Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2003(III.14.) rendelete

az ingatlan tulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

Hatályos: 2003. 04. 01- 2023. 07. 26

Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2003(III.14.) rendelete

az ingatlan tulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

2003.04.01.

Ózdfalu Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-a alapján az ingatlan tulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) Ózdfalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére, és ezen tevékenységek ellátásáról kötelezően igénybe veendő helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás célja a köztisztaság, településtisztaság biztosítása a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3) A rendelet területi hatálya Ózdfalu község közigazgatási területére terjed ki.

(4) A rendelet személyi határa kiterjed a község belterületén fekvő ingatlan tulajdonosára.

(5) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a települési szilárd hulladék alábbi fajtáira:

háztartási hulladék, egyéb szilárd hulladék.

(6) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladék kezeléséről

a) a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (továbbiakban Hgt.) 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy

b) a közszolgáltatás keretében nyújtott települési szilárd hulladékkezelés – a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan a Hgt. 13. §-ában meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.

(7) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékra, a települési folyékony hulladékra, és a velük összefüggő tevékenységre.

(8) A szolgáltatást nem kell igénybe venni. A belterületi ingatlanokon, melyeket 30 napon túl nem laknak a használat szüneteltetésének időtartama alatt.

2. § (1) A közszolgáltatás az ennek ellátására feljogosított hulladékkezelő (a továbbiakban: közszolgáltató) szállító eszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék rendszeres elszállítására terjed ki.

(2) A közszolgáltatást a Dél-Dunántúli Kommunális Szolgáltató Kft. (DÉL-KOM) Pécs, Siklósi u. 52. sz. alatti szolgáltató látja el, illetve végzi az önkormányzattal kötött közszolgálati szerződés alapján.

(3) A közszolgáltatás működési területe a község belterülete, amelyen belül a közszolgáltatás elvégzésére a közszolgáltató köteles és kizárólagosan jogosult.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja a közszolgáltató, az ingatlantulajdonos, és a gazdálkodó szervezet ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató közszolgáltatást az önkormányzattal kötött megállapodás, szerződés valamint a Hgt. és e rendeletben foglaltak szerint köteles elvégezni. A tulajdonos és a közszolgáltató között a jogviszonyt – a települési szilárd hulladék elszállítására vonatkozóan a közszolgáltatás igénybevételének ténye, illetve a közszolgáltató szolgáltatásra utaló magatartása hozza létre. Szolgáltatásra utaló magatartásnak minősül a közszolgáltató részéről a települési szilárd hulladék elszállításának megkísérlése.

Gazdálkodó szervezetekkel a közszolgáltató külön szerződést köt a ténylegesen termelt hulladék mennyisége után fizetendő díj ellenében.

(2) A hulladék összegyűjtése, elszállítása hetente egyszeri gyakorisággal történik, a közszolgáltató által meghatározott időpontokban a beütemezett járatterv szerint.

(3) A közszolgáltató évente 1 alkalommal köteles lomtalanítási akciót végezni az önkormányzattal egyeztetett időpontban. A lomtalanítás a háztartásban keletkező szokásos mennyiségen felüli települési szilárdhulladékokra és a nagyméretű berendezési tárgyak (bútorok, háztartási eszközök) elszállítására terjed ki.

(4) A közszolgáltató a településen összegyűjtött hulladékot kizárólag érvényes hatósági engedéllyel rendelkező lerakóhelyen helyezheti el, ártalmatlaníthatja, illetve hasznosíthatja.

(5) A közszolgáltató gondoskodik az önkormányzat intézményeiben, valamint a temetőben keletkező hulladékok díjmentes elszállításáról.

(6) A közszolgáltató a tevékenységét a vonatkozó hatályos jogszabályi előírásokban foglaltak szerint köteles ellátni, s köteles a település közigazgatási területén végzett tevékenységéről évente egy alkalommal a képviselőtestületnek beszámolni.

4. § (1) A hulladék szállítása az e célra szolgáló zárt rendszerű célgéppel végezhető. Ennek során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállító járműbe történő ürítéskor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetszennyeződést ne okozzon.

(2) Az ürítésből, vagy szállításból eredő szennyeződés esetén a szállító a hulladék eltakarításáról a területszennyeződés megszüntetéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

(3) Amennyiben a beütemezett járatterv szerinti szállítási napon a szállítás a szolgáltató hibájából kimarad, úgy a szolgáltatás kimaradásának tényéről, valamint pótlásának idejéről a szolgáltató az önkormányzatot haladéktalanul értesíti, mely információt az önkormányzat felhívás útján közzétesz. A kimaradt járatot az esedékességét követő 1 héten belül pótolni kell.

