Szava Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2002. (XII.9.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2002. 12. 09- 2012. 12. 30

Szava Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.tv. (ötv.) 16.§. (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII.tv. (Hgt.23.§.-ában kapott felhatalmazás alapján különös figyelemmel a 242/2000(XII.23.Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján különös figyelemmel a 242/2000/XII.23./Korm. rendeletben, valamint a 213/2001/XI.14./Korm. rendeletben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


1.§.


(1) Jelen rendelet célja, hogy Szava község közigazgatási területén a lakosság egészségének védelme, valamint a szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatást és annak kötelező igénybevételét biztosítsa, illetve az ezekkel kapcsolatos faladatokat és hatásköröket, jogokat és kötelezettségeket, tilalmakat és jogkövetkezményeket a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya Szava község közigazgatási területén belül a rendszeres hulladékszállításba bevont, helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (továbbiakban együtt:” ingatlan tulajdonos”) terjed ki.

(3) A közszolgáltatás az ingatlantulajdonos által a közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített gyűjtőedényben, vagy a rendeletben megjelölt egyéb módon az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék begyűjtésére és rendszeres illetve alkalmi elszállításra, az ingatlanon összegyűjtött lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék –közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen történő-  begyűjtésére és a közszolgáltató általi elszállításra, hulladékkezelő telepek, hulladéklerakók és a hulladék ártalmatlanítását szolgáló létesítmények létesítésére, működtetésére és üzemeltetésére, valamint a fent meghatározottak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított települési szilárd hulladék ártalmatlanítására terjed ki.

2.§.


(1 A rendszeres hulladékszállításba bevont területen az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a helyi közszolgáltatást.

(2) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a helyi közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett szilárd hulladékának kezeléséről (hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról) a Hgt. 13.§-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

(3) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön a közszolgáltatás első igénybevételével.

II. Fejezet


A közszolgáltatás ellátásának rendje


3.§.


(1) Szava község Önkormányzatának Képviselőtestülete a települési szilárd hulladék tekintetében fennálló a hulladékkezelési közszolgáltatás megszervezésére és fenntartására irányuló kötelezettsége teljesítésének érdekében önálló közszolgáltatást szervez.

(2) Szava község közigazgatási területén a hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a Dél-Kom Kft. (jelen rendeletben: közszolgáltató.)

4.§.


[1] [2] [3]  (1) A hulladékszállítás közszolgáltatás igénybevétele hetente egy alkalommal kötelező.

(2) A szervezett közszolgáltatást igénybevevők számára meghatározott tárolóedények használata kötelező.

5.§.


A közszolgáltató a települési szilárd hulladékot heti 1 alkalommal köteles elszállítani.

A szállítás módjáról és idejéről az ingatlantulajdonost a közszolgáltató –belátása szerint- írásban vagy közzététel útján tájékoztatja.

III. Fejezet


Az ingatlantulajdonosok jogai és kötelezettségei


6.§.


(1) Az ingatlantulajdonos köteles a Szava Község Önkormányzata által szervezett közszolgáltatás igénybevételére: az ingatlanán települési szilárd hulladék e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésre, valamint a szállítási napon elszállítás céljából a közszolgáltatónak történő átadására.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot a környezet szennyezését megelőző, károsítást kizáró módon köteles gyűjteni.

(3) Az ingatlantulajdonosnak a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal kell eljárnia annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja, és ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartsa.

(4) Az ingatlantulajdonos a tárolóedényben az ingatlanon szokásos a keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy annak fedele zárható legyen, valamint az a hulladékszállítás során a közszolgáltató alkalmazottainak egészségét ne veszélyeztesse, a gépi ürítést ne akadályozza, az ürítő berendezést ne károsítsa.

7.§.


(1) A tárolóedényben tilos olyan anyagot elhelyezni (forró hamu, maró-, mérgező anyag, állati hulla, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, kő és épülettörmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy stb.) amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, megrongálhatja a gyűjtőberendezést, ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetét, a települési szilárd hulladékkal együtt egyéb okból nem gyűjthető, illetve nem minősül települési szilárd hulladéknak.

