Csonkamindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (III.2.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 03. 03

Csonkamindszent Község Önkormányzat Képviselő - testületének

2/2021. (III.2.) önkormányzati rendelete


a helyi közművelődési feladatok ellátásáról


Csonkamindszent Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. (4) bekezdésében foglaltak alapján a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


A rendelet hatálya


  1. §


Jelen rendelet területi hatálya Csonkamindszent Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén, a közösségi színtérre, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre vonatkozik.




  1. §



Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed:

  1. Csonkamindszent Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyekre,
  2. az Önkormányzat szerveire,
  3. az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, melyek felsorolását a rendelet melléklete tartalmazza, és
  4. mindazon közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra, gazdálkodó szervezetekre és természetes személyekre, amelyekkel, illetve akikkel Csonkamindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) közművelődési feladatokra megállapodást köt.



Az önkormányzat közművelődési célkitűzései


  1. §


  1. Az önkormányzat biztosítja a község lakossága számára a közösségi színterek tárgyi és szakmai feltételeit annak érdekében, hogy az itt élő lakosság öntevékenyen gyarapítsa műveltségét, fejlessze képességeit és készségeit, továbbá színteret biztosít annak érdekében, hogy közművelődési jogainak érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre és azokat működtessék.


  1. Az önkormányzat biztosítja, hogy közművelődési céllal szerveződő magánszemélyek, közösségek, szervezetek, céljaik elérése érdekében a szükséges tárgyi és szakmai feltételeket.


  1. Az önkormányzat gondoskodik a helyi lakosság élet-és munkaképessége növelése érdekében az iskolai képzést kiegészítő fejlesztő programokról.


  1. Az önkormányzat kiemelt célja a hagyományok ápolása érdekében a helyi értékek feltárása, ápolása; a nemzetiségi hagyományok és értékek megőrzésének biztosítás.


  1. Az önkormányzat feladata, hogy szabályozza a nyilvános könyvtári ellátás működését, rögzítse a könyvtárhasználat jogának biztosítását.



Az önkormányzat közművelődési feladatai


  1. §


  1. Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 76. § (3)-(4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.


  1. Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti:
  • a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  • a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
  • a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
  • fórumot szervez – ha az adott településen működik – a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,
  • a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  • a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.


  1. A közösségi színtér feladatai: Jogszabályban meghatározott közművelődési és könyvtári feladatok ellátása:
  1. helyi és nemzetiségi hagyományok ápolása, értékmegőrzés, a helytörténeti mozgalom fejlesztése, hagyományőrző közösségek működtetése,
  2. szervezi, segíti a település közművelődési tevékenységét,
  3. ellátja a közösségi szintér (Községháza) működtetését,
  4. kiállításokat, műsoros rendezvényeket szervez hivatásos és amatőr művészek közreműködésével gyerekek, felnőttek számára,
  5. kapcsolatot tart a civil szervezetekkel, segíti, összehangolja azok közművelődési tevékenységét,
  6. közösségszervezés, a helyi öntevékeny és önszerveződő, alkotó közösségek, amatőr művészeti csoportok, kulturális egyesületek, körök működésének támogatása, az egyedi és társadalmi kezdeményezések felkarolása és segítése,
  7. egyéb művelődést segítő lehetőségeket biztosít a különböző korosztály számára hogy szabadidő egészségmegőrző és szórakozási feltételek gazdagításában segítséget, helyet biztosít az érdeklődő közösségeknek,
  8. öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek, tehetségfejlesztés segítése,
  9. kulturális turizmus, a kulturális vidékfejlesztés, a közösségi gazdaság feltételeinek biztosítása.




