Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) ör. módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 06- 2022. 08. 06

Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) ör. módosításáról

2022.08.06.

Patapoklosi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában és (2) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szociális ellátásokról Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület szociális rászorultság esetén a jogosult számára települési támogatásként

a) az (1) bekezdés c) pontján kívüli esetekben rendkívüli támogatást,

b) lakáshoz jutási támogatást,

c) karácsonyi támogatást,

d) tanévkezdési támogatást,

e) szociális tűzifa támogatást állapít meg,

f) különös méltánylást érdemlő esetben a köztemetés költségét részben vagy egészben elengedheti.”

2. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakhatási támogatás egy hónapra jutó havi összege)

„a) ha a háztartásban egy személy lakik: 6000,- Forint,
b) ha a háztartásban két személy lakik: 8000,- Forint,
c) ha a háztartásban három vagy több személy lakik: 10000,-Forint.”

3. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„9/A. Lakáshoz jutási támogatás

17/A. § (1) A lakáshoz jutási támogatás célja a település népességmegtartó erejének növelése, a lakosságszám növelése, a fiatalok számára vonzóvá tétele.

(2) A képviselő-testület az itt részletezett feltételek mellett egyszeri 100.000 forint összegű, vissza nem térítendő és szabad felhasználású lakáshoz jutási támogatást állapít meg annak a (3) bekezdés szerinti szociális rászorultsági feltételeknek megfelelő személynek (háztartásonként egy személy értendő), aki Patapoklosi községben új családi házat épít vagy vásárol, vagy Patapoklosi községben használt lakóingatlan tulajdonjogát megszerzi.

(3) Az (2) bekezdés szerinti szociálisan rászorulónak kell tekinteni minden olyan kérelmezőt, akinek a vele együtt költöző családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 850 %-át nem haladja meg és a család egyik tagjának sincs vagyona.

(4) A támogatás további feltételei:

a) igazolt ingatlan-nyilvántartási bejegyzés (tulajdoni lap vagy ingatlanügyi hatóság határozata),

b) a kérelmező és családja az így megszerzett ingatlanon lakóhelyet létesített,

c) a kérelmezőnek vagy családtagjának az önkormányzattal szemben tartozása nincs.

(5) A kérelem a tulajdon megszerzését követő 6 hónapos jogvesztő határidőn belül nyújtható be a Hivatalhoz.

17/B. § (1) A támogatás abban az esetben nyújtható, ha a lakás a kérelmező lakásgondját tartósan megoldja, alapterülete a 150 m2-t nem haladja meg, és a település közigazgatási határain belül található.

(2) A lakás alapterületének meghatározásánál csak a földszinten lévő garázs, kazánház és tároló hagyható figyelmen kívül.

(3) A kérelemhez a jövedelemigazolás és vagyonnyilatkozat mellett csatolni kell – az 1 évnél nem régebbi – jogerős építési engedély vagy a tulajdoni lap másolatát.

(4) Nem részesíthető támogatásban az,

a) aki a támogatás elnyerésére irányuló eljárás során olyan valótlan nyilatkozatot tesz, adatot közöl, amely számára jogtalan előnyt biztosítana,

b) aki olyan tartási, életjáradéki, öröklési szerződést kötött, amelyből reális várományosi helyzetbe kerül saját tulajdonú, állandó használatú lakóház megszerzésére,

c) aki felszólítás ellenére nem csatolja a kérelméhez a (4) bekezdésben felsorolt iratokat,

d) lejárt határidejű, vissza nem fizetett, e rendeleti szerinti szociális kölcsön tartozása van. (5) A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület dönt. A jóváhagyott támogatás kifizetéséről a polgármester 30 napon belül gondoskodik.

4. § Ez a rendelet 2022. augusztus 6-án lép hatályba.