgármesterrel le kell egyeztetni telefonos megkereséssel, vagy ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatalban.
A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele alkalmával az igények teljesítésének mérlegelésénél elsősorban a kötelező, alapellátási feladatok, valamint a gazdaságosság figyelembe vétele a döntési szempont.
Azon szolgáltatási, szállítási igényeket, amelyek eltérnek a rendszeres tevékenységektől, a fenntartóval kell egyeztetni.
Általános tájékoztatás
A szolgáltatásokkal, az azokkal kapcsolatos problémákkal kapcsolatban általános tájékoztatást ad a polgármesteri hivatalban, fogadó idejében a polgármester, illetve ügyfélfogadási időben a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói, valamint a falugondnok.
A falugondnoki szolgáltatások közzétételének módjai:
A falugondnoki szolgáltatásokról szóló tájékoztatást a helyben szokásos módon kell közzétenni:
hirdetményben, a szokásos helyeken,
személyesen, élőszóban, a falugondnok vagy a polgármester útján.
Egyéb lehetséges közzétételi módok:
szórólapokon, minden lakásba eljuttatva
élőszóban, illetve írásban a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségének dolgozói által

VIII. rész

Más intézményekkel történő együttműködés módja

A falugondnoki szolgálat szoros összeköttetésben van a községben működő egyesületekkel. Részt vesznek a település rendezvényein, a falunapokon.
Szoros kapcsolatot tartanak a szomszédos településekkel, Magyarbóly községgel közösen működtetik az óvodát, és a védőnői szolgálatot. Közigazgatási feladatokat a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége látja el 2013. január 1-től.
A falugondnoki szolgálat egyrészt a tevékenységével érintett célcsoport azonossága miatt, másrészt a település lakosai életvitelének javítása érdekében szorosan együttműködik a szociális alapszolgáltatásokat végző családsegítőkkel, a házi segítségnyújtókkal. Kapcsolattartásuk szóban (telefonon és személyesen), illetve írásos úton történik.
A falugondnok folyamatos, napi kapcsolatban van a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségével, valamint a Magyarbólyi Óvoda Mini Bölcsőde és Konyha alkalmazásában álló asszisztens munkatárssal.

IX. rész

Az ellátottak és a személyes gondoskodást végző személyek jogainak védelmével kapcsolatos szabályok

Az ellátottak jogainak biztosítása a falugondnoki szolgálat működése során

A falugondnoki szolgáltatást igénybe vevőnek joga van szociális helyzetére, egészségi és mentális állapotának megfelelő, és a szolgáltatás által nyújtható teljes körű ellátásra, valamint egyéni szükségletei, speciális helyzete vagy állapota alapján az egyéni ellátás, szolgáltatás igénybevételére.
A szociális szolgáltatások biztosítása során az egyenlő bánásmód követelményét be kell tartani.
A falugondnok a szolgálat által biztosított szolgáltatást olyan módon végzi, hogy figyelemmel legyen az ellátást igénybe vevőket megillető alkotmányos alapjogok maradéktalan és teljes körű tiszteletben tartására, különös figyelemmel az élethez, emberi méltósághoz, a testi épséghez, valamint a testi-lelki egészséghez való jogra.
A falugondnoki szolgáltatás adott időpontban történő igénybevételének indokoltságát a falugondnok illetve a fenntartó az igénylő adott élethelyzete, rászorultsága alapján állapítja meg, függetlenül az igénybe vevő egyéb, az akut élethelyzetet nem feltétlenül befolyásoló körülményeitől (családi körülmények, jövedelmi helyzet stb.) A falugondnoki szolgálat az ellátottak élethelyzetükből adódó szükségleteit köteles kielégíteni.
- Az ellátást igénybe vevőnek joga van a szolgáltatás működésével kapcsolatos legfontosabb adatok megismeréséhez.
- Az ellátást igénybe vevőt megilleti személyes adatainak védelme, valamint a magánéletével kapcsolatos titokvédelem, különös tekintettel az egészségi állapotával, személyes körülményeivel, jövedelmi viszonyaival, szociális helyzetével kapcsolatos információkra.
Az ellátott-jogi képviselő igénybevétele
A szolgáltatást igénybevevő jogai gyakorlása érdekében az ellátott-jogi képviselőhöz fordulhat. Az ellátott-jogi képviselő a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakosított ellátást biztosító intézményi elhelyezést igénybevevő, illetve a szolgáltatásban részesülő részére nyújt segítséget jogai gyakorlásában. Működése során tekintettel van az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény rendelkezéseire.
Az ellátott jogi képviselő
- tájékoztat az alapjogokról, az intézmény kötelezettségeiről, és az ellátást igénybe vevőket érintő jogokról,
- segít az ellátással kapcsolatos kérdések, konfliktusok megoldásában, panaszok megfogalmazásában és kivizsgálásában,
- segít a panasz megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását a fenntartónál,
- segítséget nyújt a hatóságokhoz benyújtandó kérelmek, beadványok megfogalmazásában,
- intézkedést kezdeményezhet a fenntartónál a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetésére.
Az ellátott-jogi képviselő személye és elérhetősége, jól látható helyen, mindenki számára elérhetően kifüggesztésre kerül a Kislippó Község Önkormányzata hirdetőtábláján, valamint a falugondnoki szolgálat által használt gépjárműben.

