Hegyszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020(VIII.18.) rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2019.(VIII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 19- 2020. 12. 03

Hegyszentmárton  Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában  meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény 77. §( 1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja.

1.§

A  helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2019.(VIII.27.)önkormányzati rendelet – a továbbiakban: R. – 1.§ az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki.

(3) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátására vonatkozó szabályokat a Hegyszentmártoni Roma Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve alkotja meg.

2.§ 

Az R. 2.§ helyébe „ A rendelet hatálya „ címmel az alábbi rendelkezés lép.

 2. § (1) A rendelet területi hatálya a község közigazgatási területére terjed ki.

  (2) A rendelet személyi hatálya

          - a közművelődési tevékenységben résztvevő természetes személyekre,

          - az önkormányzatra és szerveire,

          - az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre és

          - mindazon közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra,

            társulásokra, gazdálkodó szervezetekre és természetes személyekre, amelyekkel, illetve

            akikkel az önkormányzat közművelődési megállapodást köt.

3.§

(1) Az R.  „Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája” címszöveg helyébe „ Az önkormányzat közművelődési feladatai, a feladatellátás formája,módja és mértéke „szövegezés lép


(2) Az R.3.§ az alábbi (3)bekezdéssel egészül ki.

(3)   Az önkormányzat kötelezően ellátandó közművelődési alapszolgáltatási feladata a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. 

4.§

(1) Az R.4.§ az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki.

 (4) A nyilvános könyvtár programja, munkaterve, továbbá az éves szakmai beszámolója minden évben az  önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé. 


(2) Az R.4.§ az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki.

 (5) A nyilvános könyvtár és a közösségi színtér szolgáltatások biztosítása  nyitva tartás alapján történik, melyet az adott közművelődési színtéren ki kell függeszteni. A közösségi színtér nyitva tartásának rendjét -  a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 12.§ (2)-(3) bekezdésének figyelembe vételével , a helyi rendezvényhez igazodva -   a polgármester módosíthatja. 

(3) Az R.4.§ az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki.

(6) A Művelődési Ház szolgáltatásának rendje évente, szolgáltatási terv formájában kerül meghatározásra. A polgármester által, a helyi lakossági egyeztetést követően, legkésőbb a tárgyév március 1-ig előterjesztett éves szolgáltatási tervet a képviselő-testület  határozattal hagyja jóvá. Az elfogadott éves szolgáltatási tervet a jegyző a Művelődési Ház hirdetőtábláján és az önkormányzat  hivatalos honlapján közzéteszi.


(4) Az R.4.§ az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki.

(7) A polgármester évente , a tárgy évre vonatkozó éves szolgáltatási terv előterjesztésével  egyidejűleg, beszámol a képviselő-testületnek  az előző évi éves szolgáltatási tervben foglaltak végrehajtásáról. A képviselő-testület a beszámoló elfogadásáról határozattal dönt. 

5.§

(1) Az R.5.§ az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki.

(5) A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket, a 4.§(3) bekezdésben foglaltak kivételével , a képviselő-testület gyakorolja.

6.§

Az R.6.§ az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki.

(3) A rendelet Nemzeti Jogszabálytárban való közzétételéről, valamint a Művelődési Házba való kihelyezéséről a jegyző gondoskodik.

7.§

(1) Az R. az e rendelet 1.számú melléklete szerinti „ A Művelődési Ház nyitvatartási rendje „ 1.számú melléklettel egészül ki.

(2) Az R. az e rendelet 2.számú melléklete szerinti „ A Nyilvános Könyvtár nyitvatartási rendje „ 2.számú melléklettel egészül ki.


8.§

  E rendelet 2020. augusztus 19 -én lép hatályba.



Hegyszentmárton , 2020. augusztus 17.



                          /Jakab Gézáné/                                         /Takácsné Jauk Ibolya/

                            polgármester                                                     jegyző


Záradék: A rendelet az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak

             szerint kihirdetésre került.


Bogádmindszent, 2020. augusztus 18.


                                                                                       /Takácsné Jauk Ibolya/

                                                                                                    jegyző