5. § (1) Az ingatlanon keletkező és ott összegyűjtött hulladékot a tulajdonosnak, gazdálkodó szervezetnek az elszállítás napján reggel kell az ingatlan előtti útszakasz melletti közterületre kihelyezni oly módon, hogy azok a közlekedés biztonságát ne veszélyeztessék, a közterületet ne szennyezzék, és abban kárt ne tegyenek.

Egy-egy szállítás alkalmával maximálisan 1 db 110 literes gyűjtőedényben helyezhető ki hulladék.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívüli időpontban a hulladék közterületen történő tárolása, illetve elhelyezése tilos, kivéve a lomtalanítás időszakában az erre kijelölt helyeket.

(3) Az elszállításra váró hulladékot csak a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben kizárólag a közszolgáltatásra megjelölt időpontokban. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a hulladék nem tartalmazhat olyan tárgyat, amely a szállító munkások testi épségét veszélyezteti, vagy a szállító jármű műszaki berendezéseit megrongálja. Tilos a gyűjtőedényben folyékony, mérgező, vagy robbanóanyagot kihelyezni, illetőleg a kihelyezett hulladékot összetömöríteni.

(4) A (3) bekezdésben foglaltaknak nem megfelelően kihelyezett hulladék elszállítását a szolgáltató megtagadhatja.

(5) A gyűjtőedények javíttatásáról, pótlásáról, tisztántartásáról, fertőtlenítéséről a tulajdonos

szükség szerint gondoskodni köteles.

(6) A gyűjtőedényeket a szállítás napját kivéve, közterületen tárolni tilos.

6. § (1) A közparkokban közintézmények előtti közterületeken keletkező települési szilárd hulladék gyűjtéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A közterületen az ürítés céljából kihelyezett hulladékot válogatni, közterületre kiszórni, valamint másnak a gyűjtőedényébe – annak engedélye nélkül – hulladékot elhelyezni tilos.

A szolgáltatásra vonatkozó szerződés

7. § (1) Érvényes közszolgáltatási szerződés nélkül a közszolgáltató a település területén kötelező közszolgáltatás körébe tartozó tevékenységet nem végezhet.

(2) A közszolgáltatási szerződés a szerződő felek – önkormányzat és közszolgáltató – aláírásával az aláírás napján lép hatályba.

(3) Az önkormányzata és a közszolgáltató között szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) a szerződő felek megnevezését,

b) a szerződés időbeli, térbeli személyi hatályát,

c) a közszolgáltatás tartalmát, (települési szilárdhulladék gyűjtése, szállítása, ártalmatlanítása) módját,

d) a közszolgáltatás finanszírozásának feltételeit, módját,

e) a közszolgáltatás díját, a díj megállapítására vonatkozó eljárást és módszert,

f) közszolgáltatás teljesítésének ellenőrzésére, igazolására szolgáló módszereket

g) a közszolgáltatási szerződés módosításának, illetve felmondásának lehetséges okait, és eljárási szabályait.

A közszolgáltatás díja

8. § (1) A közszolgáltatásért a tulajdonosok, gazdasági szervezetek díjat kötelesek fizetni. A díjata képviselőtestület állapítja meg.

(2) A közszolgáltatás egységnyi díjtételeit e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(3) A lakossági közszolgáltatási díj 50 %-ának megfizetését átvállalja az önkormányzat. A

képviselőtestület az átvállalt szolgáltatási díj fedezetét a mindenkori költségvetési

rendeletébe beépíti.

(4) A képviselőtestület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálja, a szolgáltatási díj

befizetését, valamint a hulladékszállítással kapcsolatos ügyintézést a körjegyzőség végzi.

(5) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a szolgáltatás gyakoriságának

illetőleg mennyiségének szorzata. Az egységnyi díjtétel a szolgáltatáshoz rendszeresített

110 literes gyűjtő edény egyszeri ürítési díja, illetőleg az elszállított hulladék 1 m3-enkénti

díja.

(6) A tulajdonos díjfizetésre kötelezettek a szolgáltatási díjat évente két egyenlő részletben,március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni a körjegyzőség által rendelkezésre bocsátott készpénzfizetési utalványon az önkormányzat részére.A gazdálkodó szervezetek a közszolgáltatási díjat a közszolgáltatóval kötött megállapodásaik alapján fizetik.

