Csonkamindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

településkép védelméről szóló 13/2018. (XII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 16- 2022. 02. 16

Csonkamindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

településkép védelméről szóló 13/2018. (XII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.16.

Csonkamindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8/A. §-ában és 12. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

.

Az alaprendelet 4. § (6) bekezdés a) pontja az alábbika szerint módosul:
A kezdeményezések beadásának módja:
a) a képviselő- testület, vagy a települési főépítésznek címezve e-mailben, vagy postai úton;

2. § Az alaprendelet 15. § (4) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás és szakmai konzultáció a települési főépítész, annak hiányában a képviselő - testület feladata.

3. § Az alaprendelet 15. § (5) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás és szakmai konzultációt előzetes időpont egyeztetéssel, a képviselő - testület vagy főépítész fogadóórájának idején a kérelem benyújtását követő 8 napon belül, de legalább 15 nappal az építési tevékenység megkezdése előtt le kell folytatni.

4. § Az alaprendelet 15. § (6) bekezdés a) és be) pontja az alábbiak szerint módosul:

A szakmai konzultáció általános szabályai:
a) A szakmai konzultáció kérelmét a tulajdonos, a beruházó, vagy a tervező papír alapon vagy elektronikusan nyújtja be a képviselő - testületnek az erre a célra rendszeresített 3. melléklet szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni kell az alábbi tartalmú tervdokumentációt 2 példányban:
be) a települési főépítész, vagy a képviselő – testület lényegi nyilatkozata.

5. § Az alaprendelet 17. § (1) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

A képviselő – testület Korm. rendelet 26/B. § (1) bekezdésben meghatározottak szerint figyelembe véve a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről - 314/2012. Korm. rendeletet településképi bejelentési eljárást folytat le a településképi szempontból kiemelt Lf jelű övezetben, az alábbi esetekben:

6. § Az alaprendelet 17. § (2) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

A képviselő – testület a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről - 314/2012. Korm. rendeletet 26/B. § (la) bekezdésben meghatározottak szerint településképi bejelentési eljárást folytat le a település teljes közigazgatási területén az alábbi esetekben:

7. § Az alaprendelet 18. § (1) bekezdés az alábbika szerint módosul:

A képviselő - testület a településképi bejelentési eljárást Korm. rendeletben meghatározottak szerint folytatja le.

8. § Az alaprendelet 18. § (3) bekezdés helyébe az alábbiak szerint módosul:

Az eljárás lefolytatására vonatkozó kérelmét az építési tevékenység végzésére jogosult papír alapon vagy elektronikusan nyújtja be a képviselő - testületnek az erre a célra rendszeresített 4. melléklet szerinti formanyomtatványon legalább az építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal. A kérelemhez 2 példány tervdokumentációt kell mellékelni.

9. § Az alaprendelet 18. § (5) bekezdés helyébe az alábbiak szerint módosul:

Amennyiben a benyújtott kérelem és melléklete nem felel meg 4) bekezdésben előírt tartalmi követelményeknek, a képviselő - testület 3 munkanapon belül egy alkalommal legfeljebb 15 napos határidővel hiánypótlásra szólíthatja fel a kérelmezőt. A hiánypótlás ideje nem számít bele a bejelentési eljárási határidőbe.

10. § Az alaprendelet 18. § (6) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

Amennyiben a benyújtott kérelem és melléklete a hiánypótlást követően sem felel meg a Korm. rendelet és e rendelet előírásainak a képviselő - testület megtiltja a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés megkezdését és - a megtiltás indokainak ismertetése mellett - figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire.

11. § Az alaprendelet 18. § (8) bekezdés alábbiak szerint módosul:

Amennyiben a tevékenység megfelel a 7) bekezdésben felsorolt szempontoknak, a képviselő - testület a tervezett építési tevékenység, reklám, reklámhordozó, cégér, stb. elhelyezés tudomásul vételéről igazolást állít ki, melynek érvényességi ideje, ha az igazolás másképpen nem rendelkezik:

12. § Az alaprendelet 18. § (10) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

A döntést postai úton kell közölni a kérelmezővel, tudomásul vételről szóló igazolás kiállítása esetén mellékelni kell a kérelemhez benyújtott tervdokumentáció 1 példányát, melyet a települési főépítész vagy a képviselő – testület záradékolt.

13. § Az alaprendelet 18. § (11) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

Amennyiben a képviselő - testület a kérelmezett tevékenységet nem tiltja meg és tudomásul vételről szóló igazolást nem állít ki 15 napon belül, azt megadottnak kell tekinteni az 8) bekezdés szerinti érvényességi időtartamra vonatkozóan.

14. § Az alaprendelet 18. § (12) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

A képviselő - testület döntésével szemben a települési Csonkamindszent Község Önkormányzat Baranya Megyei Kormányhivatalhoz lehet fellebbezéssel élni. A fellebbezés elbírálása legkésőbb a fellebbezés beérkezését követő soron következő rendes képviselő-testületi ülés alkalmával történik.

15. § Az alaprendelet 19. § (1) bekezdés hg) pontja az alábbiak szerint módosul:

a bejelentő a képviselő - testület által kiadott igazolásban foglalt kikötéseket nem vagy csak részben teljesítette.

16. § Az alaprendelet 19. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A bejelentés írásban történhet a képviselő - testület címezve, papíron vagy elektronikus levélben.

17. § Az alaprendelet 19. § (5) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A képviselő - testület határidő kitűzésével felhívja az ingatlan tulajdonosát a kötelezés tárgyát képező tevékenység elvégzésére és annak végre nem hajtása esetén a várható jogkövetkezményekre.

18. § Az alaprendelet 20. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A településkép-védelmi kötelezettség megszegése, valamint a településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén a képviselő - testület településképi bírságot szab ki, amelynek összege.

19. § Az alaprendelet 20. § (1) bekezdése a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

a) képviselő - testület tiltása ellenére végzett tevékenység esetén 200.000.- forint.

20. § Az alaprendelet 21. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A településképi rendelet be nem tartása esetén a képviselő - testület a tulajdonossal szemben településképi kötelezést kezdeményezhet, annak határidőben való nem teljesítése esetén 1.000.000 forintig terjedő településkép-védelmi bírság kiszabását rendelheti el. A bírság az önkormányzat bevételébe tartozik.

21. § Az alaprendelet 3. számú melléklet a 13/2018 (XII.6.) önkormányzati rendelet kérelem elnevezése az alábbiak szerint módosul:

Csonkamindszent Község Önkormányzat képviselő – testületéhez a településképi követelményekről való szakmai tájékoztatásról és szakmai konzultációró.

22. § Az alaprendelet 4. számú melléklete a 13/2018 (XII.6.) önkormányzati rendelet kérelem elnevezése az alábbiak szerint módosul

Csonkamindszent Község Önkormányzat képviselő - testület településképi bejelentési eljárásához

23. §

Záró rendelkezések

Jelen rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.
Szabó Mónika dr. Tóth Sándor
polgármester jegyző
Záradék:
Elfogadva: 2022. február 14.
Kihirdetve: 2022. február 15.
dr. Tóth Sándor
jegyző