Szilvás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 23

Szilvás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2021.11.23.

Szilvás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények, színterek és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Szilvás település lakosainak jogát, hogy

a) megismerhessék a közművelődés, az ismeretterjesztés útját,

b) műveltségüket, készségeiket életük minden szakaszában gyarapítsák, közművelődéshez való jogaik érvényesítése céljából közösséget hozzanak létre, a külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítsanak, működtessenek,

c) e rendelet szerinti művelődési céljaik megvalósításához közművelődési közösségi színtért, szervezőt, szervezeti és tartalmi segítséget kapjanak.

(3) Minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, közösség joga, hogy:

a) igénybe vegye az Önkormányzat a Szilvási Faluház (7811 Szilvás, Attila u. 17.) által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat,

b) közösségi művelődési jogát érvényesítse, készségeit, műveltségét gyarapítsa, művelődési céljainak megvalósításához az Önkormányzat közművelődési intézményétől színteret, valamint szakmai segítséget kapjon.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli az egyéb szervezetek és a magánszemélyek előremutató és segítő közreműködését.

2. § Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés: a Törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallási, politikai, nemzeti, vagyoni és születési különbségtétel nélkül.

3. § E rendelet hatálya kiterjed Szilvás közigazgatási területére:

a) az Önkormányzat fenntartásában, a kulturális feladatok ellátása érdekében működtetett faluházra

b) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, Szilvás településen lakó állampolgárokra

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott intézményre.

4. § (1) Közművelődési alaptevékenysége a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

(2) Az Önkormányzat kötelező feladata az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatás megszervezése. Ennek keretében:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(3) Szilvás Község Önkormányzata további feladatának tekinti:

a) a helyi hagyományok ápolását, értékőrzését, a helytörténeti mozgalom fejlesztését, hagyományőrző közösségek létrehozását, település és környezetvédő, természetbarát közösségek segítését,

b) az ünnepek kultúrájának gazdagítását, helyi kitüntetések, díjak alapítását

c) találkozók, fesztiválok, bemutatók rendezését, a helyi kulturális nyilvánosság fejlesztését, így megrendezi, támogatja évente:

ca) Halloween

cb) Húsvéti készülődés

cc) Falunap

cd) Gyermeknap

ce) Mikulás ünnepség

cf) Adventi készülődés

cg) Mindenki Karácsonya

d) biztosítja az „Együttműködési megállapodás”-ban megjelölt civil közösség részére a rendszeres találkozás, együttlétek lehetőségét,

e) további közösségek létrejöttét támogatja

5. § Az Önkormányzat a 4. § (1) bekezdésben felsorolt feladatai ellátása érdekében az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt.

6. § Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Az Önkormányzat saját jogán is lehetőség szerint részt vesz az országosan meghirdetett közművelődési célú pályázatokon.

7. § Hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2002. (VII. 8.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.