Bosta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 05. 13

Bosta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.05.13.

Bosta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. (1) bekezdés a) pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében, 92. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között:

a) a település lakói számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgálatokhoz való hozzájutást elősegítse,

b) a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja, továbbá, hogy

c) a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa.

2. § A rendelet hatálya a község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.

3. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok:

a) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok,

b) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok,

c) önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés,

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c) közösségi szociális információk szolgáltatásában való közreműködés,

d) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése (háziorvosi rendelésre, egyéb egészségügyi intézménybe szállítás, gyógyszerkiváltás, gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás biztosítása)

e) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása (óvodába, iskolába szállítás,egyéb gyermekszállítás)

(3) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

a) közösségi, művelődési, sport-és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a (2) bekezdésen írtakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(4) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) a lakosság részére az önkormányzati információk közvetítése,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(5) A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A többi feladatot úgy kell ellátnia, hogy az az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön.

4. § Az óvodások és iskolások oktatási, nevelési intézménybe szállítása magában foglalja az önkormányzat közigazgatási területén lakó óvodások szalántai székhelyű közoktatási, köznevelési intézménybe, illetve onnan vissza a lakóhelyükre történő szállítását, és egyéb iskolai rendezvényekre különösen iskolai versenyekre, rendezvényekre szállítását. A falugondnoki szolgálat egyéb oktatási intézménybe történő rendszeres szállítási feladatot egyedi képviselő-testületi határozat alapján végezhet. Ez a feladatellátás a falugondnoki szolgálat számára a határozatban foglaltaknak megfelelően lehet kötelező, illetve nem kötelező feladat.

5. § (1) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselőjének kérelmére történik.

(2) A szolgáltatások igénybevétele iránti igényeket a falugondnoknál vagy az önkormányzatnál kell bejelenteni személyesen, telefonon, vagy írásban. Az igények elbírálása fontossági szempont alapján történik, előnyben kell részesíteni a szociális alapellátási feladatokhoz kapcsolódó igényeket.

(3) A rendeletben meghatározott szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe. A falugondnok alapfeladatain kívül, a szabad kapacitása terhére, a polgármester írásbeli engedélye alapján fuvarozási tevékenységet is elláthat a lakosság részére. A térítési díj mértéke ezen fuvarozási tevékenység esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett üzemanyag norma valamint a bérleti szerződésben foglaltak szerint alakul.

(4) A falugondnoki szolgáltatás megszűnik:

a) kérelmező halálával,

b) kérelmező lemondása által,

c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

6. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el, mely érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással rendelkezik. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(2) A falugondnoki szolgálat havi, illetve heti menetrendjét a polgármester állítja össze és gondoskodik annak helyben szokásos módon történő közzétételéről. E menetrend a falugondnok munkaköri leírásának elválaszthatatlan része.

(3) A falugondnok a menetrenden kívüli kötelező feladatait a célszerűség és a gazdaságosság szem előtt tartásával köteles megszervezni. A menetrenden kívüli személyszállításra legalább 4 igénylő esetén a polgármester előzetes engedélyével lehet járatot szervezni.

(4) A falugondnoki buszt minden igénybe vevő önkéntesen, saját felelősségére és kockázatára veszi igénybe.

(5) A falubuszon tilos étkezni, szeszes italt vagy fagylaltot fogyasztani, dohányozni, illetve a járművet, különösen annak kárpitját beszennyező anyagot szállítani.

(6) A falugondnoki szolgáltatást - az (5) bekezdésen túl - nem veheti igénybe, illetve abból kizárható az, aki

a) láthatóan ittas állapotban van

b) rendzavaró viselkedést tanúsít

c) ruhájának szennyezettsége, illetve személyes higiénés állapota, önhibájára visszavezethető ápolatlansága a közösségi utazást ellehetetlenítené. (7) A falugondnok vezetni köteles a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételekről szóló 1/2000. (I. 07.) SzCsM rendelet 8. melléklete szerinti tevékenység naplót. Az adott napi teljesítés igazolására a polgármester jogosult.

7. § Hatályát veszti a falugondnoki szolgálatról szóló 7/2017. (III.16.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.