Basal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

A TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉSRŐL

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 12. 31

Basal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

A TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉSRŐL

2016.01.01.

Basal Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. tv. (a továbbiakban: Ttv.) 41. § (3) bekezdésében, valamint a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Basal község közigazgatási területén lévő két köztemetőre terjed ki.

Köztemető az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő temető.

2. §

.

(1.) A község közigazgatási területén köztemető bővítése, létesítése és fenntartása az önkormányzat feladata.
(2.) A köztemető tulajdonosa és fenntartója a települési önkormányzat.
(3.) Az önkormányzat e feladatkörében biztosítja a ravatalozót, utat, vízvételi lehetőséget. Biztosítja továbbá a temető kegyeleti méltóságának megőrzését.
(4.) Gondoskodik a zöldterület kialakításáról, a hulladék tárolásáról, a keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, elszállításáról, a ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről, a temető rendjének betartásáról, betartatásáról.

3. §

.

A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő jogszabályok betartását a jegyző ellenőrzi, felhív a jogszabályokban foglalt rendelkezések betartására, szabálysértési eljárást folytathat le.

Temetkezési helyek és szabályok.

4. §

.

(1.) A tisztességes és méltó temetés mindenkit megillet.
(2.) A temetkezési szolgáltató a helyi létesítményeket és az infrastruktúrát ellenszolgáltatás nélkül használhatja.
(3.) A temetés módja lehet világi és egyházi.
(4.) A temetésről az köteles gondoskodni: akit arra az elhunyt végrendelete kötelez, végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa, az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója.
(5.) Ha temetésre kötelezett személy nincs, a temetésről a körjegyző közbenjárásával az önkormányzat gondoskodik.

5. §

.

(1.) A temető parcellát sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az önkormányzat jelöli ki.
(2.) Temetési hely a temetőben létesített sírhely, sírbolt.
(3.) A sorokat és a temetési helyeket számozni kell, a nyilvántartással való azonosíthatóság biztosítására, továbbá vázrajzot kell készíteni a temetési helyek megjelölésér.
(4.) Az önkormányzat a temetőben nyilvántartó könyvet tart és vezet (Temető Nyilvántartó Könyv).

6. §

.

(1.) A temetési hely feletti rendelkezési jogot az önkormányzat nem korlátozza.
(2.) Sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.
(3.) A temetési helyért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek az önkormányzat részére nem kell díjat fizetni.

7. §

.

(1.) Ha a haláleset nem egészségügyi intézetben történt, a holttest temetéséig történő hűtése biztosításával a temetést 8 napon belül el kell végezni.
(2.) Temetni hagyományos módon koporsóban, - hamvasztás esetén urnába helyezett hamvak eltemetése útján lehet.
(3.) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

8. §

.

(1.) A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.
(2.) Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban levő holttest koporsóját.
(3.) Fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad.
(4.) A halottal érintkező nem lebomló anyagokat egészségügyi veszélyes hulladékként kell kezelni.

9. §

.

(1.) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszerese elvégezni.
(2.) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák: egynyári vagy évelő dísznövények ültetése, ápolása, cserepes, vágott- és művirág, valamint koszorú elhelyezése.

10. §

.

(1.) Egy sírhely mérete úttal együtt legalább 1,6 x 2,8 méter, dupla sírhely 2,6 x 2,8 méter. Egy sírhelyre maximum 3 koporsó dupla sírhelyre 4 koporsó kerülhet.
(2.) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.
(3.) A sírgödör mélysége 200 cm, koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljazata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.
(4.) Urnát a talajszinttől legalább 150 cm mélységben kell elhelyezni.
(5.) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

A temető rendje

11 .§.

(1.) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
(2.) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.
(3.) A temetőben végzendő minden munkát, ( pl.: sírbolt, síremlék állítását ) - kivéve a sírgondozást - az önkormányzat megbízottjának be kell jelenteni. A munkát úgy kell elvégezni, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit.

Nyilvántartások vezetése

12. § (1.) Halottat felravatalozni, eltemetni csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján és anyakönyvezés után lehet.

(2.) A temető fenntartója (önkormányzat) köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A temető térképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető (önkormányzat) köteles vezetni, a változásokat legalább évenként ki kell egészíteni.

Szociális temetés

13. § (1) A szociális temetés az önkormányzat hivatalában az e célra szolgáló formanyomtatványon igényelhető. Az írásbeli kérelemhez csatolni kell az eltemettető és a szociális temetésben közreműködők Ttv. által előírt nyilatkozatait.

(2) A sír vagy urnasír kiásását és visszahantolását, a koporsó, az urna gépjármű nélküli szállítását a temetőben, valamint a sírba helyezést vagy urnaelhelyezést úgy kell elvégezni, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, meglévő sírjelben, síremlékben, sírboltban kárt ne tegyen, más személy sírgondozási tevékenységét ne akadályozza, az utakon való közlekedést ne akadályozza, a temetőben zajló szertartást ne zavarja.

(3) A sír vagy urnasír kiásásának és visszahantolásának időpontját az eltemettető köteles az üzemeltetőnek a tevékenység megkezdése előtt legalább 1 munkanappal bejelenteni.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott tevékenységeket a temető üzemeltetője folyamatosan ellenőrzi.

(5) A sírhely kiadásához, a ravatalozáshoz szükséges kellékeket (ravatalasztal, gyertyatartók), a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket a temető üzemeltetője biztosítja.

(6) A szociális parcella és szociális temetkezési hely kijelöléséről a polgármester dönt.

Záró rendelkezések

14. § (1) A rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 13. §-a 2016. január 1-jével lép hatályba.

(3) Az önkormányzati rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(4) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Basal Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2006.(II.10.) önkormányzati rendelete.