Kistótfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a község Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 18/2004.(VI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 21

a község Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 18/2004.(VI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz és az 1. melléklethez

Előzmények

Fejlesztési cél: A Baranya Megyei Önkormányzat a TOP-1.2.1-16 számú felhíváshoz kapcsolódóan benyújtott Kerékpáron Mecsektől a Tenkesig - turisztikai kerékpárút fejlesztés című pályázat segítségével egy új térségi jelentőségű kerékpárút építését valósítja meg, amely érinti Kistótfalu települést is. A tervezett beruházás a településfejlesztési koncepcióval összhangban van, az abban foglalt több célok közül több megvalósulását is előremozdítja, többek között

− A települést Bissével és Átával összekötő út megépítése.

− Támogatni kell regionális és kistérségi kerékpárút megépítését.

− A pályázati rendszerben a területfejlesztési támogatások minél hatékonyabb megszerzése érdekében térségi szemlélet megjelenítése.

− Közös lépések a térség turisztikai képességének növelése érdekében.

− A Borút programjaiban való aktív részvétel. a településrendezési eszközöket azonban a beruházás érdekében módosítani szükséges.

Eljárás indoklása

Kistótfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szükségessé váló településrendezési eszközeinek módosítását megalapozó településfejlesztési döntését a 27/2020.(VII.2.) önkormányzati határozatában fogalmazta meg. Ezzel egy időben az érintett területeket kiemelt fejlesztési területté is nyilvánította. Önkormányzat a 7/2017. (VI.28.) rendeletében döntött a településrendezési terveinek módosítása esetén alkalmazandó partnerségi egyeztetés szabályairól, melyeket jelen eljárás során is alkalmazni kíván. Előzőek alapján az Önkormányzat a településrendezési eszközök módosításának egyeztetési eljárását a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 32. § (6) bekezdésében foglaltak alapján tárgyalásos eljárásként kívánta lefolytatni. A tárgyalásos eljárás a vonatkozó kormányrendelet szakasza szerint, a partnerségi egyeztetés kezdeményezésével indult.

Hatályban lévő rendezési eszközök

− Kistótfalu 34/2004 (III.24.) határozattal elfogadott településfejlesztési koncepciója

− Kistótfalu 84/2009 (IX.8.) határozattal elfogadott településszerkezeti terve

− Kistótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2004 (VI. 16.) rendelete a község Szabályozási Tervének és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról

− Kistótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018. (X.16.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről.

Módosításhoz rendelkezésre álló alapadatok

− Lechner Központ által biztosított térinformatikai alapadatok

- Kistótfalu 34/2004 (III.24.) határozattal elfogadott településfejlesztési koncepciója 9.-10. oldal

− Fenntartási terv a Kerékpáron Mecsektől a Tenkesig - turisztikai kerékpárút fejlesztés című pályázathoz

− Egyszerűsített Régészeti Dokumentáció a Pécs és Máriagyűd közötti turisztikai kerékpárút építéséhez

− Szerkeszthető tervek a tervezett kerékpárútról

− Baranya megye kerékpárút fejlesztése Kiegészített és felülvizsgált előkészítő műszaki tanulmány Baranya megye tervezett kerékpárút fejlesztéseire a 2014-2020. uniós pályázati ciklus hátralévő időszakára 2016. március 16

A településrendezési eszközök módosítása egy több települést érintő térségi jelentőségű kerékpárút hálózati fejlesztéshez kapcsolódik, amit a Baranya Megyei Önkormányzat irányít az alábbi részletes szakmai tartalommal.

PROJEKT CÉLJA: A projekt célja Pécsnek és Baranya megye frekventált turisztikai célterületének, Siklósnak az összekapcsolása kerékpárúttal, mely hozzájárul a megye kerékpárturizmust vonzó képességének növeléséhez. Továbbá a tervezett turisztikai nyomvonal mellett, Eszterágpusztán lévő Zsolnay burkolattal díszített kápolna és harangláb műemlékegyüttes bekötése a turisztikai kerékpárútba és bemutathatóvá tételének megteremtése. További cél a turisztikai kerékpárúttal feltárt településeken a turizmus generálta helyi gazdaságélénkítő folyamatok megindítása.