(2) Ha a közszolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a hulladék nem a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített és a közszolgáltatótól átvett tárolóedényben vagy más gyűjtőeszközökben került kihelyezésre, illetve a kihelyezett tárolóedény a közszolgáltató által alkalmazott gépi ürítési módszerrel –az ingatlantulajdonosnak felróható okból- nem üríthető, vagy a tárolóedényben az (1) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, illetve az túltöltött, a kiürítést és a hulladék elszállítását jogosultak megtagadni. A kiürítés és a hulladék elszállításának megtagadásáról a közszolgáltató az ok feltűntetésével értesíti az ingatlantulajdonost. Az emiatt el nem szállított hulladék elszállításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

8.§.


(1) Az ingatlantulajdonos a tárolóedényeket az ingatlan területén belül, illetve zárható helyiségekben vagy zárható tárolóban köteles elhelyezni úgy, hogy ahhoz illetéktelen személyek és állatok ne férjenek hozzá.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a tárolóedények előkészítő, tároló helyét tisztán tartani, télen a hótól megtisztítani. A begyűjtés alkalmával szennyezett közterület tisztításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

(3) Tilos a tárolóedények környékét, megközelítési útvonalát tárgyak elhelyezésével vagy parkoló gépjárművekkel oly módon elzárni, amely a tárolóedényeknek a gyakorlatban kialakult módon történő ürítését akadályozza.

IV. Fejezet


A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


9.§.


(1) A közszolgáltató köteles a tárolóedények kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

(2) A tárolóedényben okozott károkat a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, amennyiben a károkozás neki felróható okból következik be. A közszolgáltatónak az ebből eredő karbantartási munkák, valamint a javítás időtartamára helyettes tárolóedényt kell biztosítania. Amennyiben a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált tárolóedények javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlantulajdonost terheli.

(3) Az elhasználódott tárolóedény pótlásáról a mindenkori ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia.

(4) A nagydarabos hulladék (lom), továbbá a naponta szokásosan keletkező háztartási hulladék mennyiségét meghaladó falomb és kerti hulladék szervezett gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról (lomtalanítás) a közszolgáltató évente legalább 2 alkalommal térítésmentesen gondoskodik. A háztartási veszélyes hulladék szervezett gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltató térítés ellenében, az ingatlantulajdonossal kötött külön megállapodás alapján gondoskodik.

(5) A lomtalanítás időpontjáról, valamint területi felosztásáról a közszolgáltató 3 héttel korábban tájékoztatja a települési önkormányzat jegyzőjét, aki erről 2 héten belül a helyben szokásos módon értesíti az ingatlantulajdonosokat..

(6) A közszolgáltató a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon keletkező hulladékot a jelen rendeletben írt szabályok szerint köteles rendszeresen elszállítani.

V. Fejezet


A közszolgáltatás díja


10.§.


(1) A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59.§ (1) bekezdésének j.) pontjában kapott felhatalmazás alapján megalkotott, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000/XII.23./ Korm. rendelet 6.§. (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a közszolgáltatónál felmerülő költségeket, a közszolgáltatóval kötött szolgáltatási szerződésben meghatározott módon és gyakorisággal számára – más forrásból- megtéríti.

[4] [5] [6]  (2) A lakosság a szolgáltatóval egyénileg köteles szerződést kötni. A közszolgáltatást végzővel történt megállapodás alapján a hulladékkezelési díj mértéke 2012. január 1-től 310,-Ft +  25 % ÁFA/ürítés a szolgáltató által kiállított számla alapján.

(3) A hulladékkezelési díjat 2007. január 1-től a lakosok fizetik a szolgáltatóval kötött szerződés alapján.

VI. Fejezet


Szabálysértési rendelkezések


11.§.


      Szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:

a.) háztartási hulladékot felhalmoz vagy közterületre, illetve más ingatlanára a jelen rendeletben meghatározott feltételektől eltérő módon kihelyez


b.) A települési szilárd hulladékot nem a jelen rendeletben meghatározott módon helyezi el.

A szabálysértési eljárást a körjegyző folytatja le.

VII. Fejezet


12.§.


