Okorvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális juttatások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 08. 16

Okorvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális juttatások helyi szabályairól

2021.08.16.

Okorvölgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Okorvölgy településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározza a természetben nyújtott szociális juttatás jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(2) A rendelet hatálya Okorvölgy Község közigazgatási területére, valamint az Szt. 3. § (1), (2) és (3) bekezdésben meghatározott személyekre terjed ki.

A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni juttatásként az önkormányzat által megtermelt zöldségféléket biztosít annak a személynek, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át nem haladja meg.

(2) A természetbeni juttatás egy háztartásba tartozó jogosultak esetén csak egy jogosultnak állapítható meg.

A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2021. augusztus 19. napjáig lehet benyújtani a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Hetvehelyi Kirendeltségén.

(3) A kérelmek elbírálása, juttatásra jogosultság megállapítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2021. augusztus 31. napjáig dönt.

(4) A jogosult a különböző zöldségfélékből különböző időpontokban, a betakarítást követő munkanapon részesül. A zöldségek kiosztását a polgármester szervezi meg.

(5) A zöldségek átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. Az átvételi elismervényt a jogosultságot megállapító határozathoz kell csatolni.

(6) A különböző zöldség fajtákból minden jogosult azonos mennyiségben részesül.

4. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a közmunkaprogramban megtermelt zöldségek.

(2) A határidőn túl benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e – el kell utasítani.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2021. augusztus 16-án lép hatályba, és 2021. december 31-én hatályát veszti.