Basal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 17

Basal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetési rendelet-tervezetet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján készítettük el, és nyújtom be a képviselő-testületnek.
Az önkormányzati költségvetés tartalmazza a bevételeket és a közfeladatok ellátásához indokoltan szükséges kiadásokat a jogszabályok szerint előírt bontásban. Az önkormányzatnak el kell látnia a kötelező feladatait, illetve az önként vállalt helyi vagy erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIC. törvény 111. § (4) bekezdése alapján a költségvetési rendeletben hiány nem tervezhető. Az önkormányzatok feladat-finanszírozási rendszere miatt a képviselő-testület döntési jogköre korlátozott, a központi költségvetés a támogatások megállapításakor az önkormányzat elvárható saját bevételével is számol.
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetésről szóló 2022. évi
XXV. törvényt. Az önkormányzatok általános működtetésének és ágazati feladatainak
támogatására igényelhető fajlagos támogatási összegek jóváhagyásra kerültek. Az
önkormányzatok központi finanszírozása továbbra is alapvetően az önkormányzati
feladatellátáshoz igazodó, feladatalapú támogatási rendszerben történik.
A 2023. évi költségvetésre ható tényezők
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. § szerinti illetményalap a 2023. évben is változatlan marad, 38 650 forint. A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafeteria-juttatásának kerete 2023. évben nem haladhatja meg a bruttó 200 000 forintot. A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben 2023. évben a köztisztviselők vonatkozásában a 38.650 forintnál magasabb összegben is megállapíthatja az illetményalapot, de ez nem haladhatja meg a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény megállapítása esetén pótlék nem fizethető. A költségvetési támogatás összege lehetővé teszi a köztisztviselők részére 2019. évre megállapított 46.380 -Ft összegű illetményalap változatlanul hagyását, illetve a rendelet hatályának 2023. évre történő módosítását.
A közalkalmazottak illetménypótlék számítási alapja a 2023. évben 20 000 forint, az előző
évivel azonos, valamint a közalkalmazottak illetménytáblája is változatlan.
A minimálbér összege 2023. február 1-jétől havibér alkalmazása esetén 232.000,-Ft. A garantált bérminimum összege 2023. február 1-jétől havibér alkalmazása esetén 296.000,-Ft.
A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke 2023. évben 13 %.
Basal Önkormányzat 2023. évi költségvetésének alapelvei
Általános követelmény, hogy a jogszabályban a helyi önkormányzatok számára előírt kötelező feladatellátás biztosított legyen. A kötelező feladatok ellátásához a mindenkori költségvetési törvény biztosítja a működési költségeket a feladatfinanszírozás útján. Az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
A kiadási oldal tervezetét mindenképpen a rendelkezésre álló bevételek határozzák meg.
Alapvető cél az önkormányzati gazdálkodás egyensúlyának megtartása, így előtérbe kell
helyezni az alábbi szempontokat:
- a közfeladatokat ellátó intézményrendszer és a hivatal működésének biztosítása,
különös tekintettel a helyben maradó alapfeladatokra,
- a gazdálkodás során folyamatosan ügyelni kell a bevételek és kiadások egyensúlyára,
- az önkormányzat valamennyi területén racionális, hatékony, eredményes gazdálkodást
kell folytatni,
- törekedni kell a tervezett bevételek teljes körű beszedésére,
- a megnyert pályázatok megvalósítása,
- az új pályázatok felkutatására,
A feladatok költségeinek tervezésekor a maximális hatékonyság elve érvényesüljön, hogy az
önkormányzat a rendelkezésre álló forrásokból a lehető legtöbb feladatot tudja ellátni.
Intézményrendszer alakulása:
Az intézményrendszerben 2023. évben jelentős változás nem várható, továbbra is a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatal Somogyapáti Kirendeltsége látja el az önkormányzat és intézményei gazdálkodási és pénzügyi feladatait
BEVÉTELEK:
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtását szabályozó 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján kell megtervezni a helyi önkormányzat bevételeit – így különösen a helyi adó bevételeket, az általános működéshez és ágazati feladatokhoz kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat, elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek bevételi előirányzatait. Az előirányzatokat meg kell bontani:
- működési bevételekre, felhalmozási bevételekre és kiemelt előirányzatokra
- kötelező feladatokra, önként vállalt feladatokra, államigazgatási feladatokra.
