Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2015. 09. 25

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

2015.09.25.

Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 5. § b) pontjában, 6. § d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az adó tárgya

a) az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész,

b)1 az önkormányzat illetékességi területén lévő telek,

c) a nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérlet.

2. § (1) Az adó alanya

a) az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az építmény, illetve a telek tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt, illetve a telket az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

b) az a magánszemély, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogviszonyával rendelkezik.

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) Társasház, - garázs és – üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.

3. § Az adó mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 10.000,-Ft/év.

4. § Mentes a kommunális adó megfizetése alól:

a)2 valamennyi külterületi építmény és telek,

b) építési tilalom alatt álló beépítetlen építési telek,

c) az adózott családi házzal, illetve lakással együtt egy helyrajzi szám alatt álló kiegészítő építmény,

d) jövedelemszerző tevékenység folytatására szolgáló adóköteles ingatlanhoz tartozó maximum egy kiegészítő építmény,

e) az állattartást szolgáló épület, valamint az ehhez kapcsolódó raktárak, tárolók, továbbá a növénytermesztéshez kapcsolódó épületek.

5. § Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése és e rendeletben nem szabályozott egyéb kérdésekben a helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt kell alkalmazni.

6. § (1) Ez a rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 13/1999.(XI.30.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 11/2003.(XI.12.), illetve a 16/2005.(IX.14.) önkormányzati rendeletek.

1

Módosította a 13/2015.(IX.24.) ör. 1.§

2

Módosította a 13/2015.(IX.24.) ör. 2.§