Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019.(XI.20.)önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatról

Hatályos: 2021. 09. 30

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019.(XI.20.)önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatról

2021.09.30.

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) d) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feldatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Vokány Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat).

Működési területe: Vokány község közigazgatási területe
(2) Az önkormányzat székhelye: 7768 Vokány, Kossuth utca 104.
telephelyei: 7768 Vokány, Kossuth utca 47. – Művelődési ház
7768 Vokány, Kossuth utca 86. – Egészségház
7768 Vokány, Kossuth utca 96. – Orvosi rendelő
(3) A képviselő-testület hivatalának megnevezése és címe: Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: hivatal) 7766 Újpetre, Kossuth utca 113.
Az Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatal Vokányi Kirendeltségének címe: 7768 Vokány, Kossuth utca 104.
(3a) 1 (4) Az önkormányzat iratkezelési feladatait az Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatal látja el, az azzal összefüggő tevékenységekre vonatkozó feladat- és hatásköröket a Hivatal jóváhagyott Iratkezelési Szabályzata tartalmazza. A képviselő-testület az iratkezelés felügyeletével a jegyzőt bízza meg.

2. § (1) A képviselő-testület és a polgármester hivatalos iratokon a Magyar Köztársaság címerével ellátott bélyegzőt használja.

(2) A címer és a zászló használatának rendjét külön rendelet szabályozza.

3. § (1) Az önkormányzat jogi személy. Az önkormányzati feladat- és hatáskörök a képviselő- testületet illetik meg. A képviselő-testület hatásköreit a polgármesterre, a bizottságára, a jegyzőre, a társulására átruházhatja.

(2) A Képviselő-testület által a bizottságokra és a polgármesterre átruházott hatásköröket az 1. sz. melléklet tartalmazza. A jogosított az átruházott hatáskörben hozott döntésről a soron következő ülésen tájékoztatni köteles a Képviselő-testületet.

II.

A képviselő-testület működése

1. A képviselőtestület ülése

4. § (1) A képviselő-testület minimum kéthavonta ülésezik, évente legalább hat ülést tart. Rendkívüli ülés a rendes ülésen kívül bármikor összehívható. A közmeghallgatást nem tartalmazó üléseit a képviselő-testület az Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatal Vokányi kirendeltségén tartja, de kihelyezett ülést, ünnepi ülést vagy együttes ülést más helyiségekben vagy más településen is tarthat.

(2) A képviselő-testület ülése nyilvános.

(3) A képviselő-testület zárt ülés tart az Mötv-ben szabályozott esetekben. A zárt ülésen hozott határozatok – kivéve az önkormányzati hatósági ügyben hozott határozatokat – a nyílt ülésről készült jegyzőkönyvben közzé kell tenni.

(4) A képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti. A polgármester akadályoztatása esetén az ülést az alpolgármester jogosult összehívni. A polgármesteri és alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze és vezeti az ülést. Tartós akadályoztatásnak minősül a 3 hónapot meghaladó olyan távollét vagy elérhetetlenség, melynek során a polgármesterrel és az alpolgármesterrel nem létesíthető személyes kapcsolat vagy azok intézkedésre képtelenek betegség, távollét vagy érdektelenség miatt.

(5) Az ülés meghívóját és az előterjesztéseket a képviselőknek olyan időpontban kell megküldeni, hogy azok azt az ülés előtt legalább 5 nappal megkapják. Sürgős, halasztást nem tűrő esetben az ülés írásbeli meghívó nélkül, az ülés előtt 24 órával szóban, telefonon is összehívható. Az ülésről lakosságot a meghívónak a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kell értesíteni.

5. § (1) A testületi ülésre meghívható tanácskozási jog nélkül:

- a hivatal adott témában illetékes előadója,
- szakértő,
- a napirendben érintett személy(ek),
- helyi országgyűlési képviselő,
- nemzetiségi önkormányzati képviselő
- Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, tagjai,
- Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, tagja,
- területi rendőrkapitány.
(2) A közmeghallgatást igénylő napirendeket tárgyaló ülések időpontját, helyét legalább 15 nappal az ülés előtt a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel nyilvánosságra kell hozni.
(3) A tevékenységi körében tanácskozási joga illeti meg a képviselő-testület ülésén a településen működő egyesületek vezetőit.

6. § (1) A képviselő-testület ülése akkor határozatképes, ha a települési képviselők több mint fele jelen van. Határozatképtelenség esetén az ülést – az eredeti napirendi pontokkal – 3 nappal későbbi időpontra újból össze kell hívni.

