Hegyszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012(IV.17.) rendelete

Hegyszentmárton Község Önkormányzat Képviselő – testülete 6/2012.(IV.17) rendelete a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjáról

Hatályos: 2012. 04. 17- 2017. 03. 30

Hegyszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő – testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében és az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelete 42/A. §(4) bekezdés a) és b) pontjában foglalt kapott felhatalmazás alapján a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjáról a következőket rendeli el:

1§


A rendelet hatálya Hegyszentmárton község közigazgatási területén megrendezendő házasságkötés során az e rendeletben megjelölt szolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.


2§


A házasságkötés lebonyolítására az Önkormányzat a Hegyszentmárton, Kolozsvár u. 28. szám alatti Kultúrházban biztosít hivatalos helységet.

3§


(1)Kérelemre a házasságkötés hivatalos helységen kívül, külső helyszínen is megtartható. Az erre irányuló írásos kérelmet az eseményt megelőzően legalább 60 nappal, az eljáró anyakönyvvezetőnél kell benyújtaniuk a házasulóknak. A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.

(2) A hivatali helyiségen kívül anyakönyvi eseményt a jegyző olyan helyen engedélyezi, ahol az esemény megtartásának méltósága, tekintélye nem sérül, az anyakönyvi iratok védelme biztosított.

(3) Az engedélyezési eljárás során a jegyző figyelembe veszi, hogy :

a) a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény ünnepélyes méltóságát a kérelmezők, milyen módon kívánják biztosítani.

b) a kérelmezők nyilatkoznak –e arról, hogy a tanúk és – ha szükséges – a tolmács jelenlétét a helyszínen biztosítják.

c) a kérelmezők tudják-e vállalni az anyakönyvezető és az anyakönyv helyszínre és a hivatali helységbe való biztonságos utaztatását.

(4) Amennyiben a jegyző úgy ítéli meg, hogy az anyakönyvi esemény ünnepélyes méltósága és az anyakönyv védelme a hivatali helységen kívül nem biztosított, úgy jogosult az azt megelőző 24 óráig, az adott helyszínre szóló engedélyét visszavonni.

4§


(1)A hivatalos helyiségben anyakönyvi eseményt

a) hivatali munkaidőben: 14:00-16:00 óra között,

b)hivatali munkaidőn túl szombaton 10:00 és 19:00 óra között lehet lebonyolítani.

(2) Hivatalos helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint hivatali munkaidőn túl szombaton 10:00-19:00 óra között is le lehet bonyolítani.

(3) E rendelet vonatkozásában hivatali munkaidőnek az önkormányzat hivatalára megállapított munkaidőt kell tekinteni.

5§


(1)Az  anyakönyvvezető térítésmentesen működik közre munkaidőben a hivatalos helyiségben, valamint munkaidőben, rendkívüli körülmény fennállása miatt engedélyezett külső helyszínen.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota ,életkora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvezető hivatalos helységébe való megjelenés.

6§


(1)Hivatali munkaidőn túl hivatalos helységben, valamint hivatali munkaidőn túl külső helyszínen történő anyakönyvi eseményekért 15.000,- Ft+ÁFA szolgáltatási díjat kell fizetni az önkormányzat számlájára.

(2) A szolgáltatási díj megfizetését a házasságkötési szándék bejelentésekor az anyakönyvvezetőnél igazolni kell.

(3) A házasságkötési elmaradása esetén, ha azt  a kérelmezők a házasságkötés létesítésének kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett szolgáltatási díjat 30 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott díjból az eseményen közreműködő anyakönyvezetőt – választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett bruttó 8.000 Ft összegű díj vagy annak arányos része illeti meg.

7§


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Hegyszentmárton, 2012. április 16.








                              Jakab Gézáné                                                   Takácsné Jauk Ibolya

                              Polgármester                                                             körjegyző

Záradék:

E rendelet az önkormányzat SZMSZ-ben foglaltak szerint a mai napon kihirdetésre került.



Bogádmindszent, 2012. április 17