Babarcszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 01

Babarcszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2022.09.01.

Babarcszőlős Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk. (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosít Babarcszőlős község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Babarcszőlős településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, mint egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Babarcszőlős Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

(4) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként, szociális célú tűzifa támogatást biztosít az előnyben részesítő feltételek mérlegelése alapján, annak a szociálisan rászorult személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminum legkisebb összegének 600%-át, egyedül élő esetében a 700% -át nem haladja meg.

(2) A támogatás elbírálásánál előnyt biztosító feltételek: aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti: a.) aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában – történő nyújtására-, települési támogatásra – különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők - jogosult, b.) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt, és c.) háztartásonként legfeljebb 5 m 3 tűzifa vagy 10 q szén állapítható meg. d.) az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában vagy szénben részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. e.) aki 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas. (3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § (1) Nem jogosult a szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől az a személy, család aki tűzifával egyáltalán nem fűthető ingatlanban lakik életvitelszerűen.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját szükségletére használhatja fel.

(4) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 17.500,-.Ft+Áfa/m3 összeg, valamint a kiszállítás költségeinek visszafizetésére.

A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre, vagy hivatalból is indulhat.

(2) A kérelmeket 2022. november 30. napjáig lehet a Diósviszlói Közös Önkormányzati Hivatal Garéi Kirendeltségén (Garé, Rákóczi u. 72.) benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálásával való hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

(4) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(6) A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

5. § A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet szerinti, az Önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.