A 2022. évi költségvetési törvény alapján – a helyi önkormányzatok működéséhez
és ágazati feladatainak ellátásához - a központi költségvetési kapcsolatokból származó támogatások a következők:
1.1. A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása
1.1.1. A települési önkormányzatok működésének támogatása.
1.1.1.1. Önkormányzati hivatal működésének támogatása
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz az elismert hivatali létszám alapján, amely a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével történik. Fajlagos összege 5.495.500,- Ft/fő, Nagypeterd esetében a Hivatal finanszírozott köztisztviselői létszám 16,31 fő
1.1.1. Településüzemeltetéshez kacsolódó feladatok alaptámogatása:
1.1.1.2. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, mértéke a tavalyihoz képest nem változott (26.000,-forint/hektár), összege: 1.352.000,-Ft
1.1.1.3. A közvilágítás fenntartásának támogatása a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás összege az önkormányzat esetében 1.306.500 –Ft, összege az előző évihez nem nőtt.
1.1.1.4. A köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, összege 741.795,-Ft, amely változatlan az előző évihez képest.
1.1.1.5. A közutak fenntartásának támogatása a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a belterületi utak hossza alapján 462.805- Ft előző évhez képest nem változott.
1.1.1.6. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása
Támogatást biztosít a Mötv. 13. §-ában meghatározott egyes kötelező feladatok ellátásához és a polgármesteri illetmény, tiszteletdíj kifizetéséhez. Az 1000 fő lakosságszámot meg nem haladó azon települések esetében, ahol az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képesség nem haladja meg a 32 000 forintot a támogatás összege 6 600 000 forint.
A polgármesteri illetmény és költségtérítés 2022. évi emelésének ellentételezése érdekében az 500 lakos alatti települési önkormányzatok 1 721 578 Ft támogatásban részesülnek társadalmi megbízatású polgármester esetén.
1.1.1.7. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása
Támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzatoknak 2.550Ft/lakos, fajlagos összegre változott. Az önkormányzatot megillető normatíva összege 7.650 Ft, tavalyi évhez viszonyítottan 2.250,- Ft-al nőtt.
Basal Községi Önkormányzat a 2023. évben a helyi önkormányzatok működési
támogatása címen összesen 12.192.328,-Ft összegű támogatást tud a központi költségvetésből
igényelni.
1.3. A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása
1.3.1. A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatására 2023-ban 4.290.000 Ft összegű támogatást kap az önkormányzat,amely az előző évihez képest csökkent 895.000,- Ft-al.
1.4. A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása
1.4.2. A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása az egy lakosra jutó adóerő képességtől függően kerül megállapításra, Önkormányzatunknak az adóerő képesség figyelembe vételével, a fajlagos összege 513,- Ft/étkezési adag. Az önkormányzat 775.656 Ft támogatással tervezett, amely 3.078,- ft-al kevesebb, mint előző évben.
1.5. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
1.5.2. A települési önkormányzatokat a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak ellátására megillető támogatás fajlagos összege 2.213,-Ft/fő amelynek összege a települési önkormányzat lakosságszáma alapján illeti meg, így Basal Önkormányzatának támogatási összeg 2.270.000,-Ft.
A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai:
Ezen támogatások év közben igényelhetőek, önkormányzatunkat érintő működési és felhalmozási célú előirányzatok az alábbiak lehetnek:
- Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása
- Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása
- Óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás
- Belterületi utak, járdák, hidak felújítása
- Önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatása
- Közművelődési érdekeltségnövelő támogatás
- Önkormányzatok rendkívüli támogatása
Az önkormányzat saját bevételei:
Az intézményi saját bevételek az alaptevékenységgel összefüggő szolgáltatások
ellenértékéből, továbbszámlázott közüzemi díjakból, a helyiségek, eszközök tartós és eseti
bérbeadási díjából, valamint az egyéb bevételekből tevődnek össze. (Egyéb bevételek várható összege 302 000 Ft)
A saját bevételek közt a legjelentősebb tételt a helyi adók jelentik.
2021. évre tervezett adóbevételek a jelentősebb adónemek esetében:
- építményadó 400.000 Forint
- kommunális adó 200.000 Forint
A helyi adók származó bevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad, és helyben járul hozzá a feladatokhoz, de az egy lakosra jutó adóerő-képesség összegét az általános támogatás meghatározásánál figyelembe veszik.
2023. évben önkormányzatunk a Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programra pályázott. Várhatóan 4 fő foglalkoztatása válik lehetővé, amennyiben támogatási igényünket jóváhagyják. Várható bevétel 5.900.000 Ft.