(2) A polgármester a testületi ülés vezetése során:

a) megállapítja, hogy a képviselő-testület ülését az SZMSZ szerint hívták össze,

b) megállapítja az ülés határozatképességét,

c) előterjeszti az ülés napirendjét.

(3) A képviselő-testület a napirend elfogadásáról külön szavazással, egyszerű szótöbbséggel határoz. A meghívóban nem szereplő napirendi javaslat megtárgyalására bármely képviselő, polgármester, jegyző tehet javaslatot.

(4) A képviselő-testület a napirendről vita nélkül határoz.

2. Előterjesztések, döntéshozatali eljárás

7. § (1) A képviselőtestületi ülés előterjesztései lehetnek:

a) rendelet tervezet(ek),

b) határozati javaslat(ok),

c) beszámoló,

d) kérelem,

e) tájékoztató.

(2) Előterjesztő lehet:

a) polgármester,

b) bizottsági elnök, illetve helyettese,

c) képviselő,

d) jegyző

e) intézményvezető.

(3) A testületi ülésre az előterjesztés írásban vagy szóban kerül benyújtásra. Az írásban vagy szóban érkezett beadványt, amennyiben nem tud dönteni a testület, elnapolja.

(4) Az előterjesztés főbb elemei:

a) Az első részben meg kell határozni az előterjesztés címét, tárgyát, ismertetni kell az előzményeket.

b) A második rész az egyértelműen megfogalmazott határozati javaslatot tartalmazza a végrehajtásért felelősök megnevezésével és a határidők megjelölésével.

(5) A képviselő-testület egyebek napirendi pontban nem tárgyalhat kinevezés, megbízás, felmentés tárgyú előterjesztést.

8. § (1) A polgármester a napirendek sorrendjében minden előterjesztés felett külön-külön nyit vitát, melynek során az előterjesztő a napirendhez a vita előtt szóban kiegészítést tehet. Az előadóhoz a képviselő-testület tagjai, a tanácskozási joggal résztvevők kérdéseket tehetnek fel, amelyre az előadó köteles rövid, maximum 3 perces választ adni.

(2) A vita után a polgármester (ülés vezető) összefoglalja az elhangzottakat, majd a képviselőtestület először a módosító indítványokról határoz, majd az elfogadott indítványokkal módosított eredeti javaslatról dönt.

(3) A vita lezárására, a hozzászólások időtartamának a korlátozására a testület bármely tagja tehet javaslatot. E javaslatról a testület vita nélkül határoz. A vita lezárása után a napirend előadója válaszolhat a hozzászólásokra.

(4) A vita lezárása után, a határozathozatal előtt a jegyzőnek szót kell adni, ha a javaslatok törvényességét illetően észrevételt kíván tenni.

(5) Határozathozatalnál a szavazategyenlőség elutasító döntést jelent. A szavazástól való tartózkodás a határozati javaslat elutasításának, nem szavazatnak minősíthető.

(6) A képviselőtestület a napirend elfogadásáról, ügyrendi kérdésekben, képviselői kérdésekre adott válaszok kérdésében számozott határozott nélkül, de jegyzőkönyvi rögzítéssel dönt.

9. § (1) A képviselő-testület a döntéseit (határozat, rendelet) nyílt szavazással hozza. A nyílt szavazás során a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot, melyről a képviselő-testület tagjai kézfelemeléssel szavaznak.

(2) Minősített többségű szavazást igénylő ügyek a Mötv.-ben nevesített eseteken túl:

a) hitelfelvétel

b) kötvénykibocsátás

c) kölcsönfelvétel vagy más adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás.

(3) A képviselő-testület név szerinti szavazást rendel el az alábbi ügyekben:

a) települési képviselő, polgármester méltatlansági és a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos, továbbá összeférhetetlenségi ügyekben való döntés,

b) önkormányzati képviselői megbízatás megszűnéséről való döntés,

c) területszervezési kezdeményezés.

(4) A név szerinti szavazás úgy történik, hogy a jegyző felolvassa a tagok nevét, s a jelenlévő tagok pedig a nevük felolvasásakor “igen”-nel vagy “nem”-mel szavaznak, illetőleg tartózkodnak a szavazástól.

(5) A képviselő-testület titkos szavazást tarthat a Mötv. 46. § (2) bekezdésben foglalt ügyekben.

(6) Titkos szavazás esetén a képviselő-testület tagjai sorából bizottságot választ, mely lebonyolítja a titkos szavazást.

