Csonkamindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020 (II.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által végzett közműépítéshez kapcsolódó közműfejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2020. 04. 01

Csonkamindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020 (II.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által végzett közműépítéshez kapcsolódó közműfejlesztési hozzájárulásról

2020.04.01.

Csonkamindszent Község Önkormányzata Képviselő – testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott eredetei jogalkotói hatáskörében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az épített környezet alakításáról és védelemről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörbe eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Csonkamindszent Község közigazgatási területén – a helyi szabályozási terv figyelembevételével – önkormányzati beruházás keretében megvalósuló közműépítésre.

(2) Amennyiben a tulajdonos a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által megpályázott közműhálózat fejlesztéshez pénzbeli befizetéssel nem járul hozzá, az érdekeltségi egységnek megfelelő összeg megfizetésére köteles.

Fogalom-meghatározások

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen területen új közmű létesítése, építése, felújítása

2. Közműfejlesztési hozzájárulás: Az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselő-testület a közmű által kiszolgálandó rendeltetési egységenként megállapított.

3. Önkormányzati beruházás: minden olyan beruházás, melyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.

4. Ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített, vagy beépíthető terület, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 11. §-ban meghatározott földrészlet, valamint a 12. §-ában meghatározott önálló ingatlanok. Összevont ingatlan esetén az összevonás előtti ingatlanok száma alapján kell a hozzájárulást kivetni.

Közműépítéssel kapcsolatos rendelkezések

3. § (1) Csonkamindszent Község Önkormányzata a beruházási munkák megkezdése előtt az érintett ingatlanok tulajdonosait tájékoztatja az építési munkák megkezdésének időpontjáról, valamint tájékoztatja a fizetendő hozzájárulás mértékéről és fizetésének időpontjairól.

(2) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában egyetemlegesen terhelik. terheli.

(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan bérlőjét, használóját, haszonélvezőjét (a továbbiakban: használó) terheli, amennyiben az ingatlan tulajdonosával erről írásban megállapodott.

A közműfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos rendelkezések

4. § (1) A település közigazgatási területén közművesítésbe bevont ingatlanokat terhelő közműfejlesztési hozzájárulás mértéke 200 000 Ft ingatlanonként.

(2) A hozzájárulás összegét Csonkamindszent Község Önkormányzat Polgármestere határozattal állapítja meg. A hozzájárulást egy összegben, vagy havi részletekben lehet az Önkormányzat számlájára megfizetni.

(3) Amennyiben a hozzájárulás megfizetésének kötelezettje szociálisan rászorult, és ezért nem képes egy összegben a megjelölt határidőre fizetési kötelezettségének eleget tenni, részletfizetési kedvezmény iránti kérelmet terjeszthet elő a település polgármesterénél, aki legfeljebb 24 havi, kamatmentes részletfizetési kedvezményt engedélyezhet részére.

5. § (1) A hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól felmentés nem adható.

(2) A kötelezett – vagy polgári jogi jogutódja – köteles bejelenteni, ha az érintett ingatlant a hozzájárulás teljes összegének megfizetése előtt a kötelezett elidegeníti vagy a kötelezett tulajdoni hányadában, tulajdoni helyzetében változás áll be.

(3) A közművesítésbe bevont ingatlan érintő tulajdonosváltozás esetén, az ingatlan korábbi és új tulajdonosa egyetemlegesen felel a hozzájárulás megfizetéséért.

(4) A hozzájárulást Csonkamindszent Község Önkormányzatának a 11731135-15334448-10060005 számú költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

Záró rendelkezések

6. § (1) A közműfejlesztési hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására azonban az adóigazgatási szabályokat kell alkalmazni.

(2) E rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba.