Bosta Községi Önkormányzat Polgármesterének 2/2021. (I.26.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 01. 26

Bosta Község Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihírdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.     Általános rendelkezések

 

1.     § A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) Bosta község közigazgatási területén az e rendeletben foglalt szabályokat megszegi.

2.     § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely a társadalomra nem veszélyes, ezért szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályaiba ütközik.

3.     § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása tekintetében a Képviselő-testület a hatáskör gyakorlását első fokon a jegyzőre ruházza át.

4.     § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti hatósági eljárás bejelentés alapján, vagy hivatalból indulhat.

5.     § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatására - e rendeletben foglalt eltérésekkel - az általános közigazgatási rendtartásról 2016. évi CL. törvény Továbbiakban: Ákr.) szabályait kell alkalmazni.

6.     § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben közigazgatási hatósági eljárás a magatartás észlelésétől, vagy az eljárásra jogosult hatóság tudomására jutásától - számított 30 napon belül indítható meg.

7.     § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben természetes személy esetén kettőszázezer forintig, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

8.     § (1) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni különösen:

a.     a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát és a felróhatóság mértékét, továbbá

b.    az elkövető személy vagyoni helyzetét, körülményeit, jövedelmi viszonyait annyiban, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatóak, vagy azokat - a hatóság erre vonatkozó felhívására - önként igazolja.

(2) A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a jogsértő magatartást tanúsítót korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

9.     § Közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés alkalmazható, amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú és a jogsértés a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható, azt a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetője személyi körülményei, a cselekmény elkövetésének körülményei indokolják, továbbá ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

10.      § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot - az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül - a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalással Bosta Községi Önkormányzat erre a célra kijelölt pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

2.     Egyes közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

Közterületek rendje

 

11.    § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a.    a közterületek használatának rendjéről szóló 2/2021. (I.25.) önkormányzati rendeletben foglalt előírások megszegésével veszi igénybe, illetve használja a közterületeket,

b.    a közterület-névtáblát, a házszámot, a szöveges ismertető táblát vagy emléktáblát beszennyezi, eltakarja, jogosulatlanul kihelyezi, vagy leszereli.

c.     

A helyi környezet védelme

12.    § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, aki

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 3/2021. (I. 25.) önkormányzati rendeletben foglalt környezetvédelmi - köztisztasági, levegővédelmi, vízvédelmi, zajvédelmi, zöldterületek fenntartásával és kezelésével kapcsolatos - szabályokat megszegi.

  1. Záró rendelkezések
  1. § Ez a rendelet a kihírdetésének napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások miatt indult eljárásokban kell alkalmazni.

Bosta, 2021. január 26.



                              Szegediné Palotai Valéria                                                     Király Zoltánné dr.

                                               polgármester                                                                         jegyző


Záradék:

Kihírdetve:


Szalánta, 2021. január 26.




Király Zoltánné dr.

jegyző