E rendelet alkalmazásában:


1.) Ingatlan: a közszolgáltatásba bevont területen fekvő egylakásos lakó- vagy lakás céljára                    használt épület, a többlakásos épület lakásonként , illetve a szövetkezeti, társasházi

épületben lévő lakás, valamint a nem lakás céljára szolgáló azon helyiségek, amelyekben a fogyasztói tevékenység során hulladék képződik. Jelen rendelet alkalmazásában ingatlannak minősülnek a gazdálkodó szervezetek nem lakás céljára szolgáló azon helyiségei, amelyekben a fogyasztói tevékenység során hulladék képződik és a hulladék kezeléséről nem gondoskodnak az Ör. 3.§. (2) bekezdésében meghatározott módon.

2.)  Települési szilárd hulladék:

a.) háztartási hulladék:  az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező, veszélyesnek nem minősülő hulladék,

b.) közterületi hulladék:    közforgalmú és földterületen keletkező hulladék,

c.) háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék:  gazdasági vállalkozásoknál keletkező –külön jogszabályban meghatározott- veszélyesnek nem minősülő hulladék, amely a háztartási hulladékkal együtt kezelhető.

3.) Települési szilárd hulladék lerakó telep (továbbiakban: hulladéklerakó) : műszaki v   védelemmel létesített, folyamatos ellenőrzést biztosító rendszerrel ellátott, a szilárd hulladék föld felszínén vagy földben történő ártalmatlanítására szolgáló műtárgyak és kiszolgáló létesítmények összessége.

4.)  Nagydarabos hulladék (lom): a településen a háztartásokban keletkezett azon hulladék (háztartási berendezési, felszerelési tárgyak, eszközök és anyagok), amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített tárolóedényzetben nem helyezhető el.

5.)  Biológiailag lebontható hulladék (biohulladék): minden szerves anyag tartalmú hulladék, ami anaerob vagy aerob módon (mikroorganizmusok, talajélőlények vagy enzimek segítségével) lebontható.

6.) Veszélyes hulladék: az olyan hulladék, amely a Hgt. 2. számú mellékletben felsorolt tulajdonságok közül eggyel vagy többel rendelkezik, illetve ilyen anyagokat vagy összetevőket tartalmaz, eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre kockázatot jelent.

7.)  Ártalmatlanítás: a hulladék okozta környezetterhelés csökkentése,

környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszűntetése, kizárása –a környezet elemeitől történő elszigeteléssel vagy anyagi minőségének megváltoztatásával-, a Hgt. 3. számú mellékletében felsorolt eljárások valamelyikének alkalmazásával.

8.)  Kezelés:  a hulladék veszélyeztető hatásainak csökkentésére, a környezetszennyezés megelőzésére és kizárására, a termelésbe vagy a fogyasztásba történő visszavezetésére irányuló tevékenység, valamint a kezelést megvalósító eljárás alkalmazása, beleértve a kezelőlétesítmények utógondozását is.

9.)   Begyűjtés:  a hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa vagy a begyűjtő telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen (gyűjtőpontokon, hulladékgyűjtő udvaron, tároló,- kezelőtelepen)  és a további kezelés érdekében történt összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.

10.) Szállítás:  a hulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást.

11.)  Közterület kezelője:    Szava Község Önkormányzata

VIII. Fejezet


Hatályba léptető és átmeneti intézkedések


13.§.


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.




  ………………………………………..                        ……………………………………..

                  Palotásné Vörös Julianna   sk.                                   Dr. Horváth Attila sk.

                          polgármester                                                           körjegyző


Kihirdetve: 2002. december 09.


       ……………………………………..

                       Dr. Horváth Attila

                             körjegyző


Egységes szerkezetbe foglalva: 2016. 09. 26.


…………………………

Dr. Markovics Boglárka jegyző

[1]

Módosította a 6/2009. (XI. 26.) sz. Önk. rendelet.

[2]

Módosította a 6/2010. (XI. 19.) sz. Önk. rendelet

[3]

Módosította a 6/2012. (XII. 09.) sz. Önk. rendelet.

[4]

Módosította az 1/2007. (II. 13.) sz. Önk rendelet.

[5]

Módosította a 6/2009. (XI. 26.) sz. Önk. rendelet.

[6]

Módosította a 6/2010. (XI. 19.) sz. Önk. rendelet.