Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017.(III.30.)önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 31

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017.(III.30.)önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2017.03.31.

Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §.-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Vokány Község Önkormányzata illetékességi területén házasságot kötő természetes személyekre, továbbá az Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) hivatali helyiség: az Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatal Vokányi Kirendeltsége hivatali helyisége (7768 Vokány, Kossuth utca 104.) , Házasságkötő terem (7768 Vokány, Kossuth utca 40.)

b) hivatali munkaidő: Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatalának Ügyrendjében meghatározott munkarendje,

c) többletszolgáltatás: házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, továbbá hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításához anyakönyvvezető biztosítása.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) Házasságkötés – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.00-19.00 óráig, pénteki napon 13.00-19.00 óráig, szombati napon 10.00 - 20.00 óráig terjedő időszakban tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötést az elektronikus anyakönyvi rendszerből generált irattal kell kérelmezni.

(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított. Az engedély kiadása előtt az eljáró anyakönyvvezető köteles meggyőződni a megjelölt helyszínnek az esemény lebonyolítására való alkalmasságáról.

(4) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés iránti kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően dönt.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése olyan, a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban lévő ingatlanban is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(6) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén az eseménye lebonyolítására alkalmas helyiség (esőhelyszín) rendelkezésre áll.

(7) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

(8) Egyházi szertartások helyszínén házasságkötés nem tartható.

3. Házasságkötés miatti többletszolgáltatásokért

fizetendő díjak

4. § (1) Házasságkötés hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes. Vokány Község Önkormányzata térítésmentesen biztosítja az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget, ünnepi beszédet és gépzenét.

(2) Házasságkötés hivatali helyiségen kívüli helyszínen, hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításáért az 1. számú mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(3) A házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota fennállása esetén az eseményeknek a hivatali helyiségben kívüli, illetve hivatali munkaidőn túl történő megtartása díjmentes.

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat Vokány Község Önkormányzata bankszámlájára banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással, vagy házipénztárba történő befizetéssel lehet megfizetni. A befizetést igazoló iratot az anyakönyvvezetőnek a házasságkötés időpontját megelőzően 5 napon belül be kell mutatni, aki a bemutatott iratról készített fénymásolatot az anyakönyvi alapirathoz csatolja.

(5) A házasságkötés iránti kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 5 munkanapon belül vissza kell utalni.

5. § (1) A szolgáltatás igénybevevői a 4. § (2) bekezdésben megállapított díj teljes összegének visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 10 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) A szolgáltatás igénybevevői a 4. § (2) bekezdésben megállapított díj 50 %-ának visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza, és a házasságkötésre nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

4. Az anyakönyvvezető köztisztviselő díjazása

6. § (1) Hivatali munkaidőn kívüli valamint hivatali helyiségen kívül lebonyolított házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként bruttó 15.000,-Ft díjazás illeti meg.

(2) A díjazás kifizetése havonta utólag történik.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet mellékletében meghatározott díjat a rendelet hatálybalépését követően bejelentett hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 5/2011.(III.31.) számú önkormányzati rendelet.