Basal Községi Önkormányzat bevételeinek összege mindösszesen: 26.329.984 Ft
KIADÁSOK
A kiadások között biztosítani kell a Képviselő-testületnek a feladatfinanszírozásban megjelölt előirányzatokat, a céljelleggel kapott támogatások, pályázati források támogatási okirataiban, szerződéseiben előírt feltételeknek megfelelő felhasználást, az elkülönítetten kezelt források cél szerinti elköltését. A finanszírozási források között szereplő, előző évi maradvány kötelezettségvállalással nem terhelt. A tervezett maradvány 4.625.659 Ft, melyből a közfoglalkoztatásra érkezett előleg 383.400 Ft.
Az önkormányzati kiadásokra ható tényezők:
A dologi kiadások tervezésénél az ésszerű takarékosság követelményének érvényesítése
céljából felül kell vizsgálni az egyes kiadások alakulását, rangsorolni kell a feladatokat. A
költségvetési szerv dologi kiadásainak jelentős hányadát az épületek, építmények
fenntartással kapcsolatos közüzemi szolgáltatások igénybevétele teszi ki, elsődlegesen és
minden más kiadást megelőzően meg kell tervezni ezek fedezetét. Az intézmények a
közüzemi kiadások éves előirányzatát a 2021. évi bázisadatokat alapul véve terveztük meg
figyelemmel a 2023. évet érintő feladatváltozásokra.
Óvodai ellátás:
Az óvodai ellátás (óvodai nevelés, a nemzetiséghez tartozók óvodai nevelése és a többi gyermekkel együtt nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése) a települési önkormányzatok kötelező köznevelési közfeladata. Az óvoda és konyha éves működési támogatásához, előreláthatólag fenntartásához hozzájárulásra lesz szükség.
Egészségügyi alapellátási feladatok:
Az egészségügyi alapellátásról szóló törvény értelmében a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a) a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, b) a fogorvosi alapellátásról, c) az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásról, d) a védőnői ellátásról, e) az iskola-egészségügyi ellátásról.
Háziorvosi ellátás:
A háziorvosi ellátás működtetését az Országos Korházi Főigazgatóság finanszírozza mely magában foglalja az orvosi rendelő fenntartásának költségeit valamint az asszisztens bérköltségeit. A várható évi bevétel és a kiadás összege 12 658 148 Ft, előreláthatólag fenntartásához hozzájárulásra nem lesz szükség.
A 2021. évi megállapodás alapján az Önkormányzat havi 20 000 Ft összegű hozzájárulást biztosít az egészségügyi szolgáltatás zavartalan működése érdekében.
Védőnői szolgálat, iskola egészségügyi ellátás:
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozása fedezi a költségeket. Az félévi várható bevétel és a kiadás összege 8.099.170 Ft, előreláthatólag fenntartásához hozzájárulásra nem lesz szükség. A szolgálatot csak 2023. június 30-áig látják el az önkormányzatok.
Ügyeleti ellátás:
Az háziorvosi ügyeleti ellátásra Szigetvár Városi Kórházzal kötött megállapodás módosítása alapján, 2023. évben az ügyleti ellátás díja lakosonként 250 Ft, amely várhatóan összesen 648.000 Ft kiadást jelent önkormányzatunk esetében az idei évben.
Településüzemeltetési feladatok:
A településüzemeltetés terén jelentkező kiadások túlnyomó részt kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódnak (közvilágítás, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása stb.)
Szociális ellátások:
Az önkormányzat költségvetésében jelentős nagyságrendet képvisel a települési támogatások
összege. Szociális rendeleteket célszerű felülvizsgálni, át kell gondolni az elmúlt években kialakított helyi támogatási formákat és ha szükséges, új támogatásokat kell bevezetni annak érdekében, hogy az idősek, a fogyatékkal élők és a rászoruló családok a szükséges segítséget megkapják.
Az önkormányzatok kötelező feladata marad 2023. évben is a gyermekétkeztetés, melyet továbbra is a somogyapáti Játékország Óvoda és Konyha látja el a tevékenységet végző konyha üzemeltetését, lehetőleg törekedni kell a kapacitások maximális kihasználtságára és a közmunkaprogramban megtermelt élelmiszerek felhasználására.
2023. évben a szünidei gyermekétkeztetés támogatásához 217 Ft/adaggal hozzá kell járulni, melynek összege előre láthatóan 328 104 Ft.
Közmunka program:
A kiadások várható összege munkabérre és járulékaira 6.030.000 Ft, dologi kiadásokra
457. 200 Ft.
Fejlesztési kiadások: A felhalmozási kiadásoknál a közösségi háznál még felmerülő költségekkel számolunk, amely 1.195.450,- Ft.
A pályázati lehetőségek folyamatos vizsgálata mellett azonban újabb fejlesztések csak abban az esetben vállalhatók, amennyiben a támogatási intenzitáskedvező és az önerő biztosítható.