Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016.(XII.1.)önkormányzati rendelete

a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről szóló 9/2013.(V.2.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 02- 2016. 12. 03

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016.(XII.1.) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről szóló 9/2013.(V.2.) önkormányzati rendelete módosításáról



Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a hulladékról szóló 2012. CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1.§ A 7/2013.(V.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„2.§ A rendelet hatálya kiterjed Vokány község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan használójára, tulajdonosára.”


2.§ A Rendelet 4.§ (1) bekezdés 17. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„17. a közszolgáltatás tárgya: az 4.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott települési hulladék, valamint a közszolgáltatási szerződés szerinti zöldhulladék és veszélyes hulladék;”


3.§  A Rendelet 8.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe a települési hulladék, zöldhulladék és a veszélyes hulladék tartozik.”


4.§ (1) A Rendelet 10.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) 60 literes tárolóedény használatára jogosult a települési önkormányzat által kiadott igazolás alapján a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy.”

(2) A Rendelet 10.§-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A közszolgáltató jogosult azonosító matricát rendszeresíteni a szerződött tárolóedények azonosítására. A matricát a közszolgáltató biztosítja a szolgáltatást igénybe vevőnek, amelyet az ingatlantulajdonos a hulladékgyűjtő edényre köteles jól látható módon felragasztani.”


6.§ (1) A Rendelet 12.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A hulladéktermelő az ingatlanon képződött hulladék gyűjtését az ingatlan területén hulladékgazdálkodási engedély nélkül legfeljebb 1 évig végezheti.”

(2) A Rendelet 12.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) Hulladékot csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában lehet szállítani, kivéve ha 

a) a természetes személy ingatlanhasználó az elkülönítetten gyűjtött háztartási hulladékot hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre vagy hulladékkezelő létesítménybe szállítja, valamint

b) a gyártó, a forgalmazó az átvételi kötelezettséggel érintett hulladékot hulladékkezelő létesítménybe szállítja,

c) a gazdálkodó szervezet nem üzletszerűen, alkalmilag, az elkülönítetten gyűjtött hulladékát saját járművével, másik telephelyén levő üzemi gyűjtőhelyre vagy átvételi helyre, hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, valamint hulladékkezelőhöz szállítja.”


7.§ A Rendelet

a) 6.§ (1) bekezdésében a „Dél-Kom” Dél-Dunántúli Kommunális Szolgáltató Korlátolt felelősségű Társaság” szövegrész helyébe a „Dél-Dunántúli Kommunális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság” szövegrész lép,

b) 7.§ (5) bekezdésének első mondatában a „közszolgáltató” szövegrész helyébe a „Koordináló szerv” szövegrész lép, második mondatában a „szolgáltató” szövegrész helyébe a „Koordináló szerv” szövegrész lép.


8.§ Hatályát veszti a Rendelet

a) 11.§ (1) bekezdésének második mondata,

b) 11.§ (2) bekezdés első mondata,

c) 14.§ (1) bekezdése.


9.§ A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő második napon hatályát veszti.



Mester Mihályné                                            Csalos Beáta

                                   polgármester                                                      jegyző



A rendeletet a képviselő-testület a 2016. november 30-i ülésén fogadta el. Kihirdetésre került 2016. december 1-jén.



                                                                                                          Csalos Beáta

                                                                                                             jegyző