Szilvás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatásról

Hatályos: 2022. 11. 18

Szilvás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatásról

2022.11.18.

Szilvás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (2) §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Szilvás Községi Önkormányzat közigazgatási területére.

(2) E rendelet személyi hatálya Szilvás Község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szoctv.) 3. §.(1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

II. Fejezet

Értelmező rendelkezés

2. § (1) Szilvás község közigazgatási területén életvitelszerűen él, aki életét Szilvás községből szervezi, akinek Szilvás község családi élete helyszínéül szolgál, aki hivatalos elfoglaltságai leteltével a munkanap végén illetve a hétvégére (munkavégzés, iskola után) Szilvás községbe visszatér, és Szilvás községben közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, valamint szilvási címe szolgál elsődleges elérhetőségi címeként (levelezési cím) hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(2) Vagyon alatt azt a hasznosítható ingatlant, járművet, továbbá vagyoni értékű jogot kell érteni, amelynek egy főre jutó értéke meghaladja külön-külön számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének harmincszorosát, vagy együtt számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének nyolcvanszorosát.

(3) Nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben a szülő vagy a tartásra köteles más törvényes képviselő életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általuk lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra vagy tartós betegségre tekintettel fenntartott gépjármű.

III. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. § (1) Szilvás Községi Önkormányzata térítésmentesen tűzifát biztosít - az elnyert támogatás mértékéig - azoknak a szilvási személyeknek, akik az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek, életvitelszerűen Szilváson élnek, és az e rendeletben meghatározott formai követelményeknek megfelelő igénylést nyújtanak be. Szilvás Község Önkormányzata az így nyújtott támogatásért ellenszolgáltatást nem kér.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(3) Szilvás lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

(4) A támogatás odaítélése esetében előnyt élveznek az alábbi csoportokhoz tartozó személyek:

a) a Szoctv. szerinti aktív korúak ellátására jogosultak,

b) a Szoctv. szerinti időskorúak járadékára jogosultak,

c) települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok,

e) a Képviselő-testület egyedi elbírálása alapján rászoruló családok.

(5) Amennyiben az igénylések mértéke, az odaítélhető fa mennyiségét meghaladja, abban az esetben az előnyben részesülők közül azok élveznek előnyt, akik több - legalább kettő - kategóriának is megfelelnek.

4. § (1) E rendelet alapján szociális célú tűzifára irányuló igényt nyújthat be, minden lakos, amennyiben

a) a téli fűtés megoldása problémát okoz és a család vagyonnal nem rendelkezik,

b) a család egy főre jutó nettó jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át, egyedülálló esetén a 400 %-át nem haladja meg.

c) a kérelmező család rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel, és erről nyilatkozik.

(2) A szociális célú tűzifa iránti kérelmet a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(3) A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok különösen:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazoló szelvénye,

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében: keresetigazolás, bankszámla kivonat, egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagja esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás, valamint a tárgyévre vonatkozó időszak,

c) alkalmi munkát végzők esetében egyszerűsített munkavállalásról kiállított igazolás, a tevékenységet végző által adott nyilatkozat.

(4) Jövedelemmel nem rendelkezők esetén az erről szóló nyilatkozat és a Pécsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül.

(5) A kérelmező a kérelemben írásbeli hozzájárulását adja, ahhoz, hogy a helyi adóhatóság és a NAV Baranya Megyei Igazgatósága az Önkormányzatot a család jövedelmi viszonyairól informálja. Az Önkormányzat az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a felhatalmazásnak megfelelő célra felhasználni.

(6) A természetben nyújtott szociális tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálásakor háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa állapítható meg.

IV. Fejezet

Záró rendelkezés

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.