Hegyszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019(VIII.27.) rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 08. 19

Hegyszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019(VIII.27.) rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.08.19.

Hegyszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény 77. §( 1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javítja, ezért fontosnak tartja, az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő közösségi színterek és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy mindenki számára biztosítsa, hogy

a) megismerhesse a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismeretek, a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és tömegtájékoztatás útján,

b) igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátást, a közművelődési közösségi színtér szolgáltatásait,

c) műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre,

d) e rendelet szerint művelődési céljai megvalósításához közösségi színteret, szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(3) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátására vonatkozó szabályokat a Hegyszentmártoni Roma Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve alkotja meg.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya a község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya

- a közművelődési tevékenységben résztvevő természetes személyekre,

- az önkormányzatra és szerveire,

- az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre és

- mindazon közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra,

társulásokra, gazdálkodó szervezetekre és természetes személyekre, amelyekkel, illetve akikkel az önkormányzat közművelődési megállapodást köt.

Az önkormányzat közművelődési feladatai, a feladatellátás formája,módja és mértéke

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatának tekinti különösen:

a) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítását;

b) könyvtári szolgáltatás biztosítását,

c) helytörténeti értékek, hagyományok feltárását, megjelenítését, a helyi művelődési szokások gondozását, gyarapítását;

d) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzetiségek kultúrájára;

e) a különböző rétegek és korosztályok iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését;

f) egyéb művelődést segítő lehetőségek (képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek tartásának) biztosítását;

g) amatőr művészeti körök, alkotó- és előadó-művészeti közösségek működésének segítését;

h) valamennyi korcsoport számára igény szerinti közművelődési programok szervezését,

i) helyszín biztosítását civil és egyéb szervezetek közösségi programjaihoz, szórakozási igényük kielégítéséhez.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik:

a) a helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel, társadalmi és egyházi szervezetekkel, csoportokkal, személyekkel,

b) a településen működő közalapítvánnyal,

c) a településen működő nemzetiségi önkormányzattal,

d) a településen működő nevelési-oktatási intézményekkel,

e) a kulturális ágazat irányítóival, szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel.

(3) Az önkormányzat kötelezően ellátandó közművelődési alapszolgáltatási feladata a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait külön költségvetési szervek fenntartása nélkül látja el. Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására természetes és jogi személyekkel közművelődési megállapodást köthet.

(2) A települési könyvtári ellátást a Csorba Győző Megyei Könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével biztosítja a könyvtári szolgáltató helyként működő, 7837 Hegyszentmárton, Kolozsvár utca 10. szám alatti – Faluház – épületben – feladat ellátási szerződéssel biztosítja.

(3) A közművelődési tevékenységek megvalósíthatósága érdekében közösségi színteret tart fenn és működtet

a) a 7837 Hegyszentmárton,Kolozsvár utca 28.szám alatti – művelődési ház – épületben.

b) a 7837 Hegyszentmárton,Kolozsvár u.10. szám alatti – faluház – épületben.

(4) A nyilvános könyvtár programja, munkaterve, továbbá az éves szakmai beszámolója minden évben az önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

(5) A nyilvános könyvtár és a közösségi színtér szolgáltatások biztosítása nyitva tartás alapján történik, melyet az adott közművelődési színtéren ki kell függeszteni. A közösségi színtér nyitva tartásának rendjét - a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 12. § (2)-(3) bekezdésének figyelembe vételével , a helyi rendezvényhez igazodva - a polgármester módosíthatja.

(6) A Művelődési Ház szolgáltatásának rendje évente, szolgáltatási terv formájában kerül meghatározásra. A polgármester által, a helyi lakossági egyeztetést követően, legkésőbb a tárgyév március 1-ig előterjesztett éves szolgáltatási tervet a képviselő-testület határozattal hagyja jóvá. Az elfogadott éves szolgáltatási tervet a jegyző a Művelődési Ház hirdetőtábláján és az önkormányzat hivatalos honlapján közzéteszi.

(7) A polgármester évente , a tárgy évre vonatkozó éves szolgáltatási terv előterjesztésével egyidejűleg, beszámol a képviselő-testületnek az előző évi éves szolgáltatási tervben foglaltak végrehajtásáról. A képviselő-testület a beszámoló elfogadásáról határozattal dönt.

A közművelődési feladatok ellátásának személyi és tárgyi feltétele , finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak ellátása érdekében – közvetlenül vagy a vonatkozó feladat ellátási megállapodás szerint - biztosítja a szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának pénzügyi forrása:

a) a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás,

b) pályázati úton elnyerhető támogatások,

c) az önkormányzat saját bevétele.

(3) Az önkormányzat az általa szervezett közművelődési szolgáltatások igénybevételéért - vásárolt szolgáltatás vagy a 3. §(1)bekezdés i) pontja esetén - kérhet díjat.

(4) A (3) bekezdés szerinti díj mértékét az adott esemény körülményeitől függően a képviselő-testület egyedi döntéssel határozza meg.

(5) A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket, a 4. §(3) bekezdésben foglaltak kivételével , a képviselő-testület gyakorolja.

Záró rendelkezés

6. § (1) E rendelet 2019.szeptember 1-én lép hatályba.

(2) A hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hegyszentmárton Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló, 14/2002.(XII.13.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet Nemzeti Jogszabálytárban való közzétételéről, valamint a Művelődési Házba való kihelyezéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

A Művelődési Ház nyitvatartási rendje

Hétfőn: 8.00-18.00

Kedden: 8.00-16.00

Szerdán: 8.00-16.00

Csütörtökön: 8.00-16.00

Pénteken: 8.00-18.00

Szombaton: 8.00-12.00

/ Minden hónap utolsó szombaton: 8.00-21.00 /

Vasárnap: zárva

(Rendezvény idején változhat.)

2. melléklet

A Nyilvános Könyvtár nyitvatartási rendje

Hétfőn: 11.00-18.00

Kedden: zárva

Szerdán: 11.00-16.00

Csütörtökön: zárva

Pénteken: 11.00-16.00

Szombaton: zárva

Vasárnap : zárva