Basal Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004(XII.10.) önkormányzati rendelete

Az építményadóról és a telekadóról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2016. 12. 30

Basal Községi Önkormányzat Képviselőtestületének

15/2004.(XII.10.) sz. rendelete

az építményadóról és a  telekadóról

I.

BEVEZETŐ

1.§

Basal Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az illetékességi területén élő lakosság igényeinek jobb kielégítése érdekében, az önkormányzat pénzeszközeinek kiegészítésére és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan- a többször módosított- helyi adókról szóló 1990. évi C. Törvény (továbbiakban: Htv.) 1. §. (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. Évi LXV. törvény 16.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az építményadó és telekadó szabályozására a következő rendeletet alkotja.

A RENDELET HATÁLYA

2.§


(1) ) A rendelet hatálya kiterjed Basal települési önkormányzat illetékességi területére. A képviselőtestület a helyi adókat 2005. január 1-től határozatlan időtartamra vezeti be.


II.

ÉPÍTMÉNYADÓ

3.§

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész.

AZ ADÓ ALANYA

4.§

 (1) Az adó alanya az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa.  Ha az építményt az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett vagyoni érétkű jog terheli, a tulajdonos és a vagyoni értékű jog gyakorlására jogosult személy megállapodása ( nyilatkozata ) szerinti személy, megállapodás hiányban a vagyoni értékű jog jogosultja.

(2) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányban adóalanyok.


MENTESSÉGEK

5.§

(1) a Htv. 6.§.d. pontja alapján az önkormányzat az alábbi mentességeket állapítja meg:

- Mentes az építményadó alól az önkormányzat illetékességi területéhez tartozó zártkerti földrészleten lévő nem lakás céljára szolgáló épületen (présház) kívül valamennyi lakás és nem lakás céljára szolgál épület, épületrész.

- A présház esetében mentes a feldolgozó helyiség.



ADÓKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE ÉS MEGSZÜNÉSE

6.§

(1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettsége megszűnik.

(3) Az építmény használatának szüneteltetése az adókötelezettséget nem érinti.


AZ ÉPÍTMÉNYADÓ ALAPJA ÉS MÉRTÉKE

7.§

(1) Az építményadó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó mértéke 500,-Ft/m2, de maxium 6.000,-Ft lehet.


III.

TELEKADÓ

8.§

A telekadó kötelezettség kiterjed az önkormányzat illetékességi területén lévő valamennyi belterületi beépítetlen földrészletre.


ADÓ ALANYA

9.§

(1) Az adó alanya az, aki az év első napján a telek tulajdonosa, illetve az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosultja.

(2) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.


ADÓMENTESSÉGEK, ADÓKEDVEZMÉNY

10.§


 (1) a Htv. 6.§.d. pontja alapján az önkormányzat az alábbi mentességeket, kedvezményeket állapítja meg.

(2) Mentes az adó alól:

- Beépített telek esetén a teleknek a Htv. 11.§. (2) bekezdésében meghatározott részen felüli része 1.000 m2-ig terjedően.

(3) Kedvezmények

a) A 60. életévét betöltött nőt, illetve a 65. életévét betöltött férfit 50 %-os, de maximum 1.500,-Ft-os szociális kedvezmény illeti meg, ha a családban keresőképes családtag nincs.

b) 2.500,-Ft adókedvezmény illeti meg az adózót, ha a telke 5.000 m2- 8.000 m2 között van,

   4.500,-Ft adókedvezmény illeti meg az adózót, ha a telke 8.00l m2–12.000 m2 között van,

   7.500,-Ft adókedvezmény illeti meg az adózót, ha a telke 12.001 m2–15.000 m2 között van

 10.000,-Ft adókedvezmény illeti meg az adózót, ha a telke 15.001 m2 feletti.


 ADÓKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE ÉS MEGSZÜNÉSE

11.§

(1) Az adókötelezettség a földrészlet belterületbe minősítését, illetőleg az építési tilalom feloldását követő év első napján keletkezi.

(2) Az adókötelezettség megszűnik:

a) a belterületi földrészlet külterületté minősítése, illetőleg - beépítés esetén – beépítés évének utolsó napján.

b) építési tilalomnak az év első felében történő kihirdetése esetén a félév utolsó napján.




telekadó alapjaés mértéke

12.§


(1) Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

(2) Az adó évi mértéke az (1) bekezdés szerinti adóalap után 1,-Ft/m2.

VI.

Egyéb rendelkezések

13.§


(1) Az adót évente két részletben lehet adópótlék mentesen megfizetni. Az első részletet március 15-ig, a második részletet szeptember 15-ig.

(2) Az adótartozást az adóhatóság –az adózó kérelmére- mérsékelheti, vagy elengedheti, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem a minimálbér másfélszeresét nem haladja meg és az adó megfizetése az adózó és a vele közös háztartásban élő családtagok létfenntartását veszélyezteti.



14.§

(1) E rendelet 2005 január 1 napján lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti az 5/1991./XI.29./ sz. rendelet, valamint az azt módosító 9/1998./XII.11./ sz. rendelet.


15.§

A helyi adóval kapcsolatos eljárásban e rendelet, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben és az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvényben foglaltakat kell alkalmazni.


Basal, 2004 december 7.

Detrik László                                                                                                Dr. Sponga Margit

polgármester sk.                                                                                           körjegyző sk.