Somogyviszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 14

Somogyviszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.14.
a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
I. Általános indokolás
A rendelet módosítása két természetben nyújtott ellátás bevezetését szolgálja. A hatáskör gyakorlását a képviselő-testület gyakorlati megfontolásból (gyorsabb ügyintézés) a polgármesterre átruházza.
II. Részletes indokolás
A rendelet 1. §-ához:
Az alaprendelet 1. §-a tételesen felsorolja és kinyilvánítja az önkormányzat által adható ellátási formákat, megkülönböztetve az egyszeri és rendszeres pénzbeli ellátásokat, valamint a természetbeni ellátásokat. A módosítás két új természetben nyújtott ellátási formát vezet be, a gyermekétkeztetés támogatását és a térítési díj kiegészítő támogatást. Mindkét ellátási forma természetbeni ellátás, azaz a jogosultsági feltételeknek megfelelő ellátottak nem pénzt kapnak, hanem az általuk igénybe vett étkezési díj megállapított különbözetét az intézmény az önkormányzatnak számlázza. E szakasz hatásköri rendelkezést is tartalmaz, mert az új ellátást a praktikusság (gyorsaság és egyszerűség) miatt a polgármester hatáskörébe utalja.
A rendelet 2. §-ához:
E rendelkezés beemeli a már meglévő természetben nyújtott ellátások közé a két új ellátást.
A rendelet 3. §-ához.
E rendelkezés részletezi a gyermekétkeztetés támogatása elnevezésű új ellátási formát. Tartalmazza a jogosultsági kört és az ellátás módját. Kinyilvánítja az önkormányzat által társulásban fenntartott saját intézmény kizárólagosságát. A rendelkezés lehetővé teszi egyszerűsített formátumú kérelem használatát, amelyben a jogosultsági feltételként előírt jövedelemhatárról elegendő a kérelmező nyilatkozata. Az öregségi nyugdíj jelenlegi legkisebb összege 28 500 forint, ennek 800 %-a 228 000 forint, 850 %-a pedig 242 250 forint.
A rendelet 4. §-ához.
E rendelkezés részletezi az étkeztetéshez kapcsolódó új, térítési díjat kiegészítő támogatás elnevezésű természetbeni ellátást. A támogatás az intézményi étkezés igénybevételéhez kapcsolódik, annak jogosult által fizetendő térítési díját egészíti ki, két jövedelmi sávot megkülönböztetve. Az öregségi nyugdíj jelenlegi legkisebb összege 28 500 forint, ennek 200 %-a 57 000 forint, 500 %-a pedig 142 500 forint.
A rendelet 5. §-ához.
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.