  1. Csonkamindszent Község Önkormányzata további feladatának tekinti: - a helyi hagyományok ápolását, értékőrzését, a helytörténeti mozgalom fejlesztését, hagyományőrző közösségek működtetését, település és környezetvédő, természetbarát közösségek segítését, - az ünnepek kultúrájának gazdagítását, helyi kitüntetések, díjak alapítását - megünnepli a helyi egyházzal közösen a katolikus ünnepeket, - találkozók, fesztiválok, bemutatók rendezését, a helyi kulturális nyilvánosság fejlesztését, így megrendezi, támogatja évente: Falunapját, kulturális rendezvényét ,hagyományőrző kulturális programokat támogat - biztosítja az „Együttműködési megállapodás”-ban megjelölt civil közösségek részére a rendszeres találkozás, együttlétek, próba alkalmak lehetőségét - további közösségek létrejöttét támogatja - helyiségek bérbe adásával segíti a közösségépítést, találkozók létrejöttét, együttműködést a településen működő vállalkozásokkal.




Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának intézményei


  1. §


  1. Az Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézmény: Közösségi színtér Megnevezése: Csonkamindszent Községháza,7940 Csonkamindszent Fő u.17.


  1. Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 78. §-ának (2) bekezdésben foglaltak szerint e rendelet 4. §-ában foglalt feladatainak ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődés feladatokat az alábbiak szerint biztosítja:


Az önkormányzat közművelődési céljának tekinti:

  1. a település kulturális értékeinek ismerté tételé ezen belül a
  • helyi tudás,
  • helyi érzelem,
  • helyi információ fejlesztését,
  1. a lakosság műveltségének, esztétikai szemléletének fejlesztését,
  2. a lakosság kreativitásának, amatőr művészeti alkotókedvnek, tehetségeinek gondozását,
  3. a helyi társadalom, a község polgárai szabadság- és felelősségérzete növekedését,
  4. a kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének fenntartásának segítését.




A közművelődési feladatellátás támogatása


  1. §


  1. Az Önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott intézmények segítségével látja el, amelyek nem mutatnak elkötelezettséget semmilyen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem.


  1. A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli, és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, illetve más kulturális tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.


  1. A település minden lakosa jogosult igénybe venni az Önkormányzat közművelődési intézményeinek szolgáltatásait, és az Önkormányzat által kötött közművelődési megállapodásokban meghatározott szolgáltatásokat.


  1. Az Önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről,
  1. a helyi sajtón,
  2. plakátok, szórólapok, műsorfüzetek útján,
  3. a települési honlapon tájékoztatják a lakosságot.


  1. Az önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény követelményeinek megfelelő  jogi vagy természetes személlyel - a Közművelődési Kerekasztallal való egyeztetést követően - közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.


  1. Az Önkormányzat működteti, a Közösségi színteret a közművelődési feladatok ellátáshoz biztosítja szükséges személyi és tárgyi feltételeket.


  1. A Közösségi színtér a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el.


  1. A Közösségi színtér a feladatellátás átláthatósága érdekében a tárgyévet megelőző év decemberében tartandó testületi ülésre éves munkatervet, a tervezett közművelődési programok, rendezvények megvalósulásáról a tárgyévet követő év márciusában beszámolót köteles készíteni.


5. A közművelődési megállapodások megkötésének feltételei


  1. §


Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásába – közművelődési megállapodás megkötésével - a közművelődésről szóló törvényben foglalt követelményeknek megfelelő alábbi intézményeket, szervezeteket vonhatja be:

  1. Csonkamindszent területén működő nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények;
  2. az Önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú köznevelési intézményei;
  3. közművelődési célú társadalmi szervezetek;
  4. közművelődési célú gazdálkodó szervezetek.


  1. §
  1. Társadalmi szervezet esetén azzal a szervezettel lehet megállapodást kötni, amely:
    1. rendszeres közművelődési tevékenységet folytat,
    2. a bíróság jogerős bejegyző határozattal nyilvántartásba vette és
    3. köztartozása nincs.


  1. Egyéni vállalkozóval csak akkor lehet közművelődési megállapodás kötni, ha  
    1. közművelődési végzettséggel és
    2. szakmai gyakorlattal rendelkezik, valamint
    3. köztartozása nincs.




