Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 04. 26

Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.04.26.

Ózdfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján , az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontja és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 56. §(1) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva, a falugondnoki szolgálatról az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Ózdfalu Község Önkormányzata személyes gondoskodás feladatkörében, szociális alapszolgáltatásként , a rendeletben foglaltak szerint falugondnoki szolgáltatást működtet Ózdfalu községben.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén érvényes lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen ott élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándorolt és letelepedett személyekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007.évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Ózdfalu községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

II. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás alapfeladatai

2. § A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatnak minősülnek a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet – továbbiakban: SzCsMr.- 39. § (1) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott feladatok.

1. Az étkeztetésben való közreműködés

3. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

(2) Az étkeztetésben való közreműködés során – igény esetén - a falugondnoki szolgálat biztosítja az önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 62. § (2) bekezdésében meghatározott helyi rendelete alapján az étel házhoz szállítását.

(3) Az étkeztetéshez kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

2. A házi segítségnyújtásban való közreműködés

4. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

(2) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgálat kizárólag szociális segítés feladatkörbe tartozó tevékenység segítésében működik közre.

(3) A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

3. A közösségi- és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés

5. § (1) A közösségi- és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

(2) A közösségi- és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a falugondnoki szolgálat az ellátott kérésére tájékoztatást nyújt

a) az Szt.-ben és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal és szolgáltatásokkal, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatban,

b) a helyben igénybe vehető pénzbeli- és természetbeni ellátások, a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátások köréről, feltételeiről és az igénybevétellel kapcsolatos eljárási kérdésekről.

(3) A közösségi- és szociális információk szolgáltatásához kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

4. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása

6. § Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása során a falugondnoki szolgálat ellátja

a) a háziorvosi rendelésre történő szállítást,

b) az egyéb egészségügyi intézménybe való szállítást,

c) a gyógyszerkiváltást és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutást.

7. § (1) A betegek háziorvosi rendelőbe szállítása az érintett személy a településről az intézményig – bogádmindszenti háziorvosi rendelőbe illetve vajszlói háziorvosi ügyelet -, valamint onnan a lakóhelyére történő szállítását jelenti.

(2) Az egyéb egészségügyi intézménybe való betegszállítás a településről az intézményig – vajszlói fogorvosi rendelő, pécsi-sellyei szakrendelő, kórház – valamint onnan a lakóhelyre történő szállítást jelenti.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt szállítási feladatokat a falugondnok az e rendeletben foglaltak szerint, a polgármester egyidejű tájékoztatásával, szervezi és teljesíti.

(4) A hétközi és hétvégi orvosi ügyeletre szállítás a mentőt, betegszállítót nem váltja ki.

(5) A szállítás ütemezésekor figyelembe kell venni az igénylő egészségi állapotát, a kezelés jellegét, valamint az igénylő és családja szociális helyzetét.

(6) A (5) bekezdésben meghatározottak megítélése során ki lehet kérni a háziorvos, a gondozó véleményét.

(7) A háziorvosi rendelőbe és egyéb egészségügyi intézménybe való szállítás térítésmentes.

8. § (1) A gyógyszer, gyógyászati segédeszköz beszerzés során a falugondnok a gondozóval együttműködve vagy önállóan jár el.

(2) Önálló feladatellátás esetén a falugondnok az általa közvetlenül átvett, összegyűjtött vényeket heti két alkalommal váltja ki majd a gyógyszereket és a beszerzett gyógyászati segédeszközöket az ellátottak számára házhoz szállítja.

(3) A gyógyszer és a gyógyászati segédeszköz beszerzése térítésmentes.

5. Az óvodáskorú, iskoláskorú gyerekek szállítása

9. § (1) Az óvodai nevelést, valamint az általános iskolai oktatást és nevelést ellátó intézmények neve és székhelye a következő

a) Vajszlói Kodolányi János Általános Iskola Bogádmindszenti Általános Iskolája 7836 Bogádmindszent,Kossuth u.22.

b) Vajszlói Aprófalva Óvoda Bogádmindszenti Tagóvodája, 7836 Bogádmindszent,Új u.37.hrsz.

(2) Az óvodások és iskolások szállítási feladata azt jelenti, hogy igény esetén meg kell oldani az önkormányzat közigazgatási területén lakó – óvodás és alsó tagozatos általános iskolás - gyermekek az (1) bekezdésben meghatározott intézményekbe és onnan vissza a közigazgatási területre történő szállítását.

