Basal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

az avarégetés szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 25

Basal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

az avarégetés szabályairól

2023.09.25.

Basal Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdése b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A kertes ingatlanok tisztán tartása céljából az ingatlanon összegyűjtött avart és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

(2) A rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő vagy nem alkalmas növényi maradvány, fű, fa, lomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok( továbbiakban: avar).

(3) A helyben történő égetés alatt belterületen a telken belül és a lakóingatlan területével közvetlenül határos közterületen történő égetést kell érteni.

2. § (1) Avar égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az 1. §(1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.

(2) Avar csak megfelelő légköri viszonyok esetén, állandó felügyelettel, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett égethető el.

(3) Avar égetése kizárólag kedd, csütörtök, szombat napokon 7.00 óra és 19.00 óra közötti időszakban végezhető kivéve ünnepnapokon és az országosan elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idejét.

3. § (1) Égetni csak biztonságos, tűzrakásra alkalmas helyen, a lakó- és gazdasági épületektől megfelelő távolságra lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(2) A tűz őrzéséről, állandó felügyeletről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(3) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon kell megszüntetni.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű, továbbá veszélyes hulladékot (műanyag, gumi, vegyszer, festék )

4. § Ez a rendelet 2023. szeptember 25-én lép hatályba.