Vokány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021.(V.27.) Önkormányzati rendelete az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 28

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021.(V.27.) Önkormányzati rendelete az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Részletes indokolás

Az 1–6. §-hoz és az 1–4. melléklethez

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A rendelet-tervezet előkészítése során figyelembe vettük a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényt, a jogszabályszerkesztésről szóló 6/2009.(XII.14.) IRM rendeletben foglalt szabályokat, így a jogszabály formai tagolását, a fejezetek és alcímek számozását a hivatkozott rendeletnek megfelelően tartalmazza a rendelet-tervezet. Az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.

A rendelet-tervezet a fenti szabályok figyelembevételével készült el.

2020. évi zárszámadásról szóló rendelet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 91. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011.(XII.31.) Kormányrendelet előírásait figyelembe véve került összeállításra.

A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 46. § (4) bekezdésében foglaltak szerint Vokány Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében Vokány község polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) pontjában leírt jogkörével élve, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény (továbbiakban: Áht. 23. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról megalkotta rendeletét.

A zárszámadási rendelet-tervezet előterjesztésekor tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:

a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,

b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,

c) a vagyonkimutatást, és

d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.

1. §

Vokány Község Önkormányzatának összevont zárszámadási főösszegeit tartalmazza, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

2. §-5. §

A zárszámadási mellékleteket sorolja fel.

6. §

Hatályba léptető rendelkezéseket rögzíti.