Szentkatalin Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 21

Szentkatalin Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2023.09.21.

Szentkatalin Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. számú mellékletének 2.2.1. pont szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatása jogcím szerint a belügyminiszter által hirdetett pályázaton elnyert támogatás igénylésének feltételei szabályozása érdekében a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására kiírt pályázat alapján a központi költségvetés 25 m3 szociális tűzifa támogatást biztosított Szentkatalin Község Önkormányzat számára.

(2) E rendelet célja, hogy a Szentkatalin településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján. Tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátásként nyújtott egyszeri tüzelőanyag juttatás jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Szentkatalin község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tüzelőanyagot nyújthat annak a személynek, aki a kérelem benyújtásának időpontjában:

a) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy

b) Aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) Időskorúak járadékára jogosult, vagy

d) Szentkatalin Község Önkormányzatánál közfoglalkoztatottként dolgozik, vagy

e) Halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él, vagy

f) Gyermeke rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül vagy

g) Családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 600%-át

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

A támogatás igénylése, kiosztása

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2023. október 6. napjáig lehet benyújtani a Képviselő-testülethez.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2023. október 20. napjáig dönt. Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa juttatható.

(4) A döntést követő 10 munkanapon belül a képviselő-testület gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A jogosulttól a szociális tűzifa juttatásért, valamint annak szállítási költségeiért a önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(7) A támogatás forrása az Önkormányzat számára megállapított 730.250,-Ft kiegészítő támogatás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e - el kell utasítani.

Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2023. szeptember 21-én lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.