Somogyviszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 14- 2022. 09. 15

Somogyviszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.14.

Somogyviszló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cik (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában foglalt felhatalmazása, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1) bekezdése és (2) bekezdés e) pontja alapján a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester szociális rászorultság esetén a jogosult számára települési támogatásként

a) lakhatási támogatást,

b) gyógyszertámogatást,

c) jövedelempótló támogatást,

d) azonnali intézkedést igénylő, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetben rendkívüli települési támogatást,

e) születési támogatást,

f) idősek egyszeri támogatását,

g) eltemettetésre biztosított rendkívüli támogatást,

h) eltemettetésre szolgáló szociális kölcsönt,

i) tanulmányi eredményt ösztönző támogatást,

j) gyermekétkeztetés támogatást,

k) étkezési térítési díj kiegészítő támogatást nyújt,

l) különös méltánylást érdemlő esetben a köztemetés költségét részben vagy egészben elengedheti.”

(2) A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdés a) és c) pontja havi rendszeres pénzellátás, a j) és k) pontja havi rendszeres természetbeni juttatás. Az (1) bekezdés b) pontja havi rendszeres pénzellátásként is megállapítható.”

(3) A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az (1) bekezdés j) és k) pontja, valamint a (2) bekezdés f) pontja szerinti támogatás természetben nyújtott ellátás.”

2. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 18. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. Természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátások”

3. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat természetbeni szociális ellátásként

a) rendkívüli támogatást,

b) tanévkezdési támogatást és

c) karácsonyi támogatás nyújthat;

d) gyermekétkeztetés támogatását,

e) étkeztetéshez kapcsolódó térítési díj kiegészítő támogatást nyújt;

f) szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultságot állapíthat meg.”

4. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„18/A. Gyermekétkeztetés támogatása

27/A. § (1) Az önkormányzat az adott évben ingyenesen biztosítja a kötelező felvételt biztosító Játékország Óvoda és Konyha, valamint a Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskola köznevelési intézményekbe járó azon szociálisan rászoruló somogyviszlói lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeknek is az intézményi étkezést, akik más jogcímen nem részesülnek ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben.

(2) Szociálisan rászoruló személynek azt kell tekinteni, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő (gyám) esetén 850 %-át nem éri el.

(3) A kérelemben nyilatkozni kell arról, hogy a családban az egy főre eső jövedelem a (2) bekezdésben meghatározott összeget nem haladja meg.”

5. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 22. alcíme a következő 32/A. §-sal egészül ki:

„32/A. § (1) A 32. §-ában meghatározott szociálisan rászorult személyek esetében, akik a napi egyszeri meleg étkeztetést a Somogyapáti Játékország Óvoda és Konyha intézménytől veszik igénybe, és családjukban az egy főre eső havi jövedelem nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 200 %-át, ott az önkormányzat 50 %-os támogatást, ahol pedig a kérelmező családjában az egy főre eső havi jövedelem nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 500 %-át, ott az önkormányzat 25 %-os térítési díj kiegészítést biztosít.

(2) A kérelmekről a polgármester átruházott hatáskörben dönt. Az önkormányzat a térítési díj kiegészítését a konyha által kiállított számla alapján tárgyhót követő hónap 15-ig utalja át az intézménye részére. A jogosultak az intézmény részére kötelesek a térítési díj fennmaradó 50 %-át befizetni.”

6. § Ez a rendelet 2022. szeptember 14-én lép hatályba.