Somogyviszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2023. 01. 01

Somogyviszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi iparűzési adóról
Végső előterjesztői indokolás
Somogyviszló Községi Önkormányzat gazdasági helyzetének elemzése során megállapítottuk, hogy a saját bevételek mértéke csekély, emiatt sem a működésre, sem a fejlesztésekre nem elegendő az állami normatíva és az egyéb saját bevételek. Az önkormányzat adóbevételek növelésével tudna nagyobb mértékű saját forrásra szert tenni, ezért felülvizsgálta az önkormányzat adótevékenységét. A képviselő-testület 2017. január 1-től bevezette a magányszemélyek kommunális adóját és építményadót, azonban ezek adómértékét a lakosság anyagi helyzete miatt nem célszerű megemelni.
A képviselő-testület az önkormányzat Gazdasági Programjában célként fogalmazta meg az önkormányzat adóbevételeinek növelését, a helyi iparűzési adó bevezetését.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint adókötelezettséget megállapító jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ennek értelmében, amennyiben a Képviselő-testület 2023. január 1-jétől új adónemet kíván bevezetni, azt legkésőbb 2022. december 1-ig ki kell hirdetni, annak érdekében, hogy 2023. január 1-jétől hatályba léptethető legyen.
Adóév közben is van lehetőség helyi adó bevezetésére, de annak visszamenőleges hatálya nem lehet.
„33. § Új fizetési kötelezettség megállapítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy annak kivetésével, beszedésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével összefüggő adminisztrációs költségek ne legyenek aránytalanul magasak a fizetési kötelezettségből származó bevétel összegéhez képest, illetve azokat nem haladhatják meg.”
A helyi önkormányzat adóztatási tevékenységének törvényi szabályozása:
- helyi adókról szóló 1990. évi C. tv (Htv.)
- az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. tv. (Atv.)
Helyi iparűzési adó
A Htv. rendelkezései szerint:
Adóköteles: az önkormányzat illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység.
Adómentesség, kedvezmény:
Az önkormányzat rendeletében jogosult adómentességet, adókedvezményt megállapítani a vállalkozó számára. A mentesség kedvezmény csak azt a vállalkozót illeti meg, amelynek vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió Ft-ot, de az önkormányzat ennél alacsonyabb adóalapösszeget is meghatározhat.
Az adó mértéke:
Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke maximum az adóalap 2%-a lehet.