Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 01

Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Patapoklosi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cik (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában foglalt felhatalmazása, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1) bekezdése és (2) bekezdés e) pontja alapján a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester szociális rászorultság esetén a jogosult számára települési támogatásként

a) lakhatási támogatást,

b) gyógyszertámogatást,

c) jövedelempótlási célú települési támogatást,

d) azonnali intézkedést igénylő, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetben rendkívüli települési támogatást,

e) születési támogatást,

f) Mikulás-csomag támogatást,

g) eltemettetésre biztosított rendkívüli támogatást,

h) tanulmányi eredményt ösztönző támogatást,

i) gyermekétkeztetés támogatást állapít meg.

(2) A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 1. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Az (1) bekezdés a) és d) pontja, illetve a (2) bekezdés a)-c) pontja szerinti ellátások természetbeni szociális ellátásként is nyújthatóak.

(5) Az (1) bekezdés f) és i) pontja, valamint a (2) bekezdés e) pontja természetben nyújtott ellátás.”

2. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ha e rendelet másképp nem rendelkezik, a szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához kérelmező köteles maga vagy a jogszabályban meghatározott körben családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és azokat igazolni. A jövedelem igazolásához csatolni kell:)

„b) nyugdíj, egyéb nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjfolyósító szerv személy szerint beazonosítható tájékoztatóját;”

3. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021. (VIII.23.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a 4. § (4) bekezdésében foglaltakon felül a lakásfenntartási költségek igazolására szolgáló utolsó befizetési időszakra vonatkozó közüzemi számlákat; pénzintézeti hiteltartozás esetén a kölcsönszerződést és az utolsó befizetés bizonylatát, illetve annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatást kéri.”

4. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.