(7) A titkos szavazás borítékba helyezett szavazólapon, urna igénybevételével történik.

(8) A bizottság összeszámolja a szavazatokat és megállapítja az érvényes és érvénytelen szavazatok számát, arányát.

(9) A titkos szavazásról külön jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza:

a) a szavazás helyét és napját, a szavazás kezdetét és végét,

b) a szavazatszámláló bizottság tagjainak nevét és tisztségét,

c) a szavazás során felmerült körülményeket,

d) a szavazás eredményét,

e) a jegyzőkönyvvezető nevét,

f) a bizottság tagjainak és a jegyzőkönyv-vezetőnek az aláírását.

(10) A szavazás eredményét a bizottság elnöke ismerteti a képviselő-testülettel.

10. § (1) A képviselő-testületi határozatokat külön-külön – a naptári év elejétől kezdődően – folyamatos sorszámmal és évszámmal kell ellátni a következők szerint: Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete ..../20....(......hó....nap) önkormányzati határozata.

(2) A határozatokról készült kivonatot a jegyzőkönyv elkészítését követő 15 napon belül el kell küldeni a végrehajtásért felelős személyeknek és szerveknek.

11. § (1) A tanácskozás rendjének fenntartásáról a polgármester gondoskodik.

Ennek során:
a) figyelmezteti azt a hozzászólót, aki eltért a tárgyalt témától, vagy a tanácskozáshoz nem illő, sértő kifejezéseket használ.
b) rendre utasíthatja azt a személyt, aki a képviselő-testület tagjához méltatlan magatartást tanúsít.
c) tartós rendzavarás, állandó lárma, vagy a vita folyamatos rendjét ellehetetlenítő esemény következtében a polgármester - ha ismételt figyelmeztetései sem jártak eredménnyel - felfüggesztheti az ülést.
(2) A nyilvános ülésen megjelent állampolgárok a számukra kijelölt helyet foglalják el. A napirend megtárgyalása után, ahhoz kapcsolódóan a polgármester max. 3 perc erejéig szót adhat az állampolgárnak. A tanácskozás rendjének megzavarása esetén a polgármester rendreutasíthatja a rendzavarót, ismétlődő rendzavarás esetén pedig az érintettet a terem elhagyására is kötelezheti.
(3) A polgármesternek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani, velük vitába szállni nem lehet.

12. § (1) A képviselő-testület üléséről szóló jegyzőkönyv elkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A képviselő-testület üléséről készített jegyzőkönyv példányához csatolni kell a meghívót és a mellékleteit, az elfogadott rendeleteket, a jelenléti ívet. A képviselő kérelmére az írásban is benyújtott hozzászólást mellékelni kell a jegyzőkönyvhöz.

3. A képviselő

13. § (1) A képviselő-testület tagjainak száma a polgármesterrel együtt 5 fő.

(2) A képviselő-testület névsorát az 1. függelék tartalmazza.

(3) A képviselőt a Mötv-ben és az SZMSZ-ben rögzített jogok és kötelezettségek illetik, illetve terhelik.

(4) A képviselő amennyiben nem jelenti be a napirend tárgyalásakor a személyes érintettségét a szavazásnál, kéthavi tiszteletdíjának megvonásában részesül.

4. Az önkormányzati rendeletalkotás

14. § (1) Rendeletalkotást kezdeményezhet:

a) települési képviselő,

b) a polgármester, az alpolgármester, a jegyző,

c) a település társadalmi, érdekképviseleti és más civil szervezeteinek vezetői.

(2) A rendeletalkotáshoz kötelező az írásos előterjesztés.

(3) A polgármester egyes rendelet-tervezeteket - az érdemi vita előtt - közmeghallgatásra bocsáthat.

(4) Az önkormányzati rendeleteket külön-külön - a naptári év elejétől kezdődően - folyamatos sorszámmal és évszámmal kell ellátni, valamint a kihirdetés dátumával a következők szerint: Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének ..../20...(.....hó....nap) önkormányzati rendelete “a rendelet címe”.

15. § Az önkormányzati rendelet kihirdetésének napja a hivatal hirdetőtáblájára való kifüggesztés napja. Az önkormányzat a rendeletét a honlapján is közzéteszi. A hivatal a hatályos rendeletekről naprakész nyilvántartást vezet.

5 . Lakossági fórumok, közmeghallgatás

16. § (1) A képviselő-testület legalább évente egy esetben előre meghirdetett közmeghallgatást tart.

