Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Patapoklosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 8/2021.(VIII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
I. Általános indokolás
A rendelet módosítását egyes rendelkezések pontosítása és kisebb változtatások teszik indokolttá.
II. Részletes indokolás
A rendelet 1. §-ához:
Az alaprendelet 1. § (1) bekezdése tételesen felsorolja a képviselő-testület által a polgármesterre átruházott szociális hatósági hatásköröket. E bekezdés módosítását egyrészt egy technikai hiba indokolja, mert a b) pont kétszer szerepel (hivatkozási zavart okozhat). A rendelet módosítás helyre teszi ezt a hibát. Másodsorban a 17. alcímhez tartozó gyermekétkeztetés támogatása ellátás polgármesterhez való delegálását indokolja a gyorsaság igénye és az az egyszerű és világos cél, hogy minden óvodás vagy általános iskolás gyermek ingyen étkezzen az intézményben.
A (4)-(5) bekezdések módosítására az újraszámozás, illetve a polgármesterre átruházott hatáskör miatt kerül sor.
A rendelet 2. §-ához:
Az alaprendelet 4. § (1) bekezdése sorolja fel azokat az iratokat, amivel a kérelmezők maguk, illetve családjuk, háztartásuk jövedelmeit egy szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához igazolhatják. A b) pont a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásoknál eddig elegendőnek tartotta az ún. „nyugdíjszelvény”-t, amely azonban a törzsszámon kívül a polgár semmilyen személyes adatát nem tartalmazza. Mivel a törzsszám adatai nem nyilvánosak és azzal nem rendelkezünk, ezért a nyugdíjszelvény a jövedelem igazolására nem alkalmas, a kérelmezőhöz vagy hozzátartozójához kötni nem tudjuk. Minden év elején kiadja a nyugdíjfolyósító szerv a biztosított nyugdíj összegéről szóló igazolást, amely az adott évre hivatalos felhasználás céljára alkalmas, beazonosítható.
A rendelet 3. §-ához.
A lakhatási támogatás ellátásának nem feltétele az, hogy a kérelmező egyben az ingatlan tulajdonosa is legyen. Akár bérlő, albérlő is lehet. A jelenleg hatályos rendelet megköveteli albérlet esetén a bérleti szerződést, illetve az albérleti díj befizetését igazoló bizonylatot. Ezzel indokolatlan és felesleges terhet téve az albérleti jogviszonyban lakáshasználók részére, szemben más nem tulajdonosi jogcímen történő lakáshasználókkal (bérlő, szívességi lakáshasználó, stb.). A módosítás kivenné ezt a részt az alaprendelet 10. § (1) bekezdésének szövegéből.
A rendelet 4. §-ához.
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.