Basal Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013(III.20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

Hatályos: 2019. 06. 01- 2021. 11. 30

Basal Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013(III.20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról1

2019.06.01.

Basal Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az alapfokú oktatás-nevelési feladatok ellátása, a közművelődés és közösségi tér biztosítása, valamint a helyi civil szerveződések támogatása érdekében, a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. §.(l.) bekezdése és 42. § alapján - figyelemmel a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában foglaltakra – az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza a művelődési viszonyok adott állapota, igényei és lehetőségei alapján a település közművelődési feladatait, szervezeti rendszerét, megalapozza fejlesztési lehetőségeit és biztosítsa a helyi környezeti, közösségi kultúra kereteit, azok nyilvánosságát.

2. § A kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok: a község sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, az értékek kutatása és közkinccsé tétele, figyelemmel a nemzetiségi hagyományokra, a község népességmegtartó erejének megőrzése, illetve növelése, a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása, a község kulturális arculatának kialakítása, a lakosság polgárosodásának, és az információs társadalom-kialakulásának elősegítése, a nemzeti, nemzetiségi, regionális és kistérségi stratégiák kidolgozásakor a községi érdekképviselet és az esélyegyenlőség szolgálata.

3. § Basal község minden polgárának és közösségének joga, hogy:

a) megismerje a kulturális örökség javait és jelentőségét, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálása, valamint ezen értékek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzése,

a) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény nyújtotta, valamint a közoktatási-közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,

a) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzati közművelődési partnereitől közösségi színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

4. § Az önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közművelődési intézmény és közművelődési megállapodás alapján látja el.

5. § Az önkormányzat fenntartásában működő intézmény egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezheti e1 magát.

6. § (1) Az önkormányzat közoktatási illetve közművelődési megállapodást köthet, ha az általa kötelezően ellátandó feladat megvalósítására nincs intézményi háttere.

(2) A helyi közoktatási-közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését is igénybe veheti.

(3) Az önkormányzat intézményei útján tájékoztatja a lakosságot a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja a közművelődési programok hozzáférhetőségét, nyilvánosságát.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

7. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során célul tűzi ki az alábbi feladatok ellátását:

a) az iskolarendszeren kívül öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek biztosítása,

a)a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklése,
b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítése,
c) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása,
d) az egyetemes, nemzeti, nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerése, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,
e) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösség tevékenységének támogatása,
f) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése,
g) különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,
h) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
i) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása
j) a község lakosságának kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,
k) az időskorú népesség közösségi kulturális-hagyományőrző tevékenységét,
l) a helyi kulturális értékek védelmét, a lokálpatriotizmust,
m) a humán és közhasznú információs szolgáltatásokat, a helytörténeti kutatásokat,
n) a helyi sportéletet, tömegsportot.
A közösségi színtér, közművelődési intézmény

9. § 1. Az önkormányzat a közművelődési tevékenységet az alább felsorolt közösségi színtereken keresztül biztosítja: Kultúrház Basal 1 hrsz Zrínyi u. 1/a.

2. Az oktatási-nevelési alaptevékenységet az önkormányzat résztulajdonában lévő a Klebersberg Kuno Intézmény Fenntartó Központ által működtettet somogyapáti általános iskolában, és az önkormányzat által fenntartott Somogyapátiban működő óvodában biztosítja a község Önkormányzata.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

10. § (1) A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti jogokat és más jogköröket a képviselőtestület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatainak törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatainak szakmai ellenőrzését és szakmai felügyeletét a képviselőtestület látja el beszámoló vagy szakértői vélemény alapján.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

11. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához és a 8. §.-ban felsorolt feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

A közművelődési együttműködési megállapodás

12. § Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során együttműködik, és megállapodást köthet:

a. a közművelődési feladatokat ellátó önkormányzati és civil szervezetekkel,
b. az egyházakkal,
c. kisebbségi önkormányzatokkal,
d. hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, városi és társközségi intézményekkel, szakszolgálatokkal, civil kezdeményezésekkel.

A rendelet hatálya

13. § A rendelet hatálya kiterjed:

a. a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő Basal községben lakó állampolgárra,
b. az önkormányzat közművelődési intézményére, közösségi színterekre, és azok fenntartóira, alkalmazottaira,
c. a rendeletben szabályozott, közművelődési vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira,
d. képviselő-testületre

Záró rendelkezések

14. § A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatály veszti az 5/2002. (VI.21.) számú rendelet, e rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Basal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 1. napjával.