(3) A (2) bekezdésen kívül egyéb gyermekszállítási feladat az óvodás valamint az általános iskoláskorú gyermekek alkalmankénti programokra (különösen: színházlátogatás, sportverseny, egyéb kulturális program) szállítása.

(4) Az óvodás- és iskoláskorú gyermekek szállítása a falugondnoki szolgálat számára kötelező feladat. A szállítási szolgáltatás térítésmentes.

III. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás kiegészítő feladatai

10. § A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás kiegészítő feladatnak minősülnek az SzCsMr. 39. § (2) bekezdése meghatározott feladatok.

6. A közösségi-, művelődési-, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése

11. § (1) A falugondnoki szolgálat feladata az önkormányzati rendezvények, azaz a közösségi-, művelődési-, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében, lebonyolításában való részvétel.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feladatellátás a polgármester intézkedése alapján kötelező, térítés mentes szolgáltatás.

12. § (1) A 11. § (1) bekezdésében meghatározott önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít különösen: a képviselő-testületi ülés, a közmeghallgatás, a falugyűlés, az egyéb lakossági fórum, valamint az önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények: a falunap, a gyermeknap, a nőnap, az idősek napja, a mikulásnap,a karácsonyi fenyő ünnepség, a farsang.

(2) Az (1) bekezdés szerinti rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel a falugondnok számára az alábbi feladatokat jelenti

a) ellátja a rendezvény helyszínének berendezésével kapcsolatos feladatokat,

b) elvégzi a rendezvényekhez kapcsolódó szállítási feladatokat, azaz az eszközök és személyek szállítását, a rendezvények meghívottjainak szállítását, egyéb szállítási feladatokat,

c) rendezőként vesz részt a rendezvények során, kezeli és hárítja a felmerült problémákat,

d) részt vesz a rendezvény utáni takarítási feladatokban,

7. Az egyéni hivatalos ügyintézések segítése, a lakossági igények továbbítása

13. § (1) A falugondnoki szolgálat feladata segítséget nyújtani a rászorulóknak a hivatalos ügyeik intézésében, így

a) az önkormányzathoz benyújtott kérelmekkel kapcsolatban,

b) a különböző ellátások igényléséhez szükséges iratok beszerzésében.

c) vidéki településeken – Sellye-Siklós-Pécs : okmányirodai, ingatlan-nyilvántartási, pénzügyi ügyintézés igénybevételében.

(2) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott szolgáltatás kizárólag a szakorvosi járatos napokon, a betegszállítással egyidejűleg vehető igénybe akként, hogy e célra a betegek által igénybe nem vett férőhely használható fel.

(3) A falugondnoki szolgálat meghallgatja a lakosság igényeit, majd az információkat továbbítja az önkormányzat felé.

(4) Az (1) bekezdés szerinti feladatellátás a polgármester intézkedése alapján kötelező, térítés mentes szolgáltatás.

8. Az egyéb lakossági alapellátások biztosításában való közreműködés

14. § (1) A feladatkörében a falugondnoki szolgálat biztosítja a kihelyezett családsegítő szolgálat igénybevételéhez kapcsolódó személyszállítást (a családgondozó ellátotthoz való és visszaszállításával, az ellátott, valamint családja a családsegítő ügyintézési helyére , majd onnan a településre történő visszaszállításával ).

(2) A feladatellátás a polgármester intézkedése alapján kötelező, térítésmentes szolgáltatás.

IV. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások

15. § Az önkormányzat a falugondnoki szolgálat keretében ellátandó önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások közül az SzCsMr. 39. § (3) bekezdés b)-c)pontja szerinti szolgáltatásokat biztosítja.

9. Az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére

16. § (1) A falugondnoki szolgálat önkormányzati információkat szolgáltat a lakosság részére, így tájékoztatást nyújt különösen az önkormányzat által szervezett programokról, az önkormányzati gyűlés időpontjáról, a lakosságot érintő információkról.

(2) Az (1) bekezdés alapján leírt általános, valamint az általános feladat alapján konkretizált feladat ellátása a falugondnoki szolgálat számára kötelező.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatellátás térítésmentes szolgáltatás.