(2) A közmeghallgatás helyéről, idejéről, az esetleges ismertetésre vagy tárgyalásra kerülő tárgykörökről a lakosságot a község hirdetőtábláján kell tájékoztatni a rendezvény előtt legalább 15 nappal.

(3) A közmeghallgatást a polgármester vezeti.

(4) A közmeghallgatásról jegyzőkönyv készül, amelyre a képviselő-testület jegyzőkönyvére irányadó szabályok vonatkoznak. A jegyzőkönyv összeállításáról a jegyző gondoskodik.

17. § (1) A képviselőtestület az általa meghatározott témában bármikor falugyűlést hívhat össze

a lakosság véleményének megismerése, illetve tájékoztatás céljából, döntések előkészítésébe való bevonásról.
(2) A falugyűlés időpontját, helyét és témáját a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel közzé kell tenni. A falugyűlésről jegyzőkönyv készül.

6. Helyi népszavazás

18. § A képviselő-testület elrendeli a helyi népszavazást, ha azt legalább a település választópolgárai húsz százalékának megfelelő számú választópolgár kezdeményezte.

III.

A polgármester, az alpolgármester

19. § A polgármester feladatát főállásban látja el.

20. § (1) Amennyiben a képviselő-testület – határozatképtelenség miatt vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester döntést hozhat az alábbi ügyekben:

a) képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ügyek esetében,

b) társulás működésével kapcsolatos döntések meghozatala – kivéve a Möv. 42. § 5. pontjában szereplő ügyek,

c) hivatal működésével kapcsolatos döntések meghozatala – kivéve a hivatal társulási megállapodásában kizárólag a képviselő-testület döntésébe utal ügyek.

(2) A képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett a polgármester dönthet két ülés között a felmerülő halaszthatatlan önkormányzati ügyekben – a Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével.

Ezek az ügyek az alábbiak:
a) szociális ügyek
b) vis-maior, illetve katasztrófa helyzet esetén szükséges intézkedések meghozatala.

21. § (1) A képviselő-testület a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére alpolgármestert választ.

(2) Az alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el feladatait.

IV.

Hivatal

22. § (1) Az önkormányzat közös hivatalt tart fenn Újpetre, Kistótfalu, Palkonya, Kiskassa,

Peterd, Pécsdevecser és Ivánbattyán Önkormányzatokkal közösen.
(2) A hivatal székhelye: 7766 Újpetre, Kossuth Lajos utca 113.
(3) A hivatal telephelye: Vokányi Kirendeltség 7768 Vokány, Kossuth utca 104.

23. § (1) A hivatalt a jegyző vezeti. A Vokányi Kirendeltség vezetője az aljegyző.

(2) A jegyzői és aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén a jegyzői feladatokat a hivatal jegyzői képesítési előírásokra vonatkozó képesítéssel rendelkező köztisztviselője látja el.

24. § A hivatal működésének szabályait a fenntartására irányuló megállapodás tartalmazza.

25. § A jegyző jelzi a képviselő-testületnek, a bizottságnak és a polgármesternek, ha a döntésük, működősük jogszabálysértő.

V.

Bizottságok

26. § (1) A képviselő-testület - döntéseik előkészítésére, meghatározott önkormányzati feladatok ellátására - állandó vagy ideiglenes bizottságokat választ.

(2) A képviselő-testület összeférhetetlenséggel, a vagyonnyilatkozatok kezelésével és ellenőrzésével kapcsolatos ügyekre létrehozza az Ügyrendi Bizottságot.

(3) A Bizottság elnökét és 2 tagját a képviselőtestület nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel válassza meg.

(4) Az Ügyrendi Bizottság névsorát a 2. függelék tartalmazza.

(5) A bizottság ülésének összehívásáról a bizottság elnöke gondoskodik. A bizottságot össze kell hívni a polgármester indítványára.

(6) A bizottság határozatképességére, határozathozatalára a képviselőtestület működésének leírt szabályok az irányadóak.

(7) A bizottság üléséről jegyzőkönyv készül, melyet az elnök és egy tag ír alá.

(7a)2 (8) A vagyonnyilatkozatok nyilvántartására, ellenőrzésére vonatkozó eljárásrendet a 2.számú melléklet tartalmazza.

