Csonkamindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 31.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2021. 04. 01

Csonkamindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 31.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2021.04.01.

Csonkamindszent Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján és a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. tv. (a továbbiakban: Ttv.) 41. § (3) bekezdésében, valamint a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás ellátásának biztosítása, a temető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása a helyi adottságok figyelembevételével.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Csonkamindszent közigazgatási területén található köztemetőre, valamint a fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira terjed ki.

A temető elhelyezkedése

3. § (1) Csonkamindszent községben az önkormányzati tulajdonú, kivett temető és ravatalozó megnevezésű köztemető a 138 hrsz-ú, és a 139 hrsz-ú ingatlanon található. A köztemető tulajdonosa, fenntartója, üzemeltetője Csonkamindszent Község Önkormányzata.

(2) A temető tulajdonosának feladata a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak megépítése, illetőleg kialakítása, a temető kegyeleti méltóságának őrzése.

(3) A temetőfenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

(4) Az önkormányzat a Temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) kiépített utak, járdák sírhelyek biztonságos megközelítése,

b) ravatalozó,

c) fásított, bekerített temetőkert,

d) a vízvételi lehetőség biztosítása, közkút útján,

e) hulladéktároló,

f) illemhely a 150 m –re található Községházában érhető el.

Temető fenntartása és üzemeltetése

4. § (1) A feladat ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(2) A köztemetőt üzemeltető kötelezettségei:

¾ Betartja és betartatja a temető rendjét.
¾ Tájékoztatja a temetőlátogatókat; a látogatók számára a temető bejáratainál tájékoztató táblát függeszt ki a temető rendjéről, nyitva tartás idejéről és vázlatos térképéről, a térképet a változásokkal legalább évente ki kell egészíteni.
¾ Biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit.
¾ A ravatalozó és technikai berendezései használatát azok karbantartását, rendszeres takarítását, szükség szerinti fertőtlenítését a közegészségügyi és higiéniai előírásoknak megfelelő módon biztosítja.
¾ Biztosítja a köztemető nyitását, zárását.
¾ Elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság-mentesítését, hó-eltakarítását.
¾ A sírhelyek, sírboltok, utak helyének kijelölése, továbbá a temető térképének az elkészítése, a temetkezési nyilvántartások vezetése, melyet a temetőgondnok útján lát el.
¾ Gondoskodik a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről.
(3) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

A temetési helyek kialakítása

5. § (1) A köztemetőben a temetési helyek a következők:

a) sírhelyek

¾ egyes sírhely; egyszemélyes felnőtt sírhely: 220 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek és 200 cm mély,
¾ kettős sírhely; kétszemélyes felnőtt sírhely: 220 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek és 200 cm mély,
¾ gyermeksírhely: 160 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek és 200 cm mély.
b) sírbolt (kripta); az építhető sírbolthely: 270 cm hosszú (kétszemélyes sírhely), 260 cm széles, 230 cm mély.
c) urnasírhely; - urnasírhely mérete 60x80 cm, mélysége 100 cm.
d) urnafülke (kolumbárium); urnafülke elölnézeti mérete 30x30 cm.
e) urnasírbolt: 200 cm hosszú 200 cm széles, 230 cm mély
(2) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
(3) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre is temethető. Az urnafülke föld feletti építményből, az urnasírbolt terepszint alatti és feletti, vagy kizárólag terepszint alatti vagy feletti építményből álló, hamvakat tartalmazó, urnák elhelyezésére épített temetési hely.
(4) A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére külön sírhelytábla került kijelölésre.
(5) A temető tulajdonosa a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelölhet ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.
(6) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az önkormányzat jelöli ki.
(7) A sírhelytáblák és sorok kialakítását, használatbavételét, számozását a temetési helyek nyilvántartása tartalmazza.
(8) A temetési hely kijelölése a nyilvántartó könyv alapján történik.
(9) A temetési helyek közötti oldaltávolság legalább 60 cm, legfeljebb 100 cm kell legyen, az urnasírokat 30 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok között 0,60 m-1 m távolságot kell hagyni

A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság

6. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog gyakorlója meghatározhatja a temetési helyre betemethetők körét, a temetési hely kiépítését, sírjel állítását.

(2) Az egyes temetési helyeket hozzátartozóik a rendeletben foglaltaknak megfelelően térítésmentesen, korlátlan ideig jogosultak használni.

(3) A használati jogosultság kezdő napja az eltemetés napja.

(4) A sírjel nélküli, gondozatlan temetési helyeket 75 év után az üzemeltető újra használatba veheti.

(5) Megszűnik a használati jog gyakorlása, ha

b) a temetési hely megszűnik,

c) a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével (áttemetés),

d) a holttest elhamvasztásával, kivéve az esetben, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(6) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet a temető üzemeltetőjének be kell mutatni.

(7) Nem szüntethetők meg azok a sírok, amelyek műemléki védettség alatt állnak, vagy kultúrtörténeti szempontból értéket képviselnek. E sírok gondozója temetési hely felett rendelkezési joggal bíró személy hiányában az Önkormányzat.

(8) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az Önkormányzattal történt előzetes bejelentés után szabad.

Díjak

7. § A képviselő-testület a sírhelyért megváltási díjat nem állapít meg.

Szertartások

8. § (1) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(2) Temetni - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - hagyományos módon koporsóban (koporsós temetés), hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, szétszórása útján lehet.

(3) A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.

(4) A temetkezési szolgáltatásokról a temettető gondoskodik – a megfelelő engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltató útján.

