Zók Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zók Község Önkormányzat Polgármestere 4/2021.(V.31.) számú rendelete az Önkormányzat 2020. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 06. 01

Zók Község Önkormányzat Polgármestere 4/2021.(V.31.) számú rendelete az Önkormányzat 2020. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Általános indokolás

Általános INDOKOLÁS Zók község Önkormányzatának 2020. évi zárszámadásához

Az Önkormányzati feladatellátás általános értékelése:

Zók Önkormányzata 2020-ban is teljesítette a kötelező és szabadon vállalt feladatait, és ebben az évben sem került az ÖNHIKI-s települések közé, a folyamatos működés egész évben biztosított volt, működési támogatás kiegészítésére nem volt szükség. Az új önkormányzati törvényben, a Mötv-ben meghatározott kötelező feladatoknak Bicsérd, Boda Bükkösd, Cserdi és Dinnyeberki községgel kötött társulási formában tesz eleget Zók. Ez a társulás a következő öt esztendőben is megmarad, a választást követő 60 napon belül van lehetősége az önkormányzatoknak a KÖH-ből való kiválásra, és csatlakozásra, alakításra. A Bicsérdi KÖH hat település egyike sem kívánt változtatni a jelenlegi társuláson.

A tavalyi év sajnálatos módon a COVID-19 nevű világjárványról szólt, amely miatt 2020. március 11-től június 18-ig, valamint november 3-tól veszélyhelyzet került kihirdetésre Magyarországon. A 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a polgármester a helyi önkormányzat képviselő-testület hatáskör gyakorlója.

Alapfokú oktatási, és egészségügyi intézmény Bicsérden van, fogászati körzet szintén Bicsérdi rendelővel működik.

A közigazgatási feladatokat a Bicsérdi Közös Önkormányzati Hivatal látja el 2013.01.01.-től - folyamatosan. Ez egy új társulási forma. Bicsérd a székhely-központ, Bodán és Bükkösdön Kirendeltség működik. Összesen 14 fő a létszám, a három hivatalban. Szintén 2013-tól alakultak meg a járási hivatalok. Zók a Szentlőrinci járási hivatalhoz tartozik. Az Önkormányzat a családsegítés és a gyermekjóléti feladatokat a Bicsérdi KÖH-ön keresztül Szentlőrinc Város Önkormányzatával oldja meg.

Január 1-től kerül bevezetésre az ún. ASP rendszer, amely egy olyan integrált kormányzati rendszer, amely országosan egységesíti az Önkormányzatok operatív – mindennapi munkáját. HÉT keretrendszerből áll: elsőként 2017. január 1-től az Önkormányzatok gazdálkodása, és az adórendszer került alkalmazásra, majd idén január 1-től indult az ingatlan-vagyon rendszer, az iratkezelés, a hagyatéki rendszer, az ipar-kereskedelem, és az önkormányzati települési portál rendszer, amely egyfajta elektronikus ügyintézési felületet jelent.

A kötelező feladatok közül az oktatási feladatok ellátása 2013-tól a KLIK-hez került, Szentlőrinci tankerületi központtal, amely idén összevonásra került a Szigetvári, Sellyei, Sásdi tankerületekkel, és most Szigetvári Tankerületi Központként működik – Kalapáti Attila vezetésével. Negyedik éve a köznevelési feladatokat az állam látja el, az oktatási intézmény átadása megtörtént a tulajdon maradt az önkormányzatnál a vagyonkezelői jog került átadásra.

Az óvodai feladatok ellátása továbbra is önkormányzati társulási formában történik. Az Óvodai és az iskolai intézményi étkezési feladat ellátásában szervezeti változás következett be. A Bicsérdi KÖH-be került az étkeztetés, gyakorlati változás nem történt.

Bevételek alakulása:

Az Önkormányzat – feladatai ellátásához idén 89.861.559,-Ft bevétellel rendelkezett, mely összegből pénzmaradványa 38.349 e Ft volt.

Működési bevétel a tervezetthez képest megfelelően alakult. A normatív támogatás helyett feladat alapú finanszírozás van. A helyi adókból származó bevétel: gépjármű adó 100%-ban a központi költségvetésbe került befizetésre a gazdaságvédelmi alap részére a veszélyhelyzetre tekintettel. Kommunális adó: 1.043,-eFt – iparűzési adó bevétele 1.600,-eFt-al teljesült november 30-ig. 2021 évben az iparűzési adó bevétele feleződik a kormányrendelet szerint.

Kiadások alakulása:

Az Önkormányzati feladatok ellátásában elsődlegesen az intézmények fenntartása és működtetése nyert prioritást.

A közmunkaprogram 15.000,- e Ft-al teljesült (dologi és személyi kiadások). Az óvoda költségvetését továbbra is ki kell egészíteni, Zók a Szentlőrinci Kistérségi Többcélú Társulásnak összesen 200e Ft-ot utalt, Az óvodai és iskolai étkezés biztosításához 36e Ft/hó járul hozzá saját költségvetéséből. A Falugondnoki szolgálat éves előirányzata 6.194,-eFt (személyi kiadás és dologi), amelyből az állami normatíva 3.400,-eFt. Jelenleg teljesült kiadás 3.700e Ft. Szociális ellátásokra, és ezen belül a Pandémiás időszakban történt védekezésre 2.000,-eFt-ot fordított az Önkormányzat. A kiadások alakulása a többi szakfeladaton a tervezettnek megfelelő volt.

Idei év beruházása egy nyáron megnyert pályázat. A Falugondnoki Busz cseréjét illetve új falubusz beszerzését nyerte meg az Önkormányzat a Magyar Falu Programban, 15,-MFt értékben. Ezen pályázat keretében beszerzésre került egy új TOYOTA PRO ACE tip. gépjármű. A pályázatban vállalt kötelezettség még a régi falubusz odaajándékozása egy határon túli magyar közösség számára, amelyre már engedélyt is kapott az Önkormányzat Gyopáros Alpár miniszteri biztostól. A gépjárművet Szerbiába a Szabadkai 56-os magyar közösség számára fogjuk odaajándékozni.

A Szentlőrinci PA-SA Szolgáltató Bt. cc. 80,-Ft-os áremelést alkalmaz 2020-ben, tehát 1.020,-Ft/m3 szállítás és 435,-Ft/m3 ürítési díj, összesen 1.455,-Ft/m3 + ÁFA lesz januártól a szennyvíz szippantás díja mindkét településen.

Zók Önkormányzata a kommunális adó összegét nem kívánja megemelni, továbbra is 10.000,-Ft marad évente. Veszélyhelyzet időszakában a megjelent kormányrendelet alapján az Önkormányzatok nem emelhetnek adót, és bérleti díjakat.

Zók, 2021. május 12. Magdó Szilárd – jegyző