VI. Fejezet

Önkormányzatok társulásai és együttműködése

27. § A képviselő-testület az alábbi társulásokban vesz részt:

- Vokányi Óvodai Társulás
- Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás Beremend
- Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás Pécs
- Siklósi Mikrotérségi Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás Siklós

28. § (1) A helyi önkormányzat az Német Nemzetiségi Önkormányzat Vokány valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Vokány részére előzetes egyeztetés alapján havonta igény szerint, de legalább 32 órában ingyenesen biztosítja az önkormányzati eladatellátáshoz szükséges helyiséghasználatot. A helyiség használatához kapcsolódó tárgyi infrastruktúra és rezsiköltséget a helyi önkormányzat viseli.

(2) A helyi önkormányzat a Hivatal útján biztosítja a nemzetiségi önkormányzatok részére az önkormányzat működéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket, melynek keretében a hivatal ellátja:

a) a nemzetiségi önkormányzatok testületi ülésének előkészítésével kapcsolatos feladatokat (meghívók, előterjesztések, hivatalos levelezés előkészítése, postázása, a testületi ülések jegyzőkönyveinek elkészítése, postázása),

b) a testületi és tisztségviselők döntéseinek előkészítésével kapcsolatos feladatokat, a döntéshozatalhoz szükséges nyilvántartási, sokszorosítási és postázási feladatokat,

c) a nemzetiségi önkormányzatok működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat,

d) szakmai segítségnyújtást.

(3) A (2) pontban meghatározott feladatellátáshoz kapcsolódó költségeket – a testületi tagok és tisztségviselők telefonhasználata kivételével – a helyi önkormányzat viseli.

VII.

Az önkormányzat költségvetése, vagyona

6. Az önkormányzat gazdasági programja, költségvetése

29. § A képviselőtestület megbízatásának időtartamára vagy azt meghaladó időszakra gazdasági programot fogad el. A gazdasági program helyi szinten meghatározza mindazon célkitűzéseket, feladatokat, amelyek a költségvetési lehetőségekkel összhangban, a helyi társadalmi, környezeti, gazdasági adottságok átfogó figyelembevételével az önkormányzat által nyújtandó kötelező és önként vállalt feladatok biztosítását, fejlesztését szolgálják.

30. § (1) A képviselő-testület költségvetését évente önkormányzati rendeletben határozza meg. A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény, a finanszírozási rendjét és az állami hozzájárulás mértékét az állami költségvetési törvény határozza meg.

(2) Az önkormányzat az közfeladatait és szakmai alaptevékenységét a 3. függelékben szereplő kormányzati funkciók szerint látja el.

31. § Az önkormányzat tulajdonára és gazdálkodására vonatkozó részletes szabályokat külön önkormányzati rendelet határozza meg.

32. § Az önkormányzat gazdálkodásának belső ellenőrzéséről külső, vállalkozó belső ellenőrrel kötött szerződés útján gondoskodik.

I. A polgármesterre átruházott képviselő-testületi feladat- és hatáskörök

1. Gyakorolja a község évenkénti költségvetési rendeletében szabályozott hatásköröket.

2. Bérbe adja az Önkormányzat tulajdonában lévő, 1000 négyzetméter alatti telkeket. Bérbe adja az Önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági rendeltetésű földterületeket 100. EFt/év értékhatárig.

3. Megadja vagy megtagadja a tulajdonosi hozzájárulást az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásban, nem lakás célú helyiségben és telek ingatlanon közművekkel és ezek mérőberendezéseivel kapcsolatos munkák (felújítás, csere, hibaelhárítás, új közműbekötés) esetén.

4. Dönt a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletben hatáskörébe utaltakról, mely során igénybe vehet megfelelő szakértelemmel rendelkező szakértői véleményeket.

5. Dönt a jogszabály által az önkormányzat feladat- és hatáskörébe utalt közbiztonsággal összefüggő feladatokban.

6. Egyetértés megadása, amennyiben az Önkormányzat által fenntartott nevelési, oktatási intézmény vezetője rendkívüli szünetet rendel el az intézményben.

7. Vokány község címeréről és zászlójáról szóló 8/1999. (VIII.6.) önkormányzati rendelet rendelkezéseinek megfelelően engedélyezi a település nevének, címerének és zászlójának használatát, illetve a már kiadott engedélyeket visszavonhatja.

8. Közfoglalkoztatásra vonatkozó szerződések megkötése, közfoglalkoztatottakkal és önkormányzat által foglalkoztatottakkal kapcsolatos munkáltatói jogok gyakorlása.

9. Gondoskodik a közterületek rendszeres tisztántartásáról, zöldterületek fenntartásáról.

10. Dönt az önkormányzat vagyonával való rendelkezésekről szóló önkormányzati rendeletben hatáskörébe utaltakról.

11. Az Önkormányzat döntéseinek előkészítése, valamint a Képviselő-testület munkájának segítése céljából dönt szakértő igénybevételéről.

