Zók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2006. (II. 6.) önkormányzati rendelete

Zók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2006.(II.06.) számú rendelete a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2006. 02. 07- 2023. 06. 21

Zók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2006. (II. 6.) önkormányzati rendelete

Zók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2006.(II.06.) számú rendelete a falugondnoki szolgálatról

2006.02.07.

Zók Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban Szoctv.) 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat:

- Falugondnoki szolgáltatás keretében enyhíti a település intézményhiányából eredő hátrányait, biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését célzó szolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint az egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint segíti az egyéni és a közösségi szintű szükségletek teljesítését.
- A rászoruló személyek szállítási problémáit megoldja,
- A település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa.

2. § (1) A rendeletet alkalmazni kell Zók Község Önkormányzata közigazgatási területén élő

a.) lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra
b.) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre
c.) letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre
d.) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre
(2) A rendeletet alkalmazni kell a hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában tartózkodási helyként Zók közigazgatási területét jelölte meg.
(3) A rendelet kiterjed –az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül- a Szoctv. 3. § (2) bekezdésében meghatározott személyekre a Szoctv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében.
(4) A rendeletet alkalmazni kell továbbá a Szoctv. 3. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott jogosulti körbe tartozó személyekre, a hivatkozott jogszabályi helyen megjelölt ellátások tekintetében.

3. § A rendelet alkalmazásával kapcsolatos értelmező rendelkezéseket a Szoctv. 4. §-a tartalmazza.

II. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

4. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó a szociális és gyermekjóléti feladatok, a házi segítségnyújtás, és az igény szerinti étkeztetés biztosítása amely tevékenységeket a Szoctv. 62-63. §.-ai részleteznek.

(2) Az étel szállításáért külön díjat fizetni nem kell.

(3) Az étkezést igénybevevők az intézmény által meghatározott étkezési díjat kötelesek fizetni.

5. § A falugondnoki szolgálat alapellátási feladataihoz tartozik továbbá az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása - rendszeres közlekedés biztosítása délelőtt és délután az orvosi ellátás igénybevételéhez, gyógyszerek kiváltásához, a hétvégi ügyeletre igény szerint betegek szállítása.

6. § A falugondnoki szolgálat alapellátási feladata az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek intézménybe történő szállítása, egyéb gyermekszállítás, helyi civilszervezetek szállítása.

7. § A falugondnoki szolgálat közvetett – önkormányzati feladatok megoldását segítő - szolgáltatási feladatokat is ellát:

- Az önkormányzat és a lakosság,
- valamint az önkormányzat intézményei és a lakosság között,
amelynek során a lakosságtól érkező helyi szociális szükségleteket, egyéb szolgáltatási igényeket, önkormányzatot, önkormányzati intézményt érintő közérdekű kérdéseket, javaslatokat, egyéb információkat közvetít az illetékes vezető felé. A kapcsolattartás önkormányzati vonatkozásai tekintetében a konkrét feladatokat a polgármester határozza meg.

8. § A falugondnok kiegészítő feladata az önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel, az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése, önkormányzati feladatok megoldásában való közreműködés. A településfejlesztéshez, a közhasznú munkavégzéshez szükséges eszközök beszerzése.

9. § A falugondnok kiegészítő feladatai közé tartozik továbbá a lakossági szolgáltatás, az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése. Heti egy-két alkalommal Szentlőrinc-Szigetvár városokba, hivatali ügyintézés céljából (okmányiroda, munkaügyintézés, ingatlannyilvántartás, pénzintézeti ügyintézés stb.)

10. § (1) A falugondnoki Szolgálat szükség és igény szerint a Volán járatokat kiegészíti, és a MÁV járatokhoz csatlakozást biztosít.

h.) Heti egy-két alkalommal igény szerint bevásárló út szervezése Szentlőrinc illetve Pécs városába a nagyáruházakba (METRO, TESCO stb.)
i.) Igény szerint kulturális rendezvényen való részvétel Pécs városában.
j.) A szervezett falusi vendéglátás kialakulását segíteni oly módon, hogy a vendégek utaztatásában, szervezett programok lebonyolításában részt vállal a falugondnok is.
k.) Kirándulások szervezése, bekapcsolódás az utazási irodák programjaiba.
(2) A falugondnok elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. Az egyéb szolgáltatási feladatot úgy kell ellátni, hogy az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön, ezeket csak akkor láthatja el, ha az alapellátási feladatai ellátását nem veszélyezteti.
III. Fejezet

A falugondnoki szolgálat ellátásra vonatkozó előírások

11. § A falugondnoki teendőket helyben lakó, és a jogszabályoknak megfelelő kategóriájú gépjárművezetői jogosítvánnyal rendelkező személy láthatja el.

12. § (1) A falugondnok kinevezéshez, felmentéséhez és fegyelmi eljárás lefolytatásához a hozzájárulást a képviselőtestület gyakorolja.

(2) A falugondnok tevékenységének részletes szabályait a szakmai program alapján készített munkaköri leírás tartalmazza, melyet a polgármester hagy jóvá. Ő gyakorolja a kinevezés, felmentés kivételével az egyéb munkáltatói jogokat is. Fegyelmi eljárást csak a képviselőtestület egyetértésével rendelhet el.

(3) A falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

(4) A falugondnok munkaidejének beosztása rugalmas, de nem lehet több átlag napi 8 óránál.

IV. Fejezet

Az egyes ellátásokért fizetendő térítési díj

13. § (1) Az ingyenes szolgáltatások körébe tartozik az alapellátási feladatok teljesítése.

(2) Az egyéb szolgáltatási feladatok falugondnoki gépjárművel történő ellátása térítésköteles. A gépkocsi költségtérítés mértéke 100,-Ft/km. A térítési díjat előre készpénzben kell megfizetni, melyről számlát kell kiállítani. Azoknál a szolgáltatásoknál ahol a megteendő km nem ismert, a térítési díjat a szolgáltatás befejeztével kell készpénzben megtéríteni, amiről számlát kell kiállítani.

(3) A falugondnoki szolgálat az általa beszedett térítési díjakkal legkésőbb a következő munkanap végéig köteles elszámolni az önkormányzati hivatalban. Az elszámolás a kiállított számlák alapján történik, de a menetlevelekkel történő ellenőrzési célú egyeztetést követően. A falugondnok havonta 20.000 Ft összegű előleget kap üzemanyag költségekre, melyről tényleges felhasználás szerint utólagos elszámolással tartozik.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § E rendelet alkalmazása során a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. és a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL tv., valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet szabályai szerint kell eljárni.

15. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit 2006. január 01. napjától kezdődően kell alkalmazni.

Nagy Gábor Magdó Szilárd

polgármester körjegyző

Záradék: A rendeletet a képviselőtestület 2006. február 03-án tartott ülésén fogadta el, kihirdetésére 2006. február 06-án került sor. A rendeletet a képviselőtestület az 5/2010.(VIII.10.) számú rendeletével módosította, amely 2010. augusztus 10-én került kihirdetésre.
Magdó Szilárd
körjegyző