Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019(X.22.) rendelete

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6 /2014.( VIII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 23- 2019. 10. 23

Ózdfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében,  az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 43.§(3) bekezdése és  53. § (1) bekezdése alapján  az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6 / 2014.(VIII.29.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja.

1.§


Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6/2014.(VIII.29.) önkormányzati rendelet ( a továbbiakban :  R. ) 1.§ (2) bekezdése szerinti „- bizottságok, polgármester, közös önkormányzati hivatal , jegyző –„ szövegezés helyébe „- bizottságok, polgármester,közös önkormányzati hivatal,jegyző,társulás –„ szöveg lép.

2.§


 Az R.) 9.§  helyébe  az alábbi rendelkezés lép.

„9.§(1) A képviselő-testület hatáskör átruházásának lehetőségét az átruházás alapvető szabályait az Mötv. 41. § (4)–(5) bekezdése tartalmazza.

(2) A képviselő-testület a hatáskörét átruházza a polgármesterre

      a)  falugondnoki szolgáltatás,

      b)  házi segítségnyújtás,

      c)  családi gazdálkodás támogatása,

      d)  települési gyógyszer támogatás,

      f)  települési temetési támogatás ügyekben „

3.§

Az R.11.§ „A képviselők aktuális névjegyzékét e rendelet 1.számú függeléke tartalmazza .” szövegezést törli.

4.§

(1) Az R. 13.§ (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(1) A képviselő-testület alakuló ülését a választás eredményének jogerősség válását követő tizenöt napon belül tartja meg. „

(2) Az R. 13.§ (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(2) Az alakuló ülést a polgármester hívja össze és vezeti.”


5.§

(1)Az R.15.§ (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(2) A képviselő-testület ülését az önkormányzat székhelyére kell összehívni.

Amennyiben a döntéshez több képviselő-testület egybehangzó állásfoglalására van szükség, s az érintettek  együttes képviselő-testületi ülésről határoznak - és minden más esetben, ha az önkormányzat székhelyén való ülésezéstől bármely ok miatt el kíván térni a képviselő-testület -  annak helyét úgy kell megállapítani, hogy az ülés helyszíne a választópolgárok számára jelentősebb megterhelés nélkül is elérhető legyen.


(2)Az R.15.§  (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(3) A polgármester – a tisztségéről való lemondása esetén – az írásbeli lemondó nyilatkozatát –alpolgármester hiányában – a képviselő-testület korelnökének adja át,  részére juttatja el. „

6.§

Az R.16.§(6) bekezdés az alábbi e) ponttal egészül ki.

„e) a tanácskozási joggal rendelkező önszerveződő közösségek képviselőinek „

7.§

Az R.17.§(1) bekezdés a)pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„a) a települési képviselők egynegyedének,a képviselő-testület bizottságának,valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát is tartalmazó indítványára,tizenöt napon belüli időpontra, „

8.§

Az R.19.§ az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki.

„(3) Az önkormányzat területén bejegyzett székhellyel rendelkező, bíróság által nyilvántartott egyesület, alapítvány –- képviselőit  a tevékenységi körükben illeti meg tanácskozási jog a képviselő-testület és bizottsága ülésein.”

9.§

Az R.26.§ (2) bekezdés az alábbi szöveggel egészül ki.

 „ A zárt ülésen hozott döntést – az adatvédelmi okból kivételt képező egyes hatósági döntések kivételével – a képviselő-testület nyilvános ülésének jegyzőkönyvében ki kell hirdetni.”

10.§

(1) Az R.39.§(1) bekezdés „  A szavazás kézfelemeléssel történik.” szövegezés helyébe „ A szavazás  - az igen , a  nem vagy a tartózkodom döntés jelzése – kézfelemeléssel történik.”


(2) Az R.39.§ az alábbi (4a) bekezdéssel egészül ki.

„(4a) A titkos szavazás során a képviselők az önkormányzat pecsétjével ellátott szavazólapon, az igen, a nem vagy a tartózkodom válasz elé tett „X” jelöléssel adják le szavazatukat az ülés vezetője által feltett kérdésre. Érvénytelen a szavazólap amelyen a képviselő nulla vagy egynél több választ jelölt meg.”


(3)Az R.39.§ (8) bekezdés az alábbi szöveggel egészül ki.