12. A Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett dönt a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, az önkormányzati vagyon megóvása érdekében szükséges élet, és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet esetében szükséges intézkedésről, saját forrást nem igénylő önkormányzati pályázat benyújtásáról,

13. Ha a Képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester döntést hozhat, kivételt képeznek ez alól a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozó, valamint a minősített többséget igénylő döntések. A polgármester a döntésről a Képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.

14. Véleményezi a menetrend szerint közlekedő tömegközlekedési eszközök menetrend változásait.

15. Megállapodások, különböző együttműködési, csatlakozási nyilatkozatok aláírása, mely sem az aláírásakor, sem azt követően az önkormányzat számára pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent, a képviselő-testület által át nem ruházható hatáskörébe tartozó ügyek kivételével.

16. Ellátja a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott hatáskörébe utalt feladatokat.

17. Gyakorolja a településképi véleményezéssel, bejelentéssel kapcsolatos hatásköröket.

II. Ügyrendi Bizottság átruházott hatáskörei és feladatkörei

Vagyonnyilatokkal kapcsolatos hatáskör:
· Nyilvántartja, ellenőrzi a polgármester és a képviselők vagyonnyilatkozatát, elvégzi a vagyonnyilatkozatok vizsgálatát, lefolytatja a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást.
Ügyrendi, etikai jellegű és összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladat- és hatáskörök:
· Javaslatot tesz a polgármesternek a képviselő-testületi ülés napirendi pontjaira, ellenőrizve, hogy az előterjesztések és azok mellékletei megfelelnek-e e rendelet előírásainak.
· Kivizsgálja a polgármester, az alpolgármester(ek), a képviselők vonatkozásában az írásban benyújtott etikai vonatkozású bejelentéseket, panaszokat, s ennek megfelelően intézkedést kezdeményez.
· Vizsgálja a képviselő-testületi tagok jogainak érvényesülését és kötelezettségeinek teljesítését.
· Kivizsgálja az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést.
· Javaslatot tesz a képviselő-testületnek az összeférhetetlenség kimondására.
· Ellátja a Képviselő-testület titkos szavazásának lebonyolításával kapcsolatos feladatokat.

2. melléklet

Az önkormányzati képviselők, a polgármester és az alpolgármester vagyonnyilatkozatának nyilvántartása, a nyilatkozatokkal kapcsolatos ellenőrzési eljárás, adatvédelem
A képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvántartását és ellenőrzését, valamint a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos képviselő-testületi döntések előkészítését az Ügyrendi Bizottság (továbbiakban: bizottság) az alábbiak szerint végzi:

I.

A vagyonnyilatkozatok beadása és nyilvántartása
(1) A bizottság a közreműködésével felhívja az érintett személyeket vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségük teljesítésére és esedékességének időpontjára. Ezzel egyidejűleg biztosítja a vagyonnyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatványokat és megadja a vagyonnyilatkozat-tételhez szükséges tájékoztatást.
(2) A vagyonnyilatkozatot két példányban kell kitölteni, melyből egy példány a vagyonnyilatkozatra kötelezettnél marad.
(3) A vagyonnyilatkozatot dátummal és aláírással látja el az érintett, nagykorú hozzátartozója, kiskorú hozzátartozó esetében annak törvényes képviselője.
(4) A vagyonnyilatkozattételre kötelezett a saját és a hozzátartozói vagyonnyilatkozatának egy-egy példányát külön-külön borítékba helyezi, lezárja és a borítékot nevével ellátja és aláírja. A lezárt borítékokat a törvényben meghatározott határidőben a jegyző útján kell átadni a Bizottság részére.
(5) A bizottság a vagyonnyilatkozatok nyilvántartásával, őrzésével kapcsolatos feladatokat az jegyző adminisztrációs, technikai közreműködésével látja el.
(6) A vagyonnyilatkozatok beadására nyitva álló határidő elteltét követő ülésén a bizottság ellenőrzi a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségek teljesítését, mely kötelezettségek teljesítéséről vagy annak elmulasztásáról tájékoztatja a Képviselő-testületet.
(7) Mandátum megszűnése esetén a bizottság gondoskodik a vagyonnyilatkozat visszaadásáról az érintett képviselő részére. A hozzátartozó közös háztartásban történő életvitelének megszűnése esetén gondoskodik a vagyonnyilatkozat visszaadásáról, ha a képviselő azt bejelentette.
(8) Az önkormányzati képviselő és hozzátartozója tárgyévben tett vagyonnyilatkozatának benyújtását követően, az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság - a jegyző segítségével - a képviselőnek visszaadja.