10. A falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása

17. § A falugondnok a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása során a következő feladatokat látja el

a) gépjármű műszaki állapotának figyelemmel kísérése, karbantartási, javíttatási teendők jelzése a fenntartónak,

b) a gépjármű napi karbantartásának ellátása, takarítása, üzemanyag ellátásának biztosítása,

c) a szolgálat működtetésével kapcsolatos naplók, nyilvántartások vezetése,

d) szolgáltatási igények felvétele, ütemezésének egyeztetése a polgármesterrel,

e) működtetéssel kapcsolatos költségek (alkatrész,karbantartás,üzemanyag) elszámolása.

V. Fejezet

A falugondnoki szolgálat által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok

18. § A falugondnoki szolgálat által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak

a) személyszállítási feladatok, azaz

aa) a munkanélküliek állami foglalkoztatási szervhez történő szállítása,

ab) a családi eseményekre történő személyszállítás,

ac) az önkormányzati vagy egyéb települési rendezvényre történő szállítás,

b) önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladatok,

c) egyéb szolgáltatás jellegű feladatok.

11. Munkanélküliek állami foglalkoztatási szervhez történő szállítása

19. § (1) A munkanélküliek állami foglalkoztatási szervhez történő szállítása a kapcsolattartásra kötelezett munkanélküli személyeknek az állami foglalkoztatási szerv székhelyére, valamint az onnan vissza a településre történő szállítási feladatát jelenti.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatás kizárólag a szakorvosi járatos napokon, a betegszállítással egyidejűleg vehető igénybe akként, hogy e célra a betegek által igénybe nem vett férőhely használható fel.

(3) Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatás a falugondnoki szolgálat számára térítésmentesen nyújtandó, nem kötelezően ellátandó feladat.

12. Családi eseményekre történő személyszállítás

20. § (1) Az igénylők családi eseményekre szállítása a településről az adott események helyszínére valamint onnan a településre való visszaszállítását jelenti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szállítási feladat a falugondnoki szolgálat zavartalan működtetése mellett vállalható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szállítási szolgáltatás nem tartozik a falugondnoki szolgálat feladatkörébe

13. Önkormányzati vagy egyéb települési rendezvényre történő szállítás

21. § (1) Az önkormányzati vagy egyéb települési rendezvényre szállítás az önkormányzat által olyan közzétett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozó – közigazgatási területet érintő – szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat falugondnoki szolgálat keretében való megoldását is.

(2) Az (1) bekezdés szerinti személyszállítás meghatározott gyülekező helyről a rendezvényre és a rendezvényről a meghatározott településrészre vagy lakóházhoz történő személyszállítást jelent.

(3) Az (1) bekezdés szerinti szállítási feladat igénybevétele térítésmentes, alanyi jogon jár.

(4) A feladat ellátása az (1) bekezdésben fennálló feltételek teljesülése esetén a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

14. Egyéb szolgáltatás jellegű feladatok

22. § (1) A falugondnoki szolgálat köteles ellátni az egyéb – a 18. § a)-b) pontjaiba nem tartozó – szolgáltatás jellegű feladatokat, ha azok ellátására a képviselő-testület utasítja, vagy a polgármester intézkedése kötelezi.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott egyéb szolgáltatás jellegű feladatok különösen: az önkormányzat működésével kapcsolatos anyag és árubeszerzés és az önkormányzat működésével és feladatellátásával kapcsolatos ügyintézés.

(3) A (2) bekezdésben nevesített egyéb szolgáltatás jellegű feladatok a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó és térítésmentes feladatok.

VI. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

23. § (1) A falugondnoknak elsődlegesen az alapellátáshoz kapcsolódó kötelezően ellátandó feladatokat kell ellátnia.

(2) Az (1) bekezdésen túli többi kötelező feladatot úgy kell ellátnia, hogy az (1) bekezdés szerinti alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön.

(3) Az egyéb nem kötelező szolgáltatási feladatokat csak akkor látja el, ha azok az (1)–(2) bekezdésben meghatározott kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetik.

24. § A falugondnoki szolgálat a rendszeres feladatait az alábbi ütemezés szerint végzi.

a) étkeztetésben való közreműködés : ebédszállítás a szociális étkeztetést igénylőknek naponta, a szünidei gyermekétkeztetést igénylőknek, szünidei napon, a főzőkonyha munkarendje szerinti időbeosztásban,

b) gyermekek óvodába, iskolába szállítása: naponta, az intézmények szolgalmi időszakaiban

c) egyéb egészségügyi intézménybe,szakorvosi rendelésre szállítás: hetente,szerdai napon

d) gyógyszer,gyógyászati segédeszköz beszerzés:hetente kétszer, keddi és csütörtöki napon

VII. Fejezet

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere, működése

15. Igénybevétel kérelemre, határozat alapján, alanyi jogon, a szolgáltatás megszűnése

25. § (1) A képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmek elbírálására a polgármestert hatalmazza fel.