„ A szavazás személyenkénti eredményét a jegyző  - a szavazás tárgyának megjelölését is tartalmazó - összesítő nyilvántartáson rögzíti, melyet a döntést hozók aláírását követően, a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéhez kell csatolni.”

11.§

Az R.41.§(6) bekezdés „ körjegyző” szövegezés helyébe „ jegyző” szöveg lép.

12.§

Az R.43.§(3) bekezdés „ Ózdfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének” szövegezése helyébe „ Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének” szöveg lép.

13.§


(1)Az R. 44.§(1) bekezdés „ Ózdfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének” szövegezése helyébe „ Ózdfalu  Község Önkormányzata Képviselő-testületének” szöveg lép.


(2) Az R. 44.§(2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(2) A képviselő-testület számozott határozata tartalmazza a képviselő-testület döntését szó szerinti megfogalmazásban,a végrehajtás határidejét és a végrehajtásért felelős személy megnevezését.”


(3) Az R.44.§(3)bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(3)A határozat nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik. A határozatot a jegyzőkönyv elkészítését követő három napon belül meg kell küldeni azoknak,  a személyeknek, szervezeteknek, akikre a döntés vonatkozik, valamint azoknak,akik a  határozat végrehajtásáért felelősek. „


(4) Az R.44.§ az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki.

„(4) A képviselő-testület és szervei normatív határozatát a döntést követően, legalább 15 napig, kifüggesztéssel kell közzétenni a Hivatal hirdetőtábláján.”

14.§

Az R.46.§(3)bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(3) A közmeghallgatás összehívására, az ülés vezetésére, a döntéshozatalra – az (1)-(2) bekezdésben foglaltak kivételével – a képviselő-testület rendes ülésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.”

15.§

Az R.48.§(3)bekezdés az alábbi p) ponttal egészül ki.

„p)a jegyzőkönyv hitelesítő kijelölését.”

16.§

Az R.49.§(1)bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(1) A jegyzőkönyv eredeti példányát a mellékleteikkel együtt, a nyilvános és a zárt ülések jegyzőkönyveit egymástól elkülönítve , zárt helyen a Hivatal kezeli.”

17.§

Az R.50.§ az alábbi (4)bekezdéssel egészül ki.

„(4) Ha a képviselő az adott napirendi ügyben a személyes érintettségét nem jelenti be, a képviselő-testület a mulasztó képviselőt figyelmeztetésben részesíti.”

18.§

Az R.52.§ a) pontja szerinti „alpolgármester „ szövegezést törli.

19.§

(1) Az R.53.§ (2) bekezdés szövegezése az alábbi szöveggel egészül ki.

„ A polgármester hétfői napokon 9.00-10.00 óráig fogadóórát tart a helyi polgármesteri hivatalban.”


(2)Az 53.§(5)bekezdés „ e rendelet 1.melléklete tartalmazza” szövegezés helyébe „9.§(2) bekezdés tartalmazza „ szöveg lép.


(3)Az R.53.§ az alábbi (7)bekezdéssel egészül ki.

„(7) A polgármester tisztségének megszűnése esetén , a tisztség megszűnését követő nyolc munkanapon belül, írásba foglaltan átadja a munkakörét az új polgármesternek,ennek hiányában az alpolgármesternek, illetve az alpolgármesteri tisztség betöltetlensége ,vagy az alpolgármester tartós akadályoztatása esetén a képviselő-testület korelnökének.”

20.§


Az R.54.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„54.§(1) Amennyiben a képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiány

miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a

polgármester szociális és gyermekvédelmi ügyben döntést hozhat. E döntéséről a

polgármester a következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.


(2)  A polgármester dönthet a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó következő önkormányzati ügyekben:

a) önkormányzati saját forrást nem igénylő pályázatok benyújtása esetén, ha a pályázati határidő a következő ülésig lejár,

b) az önkormányzati vagyon megóvása érdekében szükséges élet, és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet esetében, ha az elhárítása miatti intézkedést kell hozni.


21.§


(1) Az R.55.§(1) bekezdés  „ munkájának segítésére alpolgármestert választ „ szövegezés

helyébe „munkájának segítésére egy alpolgármestert választ” szöveg lép.


(2) Az R.55.§(4)bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(4) Az alpolgármester csütörtöki napokon 14.30 – 15.30 óráig fogadóórát tart a helyi polgármesteri hivatalban.”