  1. Gazdasági társasággal csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha
    1. társasági szerződésében szerepel a közművelődési tevékenység, és
    2. a korlátolt felelősségű társaság esetében ügyvezetője, betéti társaság esetén legalább egy tagja közművelődési szakember.


  1. §


Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

  1. a település területén működő köznevelési intézményekkel,
  2. a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,
  3. a települési székhelyű, kulturális tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetekkel,
  4. a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
  5. az egyházakkal,
  6. közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel, és
  7. a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel



A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


  1. §


  1. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Csonkamindszent Község Képviselő-testülete gyakorolja.


  1. Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja.


  1. Az önkormányzat a Közösségi Ház szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.


  1. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény meghatározottak alapján a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében Közművelődési Tanács alakítható.


A közművelődési tevékenység finanszírozása


  1. §



  1. A helyi közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint gyakorolja.


  1. Az Önkormányzat a közművelődéssel összefüggő kötelező feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket éves költségvetéséből finanszírozza, miközben a közművelődésre fordítható források növelését pályázati úton és megállapodások révén törekszik növeli.


  1. Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési finanszírozás mértékét és formáját.


  1. A közösségi színteret és az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezeteket az Önkormányzat – beszámolási kötelezettség mellett – a vállalt közművelődési feladatokkal arányos pénzügyi támogatásban részesítheti.




Záró rendelkezések


  1. §


  1. Jelen rendelet 2021. március 3. napján lép hatályba.


  1.  A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Csonkamindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásról szóló 8/2018. (VII.31.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.




Szabó Mónika

Dr. Tóth Sándor

polgármester

jegyző




Záradék:


Megalkotta Csonkamindszent Község Polgármestere a 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva 2021. március 1. napján.


Kihirdetve: Csonkamindszent községben 2021. március 2-án 10.00 órakor.






                                                                                                                           Dr. Tóth Sándor

                                                                                                                                   jegyző





1. számú melléklet 2/2021. (III.2.) önkormányzati rendelethez



CSONKAMINDSZENT KÖZSÉG KÖZÖSSÉGI SZÍNTERÉNEK

HASZNÁLATI SZABÁLYZATA



Csonkamindszent Község Önkormányzatának Képviselő - testülete a helyi közművelődésről szóló 2/2021. (III.1.) számú rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát (házi rendjét) az alábbiakban határozza meg.


A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.”


 A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.


Közösségi színtér fenntartója: Csonkamindszent Község Önkormányzata

Közösségi színtér székhelye: 7940 Csonkamindszent Fő u.17. Községháza

Működési területe: Csonkamindszent község közigazgatásit

Jogállása: alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér

Alaptevékenysége:

A közművelődési alapszolgáltatások:

Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja, a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt, valamint fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

Címe: 7940 Csonkamindszent Fő u.17

Levelezési cím: 7940 Csonkamindszent Fő u.17.

Tevékenység helyei: egy nagyterem színpaddal, emeleti kisterem, Könyvtár, előtér, mellékhelyiségek

Telefon: 0630 6188404

Elektronikus levélcím: csonkamindszent@gmail.com


  1. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása


A helyiségek igénybevételi szándékát a polgármesternek legalább 7 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell bejelenteni. A polgármester az állandó közművelődési programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőnek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről a polgármester a kérelmek beérkezésének sorrendje szerint dönt. A polgármester sérelmezett döntése ellen a Képviselő-testülethez lehet fordulni jogorvoslatért

A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (màrcius 15., Hùsvét vasárnap és hétfő, aug. 20., nov. 1., és december 24-25-26.) nem vehetők igénybe, kivéve az önkormányzat  saját szervezésű  rendezvényeit.

A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármester jelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselőválasztáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvény tartás céljából az 1. pontban foglaltak szerint.