(7) A szolgáltatási díj nem fizetése esetén keletkező díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

9. § A közszolgáltatásért fizetendő díjat az önkormányzat havonta a közszolgáltató által kiállított számla ellenében fizeti meg a közszolgáltatónak.

10. § (1) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a szolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezés leállását igazolja.

(2) E rendelet 8. § (2) bekezdésében meghatározott díj egészének vagy egy részének megfizetése alól mentes az a szolgáltatást igénybe vevő, aki bizonyíthatóan 30 napot meghaladó időtartamban nem használja ingatlanát. A mentesség a nem lakás állapotával azonos időtartamra szól. A lakatlanság és a használat szüneteltetésének tényét a díjfizetésre kötelezett köteles az önkormányzatnak a változást követő 15 napon belül bejelenteni. Az ingatlan használaton kívüli állapota miatti díjkülönbözetet az önkormányzat és a szolgáltatást igénybe vevő beszámítással rendezi a soron következő díjfizetéskor.

(3) Tulajdonosváltozás esetén a régi tulajdonos az elköltözés tényét, az új tulajdonos a beköltözés tényét, a változást követő 15 napon belül köteles az önkormányzatnak bejelenteni. A régi tulajdonost a díjfizetési kötelezettség a bejelentés hónapjának utolsó napjáig terheli, az új tulajdonos fizetési kötelezettsége a bejelentés hónapjának 1 napjától keletkezik.

(4) Kérelemre mérsékelhető vagy teljes mértékben el is engedhető a közszolgáltatási díj azon 65 év feletti egyedül élő személy esetében, akinek a jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot nem haladja meg.

(5) A közszolgáltatási díjakkal kapcsolatos döntéshozatalra – az egységnyi díjtétel megállapítását kivéve – a polgármester jogosult.

A közszolgáltatás működtetésére vonatkozó előírások szabályozók

érvényesülésének ellenőrzése

11. § (1) A település területén folyó, e rendeletbe foglalt közszolgáltatási tevékenység jogszerű megvalósulását a képviselőtestület felügyeli az önkormányzat hivatalának körjegyzője ellenőrzi.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó közegészségügyi rendelkezések megtartásának ellenőrzését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézete végzi.

(3) E rendeletben foglalt szabálysértési ügyekben az önkormányzat hivatalának körjegyzője jár el I. fokú szabálysértési hatóságként.

Szabálysértési rendelkezések

12. § E rendelet alkalmazása szempontjából szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki

a) a közszolgáltatás körébe tartozó e rendeletben szabályozott tevékenységet jogosulatlanul végez (2. § (2)-(3) bekezdés)

b) a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást nem a rendeletben előírt módon veszi igénybe (5. § (1)-(2)-(3)-(5)-(6) bekezdés)

c) települési szilárd hulladékot ingatlanán felhalmoz (3. § (2) bekezdés)

d) közterületen kihelyezett hulladékot válogat, valamint más gyűjtőedényébe hulladékot helyez el (6. § (1) bekezdés)

e) a kötelező közszolgáltatás zavartalan teljesítése érdekében e rendeletben előírt jelentési kötelezettségének nem tesz eleget (10. §(2)-(3) bekezdés)

Értelmező rendelkezések

13. § E rendelet alkalmazásában

a) települési szilárd hulladék:

- háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben a lakóházakhoz tartozó területeken, valamint az intézményekben keletkező hulladék,

- közterületi hulladék: a közforgalmú és zöldterületeken keletkező hulladék,

- háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék: gazdasági vállalkozásoknál keletkező – külön jogszabályban meghatározott - veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.

b) nem minősül hulladéknak: az emberi ürülék, az állati hulla és trágya, a jég, a hó, a folyékony vagy robbanásveszélyes, mérgező, illetőleg fertőző anyag, valamint a 0,10 m3-t meghaladó mennyiségű épülettörmelék. Nem minősül továbbá hulladéknak a sár, a kerti és gazdasági hulladék, a falomb, valamint – a lakossági díjszámítás szempontjából – a gazdasági tevékenységből származó hulladék, amelynek mennyisége szállításonként a 0,10 m3-t meghaladja.

c) gazdálkodó szervezet: a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. tv. 685 § c.) pontja szerinti szervezet,

d) tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, bérlője, használója az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik

1. melléklet a 3/2003. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

A helyi közszolgáltatás egységnyi díjtételei

1.) Tulajdonosok (lakossági szolgáltatás) esetén: az elszállítandó hulladék térfogata szerint számított gyűjtő edényzet egyszeri ürítési díja.

110 liter 165.- Ft