Az ellátottjogi képviselő:

Kávási Brigitta

7601 Pécs, Pf: 309.

Telefon: 20/489-9579

e-mail cím: brigitta.kavasi@ijb.emmi.gov.hu

A fenntartó tizenöt napon belül köteles a panasztevőt írásban értesíteni a panasz kivizsgálásának eredményéről. Amennyiben határidőben nem intézkedik, vagy a panasztevő nem ért egyet az intézkedéssel, az intézkedés kézhezvételétől számított nyolc napon belül Kislippó Község Önkormányzatának Képviselő-testületéhez fordulhat jogorvoslattal.

A falugondnoki szolgáltatást végzők jogai

A közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott falugondnok számára biztosítani kell, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó megbecsülést megkapja, tiszteletben tartsák emberi méltóságát és személyiségi jogait, munkáját elismerjék, valamint a fenntartó megfelelő munkavégzési körülményeket biztosítson számára.
A munkavállaló munkakörében – esetlegesen – történő felelősségre vonása csak a fentiekkel arányosítható. A falugondnok jogosult munkavállalói jogainak érvényesítésére a Közalkalmazotti Törvény alapján.
A falugondnok számára a fenntartó előfizetéses mobiltelefont biztosít, kizárólag a falugondnoki szolgálattal és a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos hívások lebonyolítására.
A falugondnok helyettesítése
A fenntartó a falugondnok távolléte esetén is köteles a feladatot képzett munkaerővel ellátni az adott évben előírt munkaórák teljes mennyiségében. A helyettesítésre Kislippó Község Önkormányzata Illocska és Lapáncsa Községek Önkormányzatával kötött együttműködési megállapodást, melynek alapján, az ott dolgozó falugondnok igénybevételével történik a feladat-ellátás a helyettesítés idején.

X. rész

Üzemanyag elszámolás, üzemeltetési költség elszámolása

A falugondnoki gépjármű üzemanyaggal történő ellátását a község önkormányzatának biztosítania kell.
A gépjármű üzemanyaggal való ellátását a falugondnok az önkormányzat által biztosított ellátmányból köteles biztosítani. Az üzemanyag vételezéséről kiállított bizonylatot, számlát a falugondnok köteles a tankolás napján, de legkésőbb a soron következő munkanapon a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltség pénzügyi előadójának leadni.
Üzemanyag-elszámolás: a falugondnoki gépjármű esetében az üzemanyag felhasználás elszámolása minden tárgyhónapot követő hó 10. napjáig meg kell, hogy történjen. Az üzemanyagköltség elszámolása a falugondnok feladata. A gépkocsi üzemanyag felhasználása a menetleveleken rögzített, megtett havi összes kilométer szerint történik. Üzemanyag megtakarítást az önkormányzat nem fizet.

XI. rész

A falugondnoki gépjármű üzemeltetése, tisztántartása, tárolása

A falugondnok kötelessége a falugondnoki gépjármű üzemképes állapotának biztosítása. Kötelessége a gépkocsi rendszeres karbantartásával, tisztításával kapcsolatos feladatok ellátása, a gépkocsi műszaki állagának megóvása. Ennek megfelelően szükség szerint, de legalább havonta egyszer köteles a gépjárművet lemosni és kitakarítani. Az ehhez szükséges anyagokat és eszközöket az önkormányzat biztosítja.
A falugondnok felelős a gépkocsi műszaki állapotáért, a mindenkor szükséges üzemanyag meglétéért. A falugondnok köteles gondoskodni a gépkocsi szakszervizben történő időszaki felülvizsgálatáról, a gépkocsi okmányainak érvényességéről.
A falugondnoki gépjárművet a Kislippó belterület 16 hrsz-ú ingatlanon köteles tárolni.
A falugondnok kötelessége a szigorú számadású nyomtatványként kezelt, az adott forgalmi rendszámú falugondnoki gépkocsira kiadott menetlevél vezetése minden megtett kilométerről.

XII. rész

Egyéb – a szolgáltatás fenntartásával kapcsolatos - feladatok

A falugondnok számára a fenntartó előfizetéses mobiltelefont biztosít, kizárólag a falugondnoki szolgálattal és a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos hívások lebonyolítására.
A falugondnok köteles minden reggel munkára jelentkezni, munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni.
Esetleges egészségügyi, fiziológiai állapotváltozását köteles jelenteni.
Fenti pontban foglaltak fennállása esetén kérheti a gépkocsivezetés alóli felmentését. Az indokra való figyelemmel a polgármester köteles helyettest biztosítani.
A falugondnok köteles a munkavégzése során a számára kiadott munkaruhát viselni.
A falugondnok köteles a fenntartó által finanszírozott, a munkakör betöltéséhez szükséges falugondnoki alapképzést, illetve a szükséges továbbképzéseket elvégezni.
A falugondnok számára lehetőséget kell biztosítani a feladatellátáshoz szükséges, közösségi összejöveteleken való részvételre, a szakmai szervezetekkel történő kapcsolattartásra.
A falugondnok köteles a szociális szolgáltatást végző munkatársakra vonatkozó etikai szabályokat betartani.
A falugondnok munkaideje heti 40 óra, kötetlen munkaidőben történő munkavégzés, melyet a szükségletek alapján teljesít. Munkaidejének betartására vonatkozóan az polgármesternek tartozik felelősséggel.
A falugondnok köteles a tevékenységét tevékenység naplóban vezetni.