22.§

Az R.56.§(3)bekezdését hatályon kívül helyezi.

23.§


Az R.57.§(5)bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(5) A képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja- a képviselő-testület tagjára vonatkozó szabályok szerint – vagyonnyilatkozat tételre köteles.”

24.§


Az R.58.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„58.§ A Vagyonügyi és Ügyrendi Bizottság feladat és hatásköre:

  1. nyilvántartja, kezeli és őrzi a képviselő-testület tagjai , és bizottsági tagja vagyonnyilatkozatait,
  2. lefolytatja a vagyonnyilatkozat ellenőrzési eljárást,
  3. a vagyonnyilatkozat ellenőrző eljárás eredményéről tájékoztatja a képviselő-testületet,
  4. az Mötv.37.§(1)bekezdés szerinti esetben átveszi a képviselő összeférhetetlenségével összefüggő nyilatkozatát , lefolytatja az összeférhetetlenségi eljárást
  5. döntést hoz a képviselő-testület által a bizottságra eseti jelleggel átruházott hatáskörben,
  6.  a polgármester és alpolgármester díjazásának emelésére vonatkozó javaslat kidolgozása és benyújtása a képviselő-testület elé,
  7.  a polgármester és alpolgármester jutalmazására vonatkozó javaslat kidolgozása és benyújtása a képviselő-testület elé,
  8.  tevékenységéről évente beszámolót készít, és azt a képviselő-testület elé terjeszti. „


25.§


Az R.59.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„59.§(1) A Vagyonügyi és Ügyrendi Bizottságnak állandó, visszavonásig érvényes átruházott hatáskörei  nincsenek.


(2) A képviselő-testület elé a Vagyonügyi és Ügyrendi Bizottság állásfoglalásával benyújtható előterjesztések nincsenek.

26.§


Az R.62.§ „61.§(2)bekezdés d)pontja” szövegezés helyébe „61.§(4)bekezdés d) pontja „ szöveg lép.

27.§


Az R.63.§(2)bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„(2) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén, a tisztség betöltetlensége, illetve akadályoztatása kezdő időpontjától számított legfeljebb hat hónap időtartamra a jegyzői feladatok ellátására a polgármester a Közös Önkormányzati Hivatal igazgatási ügyintézői munkakörben foglalkoztatott köztisztviselőjét bízza meg.”

28.§


Az R.65.§-át hatályon kívül helyezi.

29.§


(1) Az R.67.§(2)bekezdése az alábbi c)ponttal egészül ki.

„c) Vajszlói Aprófalva Óvoda Intézményfenntartó Társulás „


(2) Az R.67.§ az alábbi (5)bekezdéssel egészül ki.

„(5) a (2)bekezdés c)pontjában meghatározott társulás feladat-és hatásköre: óvodás gyermekek óvodai nevelése,napközbeni ellátása”

30.§


(1) Az R.77.§ az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki.

„(6)  A helyi nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Njt.) meghatározott kezdeményezést, javaslatot,

tájékoztatás-kérést a polgármesterhez nyújthatja be. A polgármester az Njt-ben előírtak szerint köteles a kezdeményezés, javaslat tárgyában történő döntéshozatal, illetve a tájékoztatás megadása iránt intézkedni.”


(2) Az R.77.§ az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki.

„(7) A helyi nemzetiségi önkormányzat az Njt-ben rögzített egyetértési  és vélemény-nyilvánítási jogának gyakorlása során az egyetértés tárgyában hozott döntést, a kialakított és írásba foglalt véleményt a polgármesternek köteles megküldeni.”

31.§


(1) Az R.78.§(3)-(4) bekezdését hatályon kívül helyezi.

(2) Az R.1.számú mellékletét és 1.-3.számú függelékeit hatályon kívül helyezi.

32.§


Ez a  rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Ózdfalu ,  2019. október 21.



                          Nyaka Gyula                                                            Takácsné Jauk Ibolya

                          polgármester                                                                     jegyző

Záradék:

A rendelet az önkormányzat SZMSZ-ben foglaltak szerint a mai napon kihirdetésre került.


Ózdfalu,  2019. október 22.


                                                                                              Takácsné Jauk Ibolya

                                                                                                             jegyző