Kacsóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 08. 04- 2023. 02. 01

Kacsóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2022.08.04.

Kacsóta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 32. § (1) bekezdése b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, továbbá a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet

A rendelet célja

1. §1 (1)

(2)

A rendelet hatálya

2. §2 (1)

a)

b)

Hatásköri szabályok

3. § Az e rendeletben meghatározott hatásköröket az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

Eljárási rendelkezések

4. § (1) A települési támogatásra való jogosultság megállapítása kérelemre vagy hivatalból indul. A települési támogatások iránti kérelmet, Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani a Rendelet 1-12 számú melléklete szerinti nyomtatványon.

(2) A kérelemre indult eljárásban az igénylő a saját és családja jövedelmi viszonyait a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme alapján köteles igazolni, valamint a vagyoni helyzetről a Rendelet melléklete alapján nyilatkozni. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor be kell mutatnia a személyi iratit (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya).

(3) A kérelemhez elő kell adni mindazokat a tényeket és körülményeket, amelyek a szociális ellátásra jogosultság alapjául, indokként szolgálnak. Az előadott tényekről és körülményekről a Hivatal ügyintézője, az intézmény közalkalmazottja vagy megbízottja környezettanulmány során tájékozódhat, megállapításit írásban rögzíti.

(4) A Hivatal külön megkeresés útján köteles beszerezni a kérelmező kereseti igazolását, ha alapos okkal arra lehet következtetni, hogy a becsatolt igazolás illetve nyilatkozat valótlan adatot tartalmaz.

(5) Ha a települési támogatás folyósításának időtartama alatt a támogatott anyagi, szociális és lakáskörülményeiben változás következik be, azt a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a Hivatalhoz bejelenteni.

(6) A mennyiben a kérelmező jogtalan haszonszerzés végett a valóságnak nem megfelelő adatot szolgáltat, úgy a hatáskört gyakorló szerv (polgármester) jogosult elutasítani a kérelmet.

Környezettanulmány

5. § (1) A szociális ellátást igénylő család vagy háztartás szociális helyzetéről indokolt esetben, a tényállás tisztázása céljából környezettanulmány készíthető indokolt esetben önkormányzati intézmények (pl. óvoda, Szociális Szolgáltató Központ) bevonásával.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha a kérelmező életkörülményeiről a Hivatal ügyintézője bármely más ügy kapcsán vagy korábban megállapított ellátás miatt részletes információkkal rendelkezik és feltételezhető, hogy a tudomásszerzés óta lényeges változás nem következett be.

(3) Amennyiben a kérelmező nem működik együtt a környezettanulmány készítésekor és megtartásával hátráltatja annak felvételét (pl. nem engedi be a környezettanulmányt készítő személyt a lakásba, nem tartózkodik otthon), úgy a kérelmet el kell utasítani.

Az ellátások folyósítása

6. § (1) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 10-ig, a nem rendszeres ellátások kifizetése az egyedi határozatban meghatározott időpontig történik.

(2) Az ellátások kifizetése történhet készpénzben pénztári kifizetéssel, külön kérelem esetén lakossági folyószámlára való utalással vagy postautalványon, közüzemi gazdasági társaságokhoz, intézményekhez történő utalással, természetben.

(3) A házipénztárból történő, döntést követő azonnali kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.

(4) A természetbeni települési támogatás juttatásának helyéről és annak időpontjáról az egyedi határozat rendelkezik.

(5) Valamennyi pénzbeli ellátást és természetbeni juttatást kizárólag akkor lehet megállapítani, ha arra a költségvetésben fedezet van biztosítva.

Fellebbezés

7. § (1) A polgármesterre átruházott döntések ellen a határozat közlésétől számított 15 (tizenöt) napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

(2) A fellebbezést a polgármester a jegyző közreműködésével és a döntéshez szükséges iratok csatolásával a képviselő-testület soron következő rendes ülése elé terjeszti. A képviselő-testület köteles napirendre tűzni és elbírálni a fellebbezést.