(2) A polgármester a (1) bekezdés szerinti átruházott hatáskörében hozott, kérelmet elutasító döntéséről a kérelmezőt haladéktalanul, írásban , a képviselő-testületet a soron következő ülésen, szóban köteles tájékoztatni.

(3) A polgármester által hozott döntés ellen fellebbezésnek van helye, melyet a képviselő-testületnek címezve, az önkormányzati hivatalhoz kell benyújtani.

(4) A képviselő-testület másodfokon köteles a (3) bekezdésben meghatározott fellebbezést elbírálni, és arról írásos határozattal dönteni.

26. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján vagy hivatalból hozott határozattal nyílik meg, más szolgáltatások esetében alanyi jogon jár.

(2) A szolgáltatás iránti kérelmet, illetve ha e rendelet szerint a szolgáltatás alanyi jogon jár, az igénybevételi szándékot a falugondnok vagy a polgármester felé kell jelezni.

(3) Az ellátás iráni kérelem, az igénybevételi szándék bejelentése szóban vagy írásban – a szolgáltatást igénylő vagy törvényes képviselője által - történhet.

(4) Lehetőség van arra, hogy az önkormányzat hivatalból állapítsa meg adott szolgáltatás igénybevételének lehetőségét, erről az érintettet határozatban kell értesíteni.

27. § A szolgáltatás és az igénylő közti jogviszony a szolgáltatási igényről való lemondással vagy a szolgáltatás kérelmező halálával szűnik meg.

16. A falugondnoki szolgáltatás ellátása

28. § A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a falugondnoki szolgálat rendelkezésére álló gépjárművel, a vonatkozó jogszabályokban, a falugondnoki szolgálat működtetéséről szóló helyi rendeletben, szakmai programban, szervezeti és működési szabályzatban, a munkaköri leírásában, valamint a polgármester utasításának megfelelően, a személyi irataiban meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

29. § (1) A falugondnok munkarendjét a feladatellátáshoz legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

(2) A falugondnoki szolgálatot a falugondnok szabadsága, betegsége vagy egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell.

(3) A (2) bekezdés szerinti helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg a külön együttműködési megállapodásban foglaltak szerint, illetve a képviselő-testület eseti határozata alapján.

30. § (1) A falugondnok a Szociális Ágazati Portálon közzétett formátumban és módon tevékenységnaplót köteles vezetni, s az abban közzétettek szerint mentesül az igénybevevő a tevékenységnaplót aláírási kötelezettsége alól.

(2) Az adott napi teljesítés igazolására a polgármester jogosult.

31. § A falugondnok az árubeszerzéssel, bevásárlással, gyógyszerkiváltással kapcsolatos feladatok esetén átvételi elismervény fejében vehet át vásárlási előleget a szolgáltatást kérőtől. Az előleg felhasználásával a vásárolt áru átadásakor, a tényleges kiadásokat igazoló számla alapján számol el, s a visszajáró különbözetet ismételt átvételi elismervény fejében adja át a szolgáltatást igénybevevőnek.

32. § A falugondnok a feladatai ellátásához készpénzellátmányra jogosult, melynek összege 50.000.-forint havonta. A falugondnok az ellátmány felhasználásáról a vonatkozó jogszabályokban és pénzügyi szabályzatban foglaltak szerint számol el az önkormányzat házipénztárában.

VIII. Fejezet

Egyéb rendelkezések

33. § A falugondnoki gépjármű a képviselő-testület határozata alapján, a falugondnoki szolgálat folyamatos és zavartalan működésének biztosítása mellett, egyéb, nem falugondnoki szolgáltatási feladatkörbe is bevonható.

IX. Fejezet

Záró rendelkezések

34. § Hatályát veszti a falugondnoki szolgálatról szóló 14/2005.( XII.23.) önkormányzati rendelet .

35. § Hatályát veszti A falugondnoki szolgálatról szóló 14/2005(XII.23.) rendelet.

36. § Ez a rendelet 2022. április 26-án lép hatályba.