Somogyviszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 23
a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. A jogalkalmazói munka során felmerült az a szabályozatlan kérdés, hogy a polgármester hatáskörébe utalt havi rendszeres pénzbeli ellátásoknál a jogosultsági időtartam lejárta előtt mennyi idővel korábban nyújtható be ugyanazon ellátásra ugyanazon személytől kérelem. A gyakorlatban volt olyan eset, hogy 2-3 hónappal korábban érkezett ilyen kérelem, amelynek ilyetén elutasítására a szabályozatlanság miatt nem volt lehetőség és egyrészt adminisztrációs nehézséget okozott a jogosultsági idők csúsztatott nyilvántartása, másrészt a jogosultság alapjául figyelembe vett jövedelmi időszak eltávolodik a jogosultság kezdő időpontjától. A tapasztalat az, hogy a polgármester hatáskörébe utalt ellátások ügyintézési időszükséglete oly rövid, hogy napokban mérhető, ezért egy megállapított jogosultságnál az annak lejártát megelőző 30 napnál korábbi kérelem benyújtás indokolatlan.
2. Jogalkalmazói kérdést vetett fel, hogy a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ellátások esetében a polgármester vagy a jegyző bocsátja ki az esetleges hiánypótoltató végzéseket.
3. A jövedelempótló támogatás lehetőségének átmeneti jellegű kiterjesztése a közfoglalkoztatásban résztvevőkre, rászorultság függvényében.