  1. A közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata


2.1.   Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:

  • a fenntartó önkormányzat és intézményeinek szervezésében megvalósuló rendezvények,
  • e szabályzatban meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása,
  • a községben működő civil szervezetek működésének biztosítása,
  • egészségügyi intézmények, vállalkozások, alapítványok ingyenes lakossági szűrései esetén,
  • mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz,
  • a mindenki számára nyitva álló, nem belépődíjas kulturális rendezvények,
  • egyedileg meghatározott helyi közösségi célra, vagy az önkormányzat által is támogatott jótékonysági célra fordítandó bevételű rendezvények, bálok.


A bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások alkalmával a rendezvény szervezője haszonszerző tevékenységet nem folytathat.




2.2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:

  • kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére,
  • a nem csonkamindszenti székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,
  • magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására,
  • oktatási, képzési tevékenységre történő igénybevételére,
  • a nem önkormányzat által, valamint a nem a községben működő civil szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények bérleti szerződésre vonatkozó szabályok.


2.3. A bérleti szerződés tartalma:

Megállapodó felek adatai:

  • a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény pontos megjelölése, célja,
  • a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény időpontja és pontos időtartama,
  • szolgáltatást igénybevevők várható száma,
  • használat (esetleges kaució) díjának, valamint a fizetés módjának rögzítése,
  • kapcsolattartó személy megjelölése, elérhetőségeivel,
  • a közösségi színtér használata során rongálás, sérülés miatt, vagy egyéb a berendezések, eszközök nem rendeltetés szerinti használatából bekövetkezett károk megtérítésének, illetőleg a kaució felhasználásának módja


A közösségi szolgáltató tér helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a polgármester jogosult.


Kaució előzetes megfizetése szükséges az alábbi rendezvények esetén:

  • zenés, táncos rendezvények,
  • jótékonysági bál,
  • magáncélú rendezvények





  1. A közösségi színtér házirendje


  • A közösségi színteret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.
  • A közösségi és társas élet szabályainak megfelelő kulturált magatartásra köteles minden látogató. A közösségi színtérként működő művelődési ház, közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.
  • A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért a közművelődési szakember, valamint az önkormányzat nem vállalnak felelősséget.
  • A közművelődési szakembernek, a rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.
  • A közösségi színtér helyiségeiben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.
  • A közösségi színtér helyiségeiben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos.
  • A helyiségek használatba vétele, a megállapodás megkötése és a használati díj befizetése a bérleti szerződésben foglaltak alapján történik.
  • A rendezvény felelőse, valamint a közművelődési szakember a rendbontókat ideiglenesen vagy véglegesen kitilthatja a rendezvény területéről.
  • A házirend betartásáért, valamint a jogvédelmi előírások betartásáért a rendezvény felelőse egy személyben felel.
  • A Közösségi színtér helyiségeiben 14 éven aluliak 20:00 óra után csak szülő vagy nagykorú felügyelete mellett tartózkodhatnak.
  • A házirend betartása minden látogató számára kötelező.


  1. A közösségi színtér nyitva tartása


Csonkamindszent Község Önkormányzatának Képviselő-testülete biztosítja a közösségi színtér nyitva tartását munkanapokon (hétfő, szerda, péntek) 8-órától 13.00 óráig, valamint szombati napokon 16.00 órától 19.00-ig



Csonkamindszent, 2021. március 1.










Szabó Mónika

 polgármester









2. számú melléklet 2/2021. (III.2.) önkormányzati rendelethez




  • Községháza bérleti díja 0-5 órai időtartamban: 5.000 Ft/alkalom,
    • fűtési idény idején: 7.500 Ft/alkalom
  • 5 órát meghaladó rendezvény esetén: 10.000 Ft/alkalom,
    • fűtési idény idején: 15.000 Ft/alaklom


  • szék 180,- Ft/db/nap 200,- Ft/db/nap
  • asztal 300,- Ft/db/nap 400,- Ft/db/nap



Jelen díjszabást 2021. március 3. napját követően kötött szerződések esetén kell alkalmazni. A képviselő testület engedélyével a fenti díjtételektől egyedi esetekben, külön szerződésben foglalt feltételekkel el lehet térni.