Szilvás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és egyéb családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 5/2016. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról egységes szerkezeteben

Hatályos: 2021. 02. 01- 2021. 02. 02

Szilvás Községi Önkormányzat Képviselö-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya Szilvás Községi Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötési és bejegyzett élettársi kapcsolati eljárás létesítése során, valamint a névadó és házassági évforduló során (továbbiakban: anyakönyvi esemény) az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki. A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének szándékát az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 31. § (1) bekezdése értelmében a fővárosi kerületi, a megyei jogú városi, valamint a járási hivatal székhelye szerinti képviselő-testület hivatalának anyakönyvvezetőjénél lehet bejelenteni.

2.               §

A jegyző az anyakönyvi eseményt Szilvás Községi Önkormányzatnak az erre a célra kijelölt hivatalos helyiségben - Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal irodahelyisége - engedélyezi, ahol annak létesítésére a pár és két tanú jelenlétével - külön szolgáltatás nélkül - nem számít fel külön díjat.

3.               §

(1)   Hivatali helyiségen kívülinek minősül minden olyan anyakönyvi esemény, melynek helyszíne a 2. §-ban meghatározottól eltér.

(2)   Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelem elbírálása a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének hatáskörébe tartozik.

(3)     A kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg, írásban kell előterjeszteni.

(4)   A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményre pénteken 13-19 óra között, valamint szombaton 10-19 óra között van lehetőség kivéve a jogszabályban meghatározott munkaszüneti napot.

(5)   A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi eseményt a jegyző akkor engedélyezi, ha az anyakönywezeto a felek által választott helyszínen lefolytatott szemlét követően meggyőződött arról, hogy

-        a helyiség a ceremóniára alkalmas, az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított, továbbá

-         a vonatkozó j ogszabályi előírások telj esülnek.

(6)  Az anyakönyvvezető a szemléről feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

(7)  A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha a felek az e Rendeletben megállapított feltételek teljesítésén túl igazolják a Rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj befizetését.

(8)  Az anyakönyvezéshez szükséges eszközök biztonságos szállításáért és kezeléséért az anyakönyvvezető felel.

(1)  A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény esetén jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt díjat kell megfizetni.

(2)  Kérelmező köteles viselni a hivatali helyiségen kívüli eseménnyel kapcsolatban felmerült minden dologi költséget.

(3)  Az ügyfél az általa kért szolgáltatás díját az anyakönyvi eseményt megelőző 15. napig a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési számlájára átutalással, csekken, vagy készpénzben a házipénztárba történő befizetéssel fizeti meg.

(4)  Az anyakönyvvezető az ügyféllel egyeztetett külső helyszín lefoglalásakor átadja a csekket az ügyfélnek. A befizetett csekk igazolószelvényét az anyakönyvvezető a házasságkötést megelőző eljárás jegyzőkönyvéhez tűzi.

(5)  Amennyiben az anyakönyvi esemény szándékától a felek elállnak, úgy az általuk szolgáltatásért befizetett díj 50 %-át az elállási szándék anyakönyvvezetőnél történő bejelentését követő 5 napon belül vissza kell téríteni, csökkentve ezen összeget a szervezéssel összefüggésben már teljesített hivatali kifizetések összegével.

5.§

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenkénti bruttó 20.000,- Ft díjazás illeti meg.

6. §

Ez a rendelet a kihírdetését követő napon lép hatályba.

 

Nádoriné dr. Rohi Éva                                                                        Schaff József

            jegyző                                                                                     polgármester

Kihírdetve:

2016. 04. 25.

Nádoriné dr. Rohi Éva

jegyző

1. számú melléklet az  5/2016. (IV.25.) rendelethez

A házasulandó vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítendő felek:

        hivatali munkaidőn kívüli időpontban, hivatali helyszínen kívánnak házasságot kötni vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni, akkor 20.000.- Ft díjat,

        hivatali munkaidőn kívüli időpontban, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni, akkor 25.000.- Ft díjat,

        hivatali munkaidőben, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni, akkor 20.000.- Ft díjat,

kötelesek megfizetni a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal részére.

A díjak az Áfa-t tartalmazzák.