II.

A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos ellenőrzési eljárás
(1) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatosan a bizottságnál bárki kezdeményezheti az eljárás lefolytatását.
(2) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás célja a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése.
(3) Vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatásának csak a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállítás esetén van helye. Amennyiben az eljárásra irányuló kezdeményezés nem jelöli meg konkrétan a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, a bizottság elnöke felhívja a kezdeményezőt a hiány pótlására. Ha a kezdeményező 15 napon belül nem tesz eleget a felhívásnak, vagy ha ismételten hiányosan nyújtja be, a bizottság elnöke az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja a kezdeményezést.
(4) A bizottság elnöke az ellenőrzés jogszerű kezdeményezése esetén felhívja az érintett képviselőt, hogy 8 napon belül nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, illetve – amennyiben azt alaposnak találja – javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat.
(5) A bizottság elnöke az érintett képviselő nyilatkozatát követően elrendeli a vagyonnyilatkozat vizsgálatát, mely során a bizottság tagjai betekinthetnek a képviselővel közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének vagyonnyilatkozatába is.
(6) A bizottság eljárására a bizottság zárt ülésén kerülhet sor, melyre a képviselő-testületi zárt ülésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
(7) A bizottság felhívására a képviselő a saját, illetve a hozzátartozója vagyonnyilatkozatában feltüntetett adatokra vonatkozó azonosító adatokat köteles haladéktalanul írásban bejelenteni. A bizottság mérlegelési jogkörében jogosult dönteni az azonosító adatok köréről, de csak a vagyonnyilatkozat megtételére szolgáló nyomtatványon szereplő adatkörrel kapcsolatosan kérhet azonosító adatokat.
(8) Az azonosító adatokat csak a bizottság tagjai ismerhetik meg.
(9) A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó azonosító adatokat az eljárás lezárását követő 8 napon belül törölni kell. A törlésről jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet két bizottsági tag ír alá és melyet az iratok között kell megőrizni.
(10) Az ellenőrzési eljárás megismétlésének ugyanazon vagyonnyilatkozat esetében csak akkor van helye, ha az erre irányuló kezdeményezés új tényállást, illetve adatot tartalmaz. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárásra irányuló – új tényállítás nélküli – ismételt kezdeményezést a bizottság elnöke az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja.
(11) A bizottság az eljárás lezárását követően írásban tájékoztatja a Képviselő-testületet - soron következő ülésén - a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos megállapításairól. A tájékoztatóra a Képviselő-testület zárt ülésén kerül sor.

III.

Adatvédelem
(1) A polgármester, az alpolgármester és az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata nyilvános.
(2) A hozzátartozók vagyonnyilatkozata és az annak ellenőrzéséhez szolgáltatott azonosító adatok, valamint a polgármester, az alpolgármester és az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozatának ellenőrzéséhez szolgáltatott azonosító adatok nem nyilvánosak, azokba csak a bizottság tagjai tekinthetnek be, kizárólag ellenőrzés céljából.
(3) A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos iratokat páncélszekrényben kell őrizni és az egyéb bizottsági iratoktól elkülönítve kell tárolni.
(4) A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatosan keletkezett iratokról külön nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás tartalmazza:
- a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett nevét,
- a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok számát,
- az átadás, átvétel dátumát.
(5) A hozzátartozók vagyonnyilatkozatát és az annak ellenőrzéséhez szolgáltatott azonosító adatokat tartalmazó dokumentumot, valamint a polgármester, az alpolgármester és az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozatának ellenőrzéséhez szolgáltatott azonosító adatokat tartalmazó dokumentumot – a velük kapcsolatos tényleges ellenőrzési cselekmények időtartalmát kivéve – zárt borítékban kell tárolni. A boríték záró címkéjét az átadó és az átvevő kézjegyével, valamint az átadás dátumával látja el oly módon, hogy a borítékot annak megsértése nélkül ne lehessen felnyitni. Betekintést követően a bizottság elnöke és egy tagja zárja le a borítékot.
(6) A csatolt hozzátartozói vagyonnyilatkozatokat külön-külön, zárt borítékban kell elhelyezni. A hozzátartozói vagyonnyilatkozatba csak a vagyonnyilatkozatokat kezelő bizottság tagjai tekinthetnek be, és ők is csak ellenőrzés céljából.
(7) Bárki jogosult a nyilvános vagyonnyilatkozat megtekintésére a bizottság bármelyik 2 tagjának jelenlétében előre egyeztetett időpontban.
A Bizottság köteles a betekintésről adattovábbítási nyilvántartást vezetni, amelynek tartalmaznia kell képviselőnként valamennyi betekintés időpontját, a jelenlévő két bizottsági tag nevét, illetve a betekintést kérő személy nevét, lakcímét és az igazoló-okmánya számát. A betekintő személy köteles személyi igazolványával vagy más okmánnyal igazolni magát, ha ennek nem tesz eleget, nem jogosult a betekintésre. Az adattovábbítási nyilvántartásba a bizottság tagjain kívül az érintett képviselő jogosult betekinteni.
(8) A bizottság az ellenőrzési eljárás során az iratokba történő betekintésről betekintési lapot vezet, mely a betekintés dokumentálására szolgál. A betekintési lap tartalmazza a megtekintett vagyonnyilatkozatok bizottsági azonosító számát, a betekintés dátumát, a betekintők nevét.