A PROJEKT SZAKMAI-MŰSZAKI TARTALMA: Pécs és Siklós-Máriagyűd között tervezett turisztikai kerékpárút 36 km hosszú szakasza alacsony forgalmú önkormányzati utakon, valamint közúton táblás, illetve felfestéses kijelöléssel, a külterületi földutakon új út építésével épül ki. A nyomvonal a forgalmas közutaktól távol, szép természeti környezetben létesül. Az út mentén 5 db kerékpáros pihenőhely kerül telepítésre az útügyi előírások szerinti kialakítással, az előírt szakasztávokon belüli sűrűségben. A pihenőhelyek vagyonvédelmi rendszerrel lesznek felszerelve a rongálások megelőzése érdekében. A kerékpárúttal feltárt településeken a kerékpáros turizmus számára fontosabb szolgáltatási helyeken kerékpártámaszok létesülnek. A kerékpárút kijelölésével érintett utakon a rossz minőségű útszegély szakaszok burkolatfelújításával növelni kívánjuk a kerékpáros közlekedés biztonságát. A fejlesztést intenzív marketing tevékenységgel kívánjuk becsatornázni a turizmus, azon belül is a kerékpáros turizmus vérkeringésébe.

A PROJEKT MŰSZAKI-SZAKMAI TARTALMA : A beruházás az érintett önkormányzatok bevonásával hosszútávon fenntartható, a kiválasztott célcsoportok igényeihez igazodóan tervezett. A turisztikai kerékpárúttal gazdagodó térségi kerékpárút hálózat pozitív hatással lesz a vendégéjszakák növeléséhez, ezzel elősegítve a térségben turizmusra szakosodott vállalkozások fejlődését. A projektgazda jelenleg nem tagja TDM szervezetnek, de vállalja, hogy a desztinációban működő TDM szervezetnek teljes jogú tagjává válik a projekt zárásáig. A projekt szakmai tartalmának kidolgozására turisztikai szakértő kerül bevonásra. Az eredményes projekt érdekében a kedvezményezett együtt fog működni a Duna-Dráva Nemzetei Park Igazgatósággal, valamint a Regionális Szociális Felemelkedésért Közhasznú Alapítvánnyal. A projekt eredménye teljes mértékben hozzájárul a turizmus szezonális ingadozásának csökkentéséhez. A projektfejlesztés időszakában kidolgozásra kerül a marketing stratégia, mely a célközönség számára eladhatóvá teszi a projekt eredményét. A vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások alapján történik a kerékpárút műszaki kialakítása. A fontosabb turisztikai célpontoknál kerékpártámaszok kerülnek telepítésre. A mindkét településen információs táblák segítik a kerékpárosok tájékozódását. Szervizcsomagok biztosítási helyei és a szervízszolgáltatást nyújtó szakszolgálat ellátása a projektfejlesztés során kerülnek meghatározásra.

TARTALMI ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK TELJESÜLÉSE: A fejlesztés elősegíti a turisták helyben tartózkodási idejének meghosszabbítását, hozzájárul foglalkoztatás-bővítéshez. A projekt illeszkedik Baranya megye Integrált Területfejlesztési Programjában a turizmusfejlesztésben megfogalmazott célhoz, mely turizmusban rejlő foglalkoztatási növelését tűzi ki célul. Az ITP-ben rögzített célokhoz való illeszkedés: - egészséges és megújuló társadalom: a fejlesztés a települési vonzerő javításával a települési életminőség növelését célozza meg; - elérhetőség és mobilitás javítása: az Ős-Dráva kerékpárúthoz kapcsolódásával megteremti a turisztikai attrakció, kerékpárral történő elérésének feltételit. - helyi adottságokra, komparatív előnyökre és lehetőségekre épülő vidék- és gazdaságfejlesztés: a projekt a turisztika fejlesztésével járul hozzá a célhoz.

Rendezéssel érintett terület bemutatása : A tervezett új térségi jelentőségű kerékpárút Kistótfalu nyugati külterületét érinti, az új nyomvonal a Deréki föld nagytáblás művelésű mezőgazdasági földjei és a Németi patak fás-ligetes völgye között, a meglévő földút nyomvonalához illeszkednek. A földút jelenleg egy önkormányzati tulajdonú telken fut (hrsz.:0135) a tervezett kerékpárút azonban észak felé magántulajdonú telkeket érint. A kerékpárút a falu főtengelyét jelentő Dózsa György úthoz kapcsolódik ezzel pedig a Vókány vonalában tervezett országos hálózathoz kapcsolja be most megvalósuló új kerékpárutat. A kerékpárút nyomvonala egészen a község beépült részének a határához vezet, átlépve közben a belterületi határt. Domborzati értelemben ez egyébként az a pont nagyjából, ahol a bevágásban haladó földút eléri a környező terep szintjét, ahol a két nyomvonal ezért, zökkenőmentesen összeépíthető.