Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015(III.12.) rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 03. 12- 2020. 12. 03

Ózdfalu  Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva  a következőket rendeli el.

1. § A rendelet hatálya


A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára és az önkormányzat hivatalára terjed ki.

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai


(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

73.219  E Ft

Költségvetési bevétellel

73.219  E Ft

Költségvetési kiadással


állapítja meg akként, hogy a bevételi oldalon 1.714 EFt Önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatással számol.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet  1.számú melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3)   A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2.számú melléklet részletezi.


(4)   A felhalmozási célú hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges.


       (5)   A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a képviselő-testület a 3.számú melléklet alapján hagyja jóvá.

3. § A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

 (1)  Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4.számú melléklet szerint határozza meg.


(2)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 5. számú  melléklet szerint részletezi


       (3)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az     önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást nem tervez.


(4) Az önkormányzat likviditási tervét a 6.számú mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


(5)  Az önkormányzat előirányzat felhasználási ütemtervét a 7.számú mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


(6)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá szakfeladatonkénti megoszlását, és az éves létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a       8.1.  -  8.9 .számú  mellékletek szerint határozza meg.


        (7)  Az önkormányzat a kiadások között  általános és  céltartalékot nem állapít meg. A  tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület fenntartja magának

.

A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.


A képviselő-testület az önkormányzat 2015.évi közfoglalkoztatotti létszám-előirányzatát 40  főben, az egyéb foglalkoztatotti létszámát 2  főben  állapítja meg.

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai


(1)   Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a  jegyző a felelős.


(2)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


(3)  A működési célú forráshiány finanszírozásának érdekében a képviselő-testület szükség szerint elrendeli a felhalmozási célú többlet bevételek működési célú kiadásokra történő átcsoportosítását,az  értékpapírok értékesítését.


(4)   A 2. § (1) bekezdésében kimutatott költségvetési hiány fedezetének megteremtése érdekében a képviselő-testület elrendeli, hogy a közös önkormányzati hivatal készítse elő az önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás  benyújtásához szükséges igénybejelentést.


(5)   A (3) bekezdés szerinti intézkedések megtételéről és a támogatási igény kimunkálásáról a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

5. § Az előirányzatok módosítása


(1)   Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönthet.


(2)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.


        (3)   A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, az éves munkatervében meghatározott időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

6. § A gazdálkodás szabályai


(1)  A közös önkormányzati hivatal, mint az önkormányzat társulás útján fenntartott önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerve gazdálkodására vonatkozó szabályokat a székhelye szerinti önkormányzat költségvetési rendelete rögzíti.


(2)  A közös önkormányzati hivatal költségvetéséről a fenntartó önkormányzatok a mindenkori önkormányzati költségvetések elfogadását megelőzően  döntenek.

7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás útján gondoskodott. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. § Záró és vegyes rendelkezések


(1)   Ez a rendelet  a kihirdetése napján lép hatályba.


(2)   A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti az önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 2 /2014.(III.7.) rendelet.


Ózdfalu ,2015.március 11.



                                Garai Zoltán                                      Takácsné Jauk Ibolya

                                polgármester                                             jegyző

Záradék:


E rendelet az önkormányzat SZMSZ-ben foglaltak szerint a mai  napon kihirdetésre került.


Bogádmindszent,2015.március 12.


                                                                                      Takácsné Jauk Ibolya

                                                                                                  jegyző