1. függelék

KÉPVISELŐ-TESTÜLET NÉVSORA
POLGÁRMESTER: MESTER MIHÁLYNÉ
ALPOLGÁRMESTER: SCHÖNBERGER FERENC
KÉPVISELŐK: BÁLINT ZSOLTNÉ
BÓKA LEHEL ÁLMOS
MESTER LÁSZLÓ

2. függelék

ÜGYRENDI BIZOTTSÁG TAGJAI
ELNÖK: MESTER LÁSZLÓ
TAGOK: BÁLINT ZSOLTNÉ
BÓKA LEHEL ÁLMOS

3. függelék

AZ ÖNKORMÁNYZAT ALAPTEVÉKENYÉSÉGÉNEK KORMÁNYZATI FUNKCIÓK SZERINTI BESOROLÁSA
Törzskönyvi nyilvántartásban szereplő kormányzati funkciók székhelyen
Kormányzati funkció Kormányzati funkció neve
011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatal jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége
013320 Köztemető-fenntartás és – működtetés
013350 Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok
3
041232 Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás
041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
042130 Növénytermesztés, állattenyésztés, és kapcsolódó szolgáltatások
045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása
051020 Nem veszélyes (települési) hulladék összetevőinek válogatása, elkülönített begyűjtése, szállítása, átrakása
063080 Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése
064010 Közvilágítás
066010 Zöldterület-kezelés
066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások
081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése
104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés
106010 Lakóingatlan szociális célú bérbeadása, üzemeltetése
107051 Szociális étkeztetés szociális konyhán
Törzskönyvi nyilvántartásban szereplő kormányzati funkciók – Vokány, Kossuth utca 86. Egészségház telephelyen
Kormányzati funkció Kormányzati funkció neve
074031 Család és nővédelmi egészségügyi gondozás
074032 Ifjúság-egészségügyi gondozás
Törzskönyvi nyilvántartásban szereplő kormányzati funkciók – Vokány, Kossuth utca 47. Művelődési ház telephelyen
Kormányzati funkció Kormányzati funkció neve
082091 Közművelődés-közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
082044 Könyvtári szolgáltatások
Törzskönyvi nyilvántartásban szereplő kormányzati funkciók – Vokány, Kossuth utca 96. Orvosi rendelő telephelyen
Kormányzati funkció Kormányzati funkció neve
072111 Háziorvosi alapellátás
074011 Foglalkozás egészségügyi alapellátás
Technikai kormányzati funkciók
Kormányzati funkció Kormányzati funkció neve
018010 Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel
018030 Támogatási célú finanszírozási műveletek
101150 Betegséggel kapcsolatos pénzbeli ellátások, támogatások
103010 Elhunyt személyek hátramaradottainak pénzbeli ellátása
104051 Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátás
105010 Munkanélküli aktív korúak ellátásai
106020 Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátás
107060 Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások
900020 Önkormányzatok funkcióra nem sorolható bevételei államháztartáson kívülről
1

Beiktatta az 1/2020.(I.29.) ör. 1.§-a. Hatályos: 2020.I.30-tól

2

Beiktatta a 3/2020.(II.14.) ör. 1.§-a. Hatályos: 2020.II.15-től.

3

A 22/2023.(V.24.) önkormányzati határozat hatályon kívül helyezte.