(5) A temetés módjára és a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről vagy hamvasztásról gondoskodó személy akarata érvényesül, kivéve, ha jogszabály másként rendelkezik.

(6) A temetés időpontjáról az eltemettető és a temetkezési szolgáltató közösen állapodnak meg.

(7) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni.

(8) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely kiválasztva – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(9) A ravatalozót a temetés napján reggel 7:00 órakor ki kell nyitni, a szertartást követő 2 óra múlva bezárni.

(10) A temettetőknek a kegyeleti közszolgáltatásokért az általuk kiválasztott temetkezési szolgáltatónak kell a díjat fizetnie. A ravatalozó használatáért díjat nem kell fizetni az önkormányzat részére.

(11) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

9. § (1) A temetőben minden személy köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, zajkeltéstől vagy magatartástól tartózkodni.

(2) A gépjárművel történő behajtást az üzemeltető jogosult engedélyezni és ellenőrizni.

(3) A temetőben tíz éven aluli gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(4) A temetőbe a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni nem szabad.

(5) A temető területére az a személy hajthat be gépjárművel, akinek behajtását az üzemeltető engedélyezte.

(6) A köztemető nyitva tartásának rendje: A temetőben a nyitva tartás nem korlátozott.

Sírjelek, síremlékek alkalmazása

10. § (1) A sírjelen fel kell tüntetni legalább az elhunyt nevét, születési és halálozási dátumát.

(2) A temetőből sírkövet, fejfát vagy egyéb síremléket kivinni a fenntartó engedélyével lehet.

(3) A sírjel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzembentartója ellenőrzi.

Díszsírhely

11. § (1) Díszsírhely az e célra kijelölt temetési hely.

(2) Díszsírhelyet a polgármester adományozhat díjmentesen díszpolgárnak, valamint azoknak az elhunyt személyeknek, akik a haza, a község, a közélet javára vagy a kultúra, az oktatás, a művészet, a tudomány területén végeztek kiemelkedő tevékenységet. A polgármester e döntéséről a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

A kegyeleti tárgyak, növények elhelyezése, a sírgondozás szabályai

12. § (1) A sír rendszeres gondozása, gyomtalanítása és karbantartása, felújítása vagy helyreállítása a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy kötelessége. A sírgondozást úgy kell végezni, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzésit ne sértse, más személy sírgondozási tevékenységét ne akadályozza, az utakon való közlekedést ne akadályozza, a szertartást ne zavarja.

(2) A temetőben kizárólag a sírhelyek, díszítésére szolgáló tárgyak (pl. koszorúk, sírlámpák, virágtartók) helyezhetők el.

(3) A rendelkezési hely feletti jogosult személy által a sírhelygondozás során elvégezhető munkák:

¾ egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése;
¾ cserepes-, vágott, művirág vagy koszorú elhelyezése;
¾ olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 (kettő) méter magasságot.
(4) A temetőben mécsest, gyertyát az időjárási viszonyokat figyelembe véve a tűzvédelmi előírások betartásával, kellő gondossággal szabad gyújtani.
(5) A temető területén az avart, elszáradt koszorú, illetve virágmaradványt az e célra kijelölt gyűjtőhelyeken, hulladéktárolóban szabad elhelyezni.
(6) Nem szabad a temetőben a sírhelyek környékét felásni, onnét talajt elhordani.
(7) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.
(8) A köztemető területére személygépkocsival behajtani, közlekedni – a temetkezési szolgáltatást, egyéb vállalkozási tevékenységet végző személy, a sírgondozás céljából emberi erővel nem mozdítható anyag szállítását végző személy, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók kivételével – tilos.
(9) A látogatók gépjárműveiket a köztemetőn kívül erre a célra kijelölt parkolóban helyezhetik el.
(10) Egy éven át gondozatlan temetési hely, vagy sírjel esetében az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívja a gondozási kötelezettség teljesítésére. Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a felhívásban foglaltaknak nem tesz eleget, abban az esetben az üzemeltető a temetési hely, sírjel gondozása iránt - a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére - intézkedni jogosult.
(11) A sírbolt, síremlék fenntartásáról, annak létesítője vagy az elhunyt örököse vagy a rendelkezési jog gyakorlója köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az önkormányzat felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére az önkormányzat elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

Temetői munkák

13. § (1) Az építési vagy bontási munkák megkezdéséhez, síremlék vagy bontási anyag elszállításához, az építőanyagnak a temetőbe való szállításához a temető fenntartójának hozzájárulása szükséges.

(2) A temetőben történő munkavégzést - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – Önkormányzat polgármesterének a munkavégzés megkezdését megelőzően 10 nappal be kell jelenteni.

(3) Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

A lezárás és a megszüntetés

14. § (1) A temető, temetőrész, sírhelytábla (parcella), temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temetőkapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

(2) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(3) Lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a működő köztemetőbe. Az exhumálást csak az illetékes hatóság engedélye és előírása szerint lehet elvégezni, elszállításhoz külön engedélyre is szükség van.

Záró rendelkezések

15. § Jelen rendelet 2021. április 1-jén lép hatályba.

A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és temetkezésről szóló 6/2016.(V.20.) önkormányzati rendelet.
Csonkamindszent, 2021. március 30.
Szabó Mónika dr. Tóth Sándor
polgármester jegyző
Záradék:
Megalkotta: Csonkamindszent Község Polgármestere a 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva 2021. március 30-án
Kihirdetve: 2021. március 31.
Dr. Tóth Sándor jegyző