Patapoklosi Község Képviselőtestületének 13/2015(VIII.24.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 03. 23

Patapoklosi Község Képviselőtestületének 13/2015(VIII.24.) önkormányzati rendelete

Patapoklosi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015.(VIII.24.) rendelete a falugondnoki szolgálatról

2023.03.23.

Patapoklosi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontja és (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993.évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 60. §.(4) bekezdése értelmében az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a település lakói számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgálatokhoz való hozzájutás elősegítése, a rászorult személyek szállítási gondjainak megoldása, továbbá a lakosságot érintő információknak lakossághoz történő eljuttatásának biztosítása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a falugondnokra, a Patapoklosi község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó személyekre, illetve a falugondnoki egyéb szolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.

II. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

3. § A falugondnoki szolgálat keretében ellátott feladatok:

a) közvetlen személyes szolgáltatások, ezen belül

aa) alapfeladatok,

ab) kiegészítő feladatok.

b) az önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások /az a) és b) pont együtt: szociális alapszolgáltatások/.

(2)1

4. § A falugondnoki szolgálat keretében kötelezően ellátandó alapfeladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés,

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c) óvodás és iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába , iskolába szállítás,

cb) egyéb gyermekszállítás,

d) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

da.) háziorvosi rendelésre szállítás,
db.) egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
dc.) gyógyszerkiváltás és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása,
e) közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés.
Kiegészítő feladatok

5. § A falugondnok által ellátandó egyéb, kiegészítő alapszolgáltatási feladatok közé az alább felsorolt feladatok tartoznak:

a) családsegítésben való közreműködés,

b) álláskeresők szállítása az állami foglalkoztatási szervhez,

c) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás,

d) önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos eseti feladatok,

e) közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése (különösen: színházlátogatás, gyermek és nyugdíjas csoportok kirándulása, gyógyfürdőbe, egyházi eseményekre /búcsú/, önkormányzat által szervezett kirándulásokra, közösségi és sport rendezvényekre történő szállítás csoportok, nyugdíjasok, sportolók szállítását végezheti),

f) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése (földhivatali, közjegyzői, bírósági, stb.), lakossági igények továbbítása,

g) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a 3. § a.), b.) és e.) pontjaiban meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés (így különösen a nagybevásárlások, beszerzések megoldására az igénybevevőket elszállíthatja bevásárlóközpontokba, „szedd magad akciók” helyszínére, továbbá megbízásuk alapján állatgyógyászati termékeket, állattartáshoz szükséges eszközöket, takarmányt, gépeket, tartós fogyasztási cikkeket vásárolhat és szállíthat az igénybevevők részére.)

Közvetett szolgáltatások

6. § A falugondnok által ellátandó, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatás körébe tartoznak:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működésével kapcsolatos teendők ellátása.

Egyéb szolgáltatási feladatok

7. § (1) A falugondnoki szolgálat a kötelező feladatain kívül, szabad kapacitása terhére, a polgármester engedélye vagy utasítása alapján egyéb szállítási tevékenységet is elláthat, így különösen

- a lakosság részére bérfuvart vállalhat (pl. ballagás, esküvő, katonai eskü, temetés, egyéb családi rendezvény);
- más települések közösségeinek szállításában közreműködhet, melyre nézve az önkormányzat és az igénybevevő közösség eseti megállapodást köteles kötni.
(2) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott feladatok szakmai tartalmát a szakmai program részletezi.
III. Fejezet

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

8. § (1) A falugondnoki szolgáltatást e rendeletben foglaltak alapján lehet igénybe venni.

(2) A falugondnoki szolgálat havi, illetve heti menetrendjét a polgármester állítja össze és gondoskodik annak közzétételéről a helyben szokásos módon. E menetrend a falugondnok munkaköri leírásának elválaszthatatlan része.

(3) A falugondnoki szolgálat szociális alapszolgáltatás célú igénybevételére a falugondnoknál kell jelentkezni. Az igényt szóban vagy írásban kell jelezni. Az igényeket a falugondnok az elrendelt menetrendje szerint, érkezési sorrendben köteles teljesíteni, szociális szempontokat nem mérlegel.

(4) A falugondnok a – menetrenden kívüli – kötelező feladatait a célszerűség és gazdaságosság szem előtt tartásával köteles megszervezni. A menetrenden kívül Szigetvárra legalább 4 igénylő szállítására szervezhet járatot.

(5) A falugondnok – a polgármester igénye szerint – tájékoztatja a polgármestert arról, ha a település területén kívül szervez bármely személyszállítást.

9. § (1) A falugondnoki buszt minden igénybe vevő önkéntesen, saját felelősségére és kockázatára veszi igénybe.

(2) A falubuszon tilos étkezni, szeszes italt vagy fagylaltot fogyasztani, dohányozni, illetve a járművet, különösen annak kárpitját beszennyező anyagot szállítani.

(3) Tilos menet közben a vezetővel beszélgetni és tilos továbbá hangoskodni. Az emberi együttélés általánosan elfogadott normáit a falubusszal történő közlekedés során, a balesetveszély csökkentése érdekében fokozottan be kell tartani.

(4) A falugondnoki szolgáltatást – a (2) bekezdésen túl – nem veheti igénybe, illetve abból kizárható az, aki

a) láthatóan ittas állapotban van,

b) rendzavaró viselkedést tanúsít,

c) ruhájának szennyezettsége, illetve személyes higiénés állapota, önhibájára visszavezethető ápolatlansága a közösségi utazást ellehetetlenítené.

10. § A falugondnok tevékenységével kapcsolatos panasszal közvetlenül a polgármesterhez lehet fordulni. A polgármester utasításával vagy döntésével szembeni panasszal a képviselő-testülethez címzett panasszal lehet élni. A panaszt bármely képviselőhöz vagy az önkormányzat hivatalához, jegyzőhöz, aljegyzőhöz be lehet nyújtani.

11. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében végzett tevékenység – az egyéb szolgáltatások kivételével – térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatás.

(2)2

(3)3

(4) A polgármester elrendelheti a falugondnok túlmunkavégzési kötelezettségét vagy saját felelősségére gondoskodhat megfelelő eseti gépjárművezető alkalmazásáról. Az elrendelt túlmunkát a hatályos jogszabályok szerint ki kell fizetni vagy szabadidővel meg kell váltani.

IV. Fejezet

A falugondnok

12. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok – a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével – látja el.

(2)4

(3) A falugondnoknak a feladatait

a) e rendelet,

b) a szakmai program,

c) a gépjármű használati szabályzat,

d) a pénzkezelési szabályzat,

e) a munka- és tűzvédelmi szabályzatok,

f) a munkaruha juttatási szabályzat,

g) a munkaköri leírása, valamint

h) a polgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(4) A falugondnok munkarendjét a feladat ellátáshoz igazodóan kell megállapítani. A falugondnoki szolgálatot a falugondnok szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg. Szociális alapszolgáltatási tevékenységre falugondnokot csak másik falugondnok helyettesíthet.

13. §5

14. §6

V. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

15. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről az aljegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Patapoklosi Községi Önkormányzat 5/2000.(III.21.) számú önkormányzati rendelete a falugondnoki feladatokról és a falugondnoki szolgáltatás díjáról.

1

A 3. § (2) bekezdését a Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 11. § (2) bekezdését a Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 11. § (3) bekezdését a Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 12. § (2) bekezdését a Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 13. §-t a Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 14. §-t a Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja hatályon kívül helyezte.