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

II. Fejezet

(1) Az önkormányzat az alábbi települési támogatásokat nyújtja:
a) Települési létfenntartási támogatás;
b) Rendkívüli települési támogatás;
c) Települési lakásfenntartási támogatás;
d) Települési gyógyszertámogatás;
e) Települési temetési támogatás;
f) Köztemetés;
g) Települési élelmiszertámogatás;
h) Születési támogatás;
i) Óvodakezdési támogatás;
j) Települési beiskolázási támogatás;
k) Húsvéti támogatás;
l) Karácsonyi támogatás;
Települési létfenntartási támogatás

8. § (1) Települési létfenntartási támogatás nyújtható annak, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja, meg és nem rendelkezik az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű vagyonnal.

(2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát. A létfenntartását veszélyeztető élethelyzet kapcsolódhat a gyermekneveléshez is (pl. a gyermek iskoláztatásához, óvodáztatásához vagy válsághelyzetben lévő várandós anya részére vagy a gyermek fogadásának előkészítéséhez).

(3) A települési létfenntartási támogatás évente egy alkalommal nyújtható, eseti települési támogatás formájában.3

(4) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás legkisebb összege 5.000,- (Ötezer) Ft, legmagasabb összege 15.000,- (Tízenötezer) Ft lehet.

(5) Ugyanazon kérelmező részére nem állapítható meg ugyanazon évben egyszerre települési létfenntartási támogatás és település lakásfenntartási támogatás.

Rendkívüli települési támogatás

9. § (1) Rendkívüli települési létfenntartási támogatás nyújtható annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módón nem tud gondoskodni, mert:

a) tartós betegsége vagy rokkantsága miatt jelentős jövedelem-kiesés következett be,

b) elemi kár (tűz, robbanás, vihar földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz) sújtotta vagy,

c) a sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett vagy,

d) önhibáján kívül legalább 3 havi közüzemi díjhátraléka, lakbérhátraléka halmozódott fel vagy,

e) nagyobb összegű, a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át meghaladó mértékű váratlan kiadása keletkezett, amelyet önerőből nem tud megfizetni.

(2) A rendkívüli támogatás mértéke legfeljebb 20.000,-(Húszezer) Ft lehet.

(3) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indulhat el.

(4) A Hivatal dolgozója a kérelem beérkezésekor haladéktalanul a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiányában a kérelmet el kell utasítani.

(5) A rendkívüli települési támogatás tárgyában benyújtott kérelmet a polgármester bírálja el.

Települési lakásfenntartási támogatás

10. § (1) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló személyek részére a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászoruló az a háztartás ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű vagyona.

(3) A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege maximum 5.000,- Ft, legkisebb összege 3.000,- Ft.

(4) A kérelmezőnek a kérelemhez csatolva számlával igazolnia kell a havi lakásfenntartási kiadásait. A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető lakásfenntartási kiadások: a villanyáram, a víz- és a gázfogyasztás.

(5) A rendszeresen nyújtott települési lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani.

(6) A települési lakásfenntartási támogatást havi rendszerességgel egy évben legfeljebb 12 hónapra lehet megállapítani.

(7) Települési lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(8) A települési lakásfenntartási támogatás tárgyában benyújtott kérelmet a polgármester bírálja el.

Települési gyógyszertámogatás

11. § (1) A gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra válhat jogosulttá az a személy, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik és a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás eseti települési támogatás formájában nyújtható.

(3) A kérelemhez csatolni kell a kezelőorvos vagy szakorvos és a gyógyszertár igazolását az igénylő havi rendszeres, illetve akut megbetegedésének kezeléséhez szükséges gyógyszerszükségletéről és annak költségéről, vagy a gyógyászati segédeszköz szükségességéről és annak várható költségéről.

(4) Eseti települési gyógyszertámogatást gyógyszerre egy naptári évben maximum két alkalommal, gyógyászati segédeszközre egy naptári évben maximum egy alkalommal lehet megállapítani.

(5) Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor válhat jogosulttá, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280 %-át, egyedül élő esetén 320 %-át nem haladja meg, és

b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a havi 5.000 Ft-ot.

(6) Az eseti települési gyógyszertámogatás felhasználását számlával kell igazolni.

(7) Az eseti települési gyógyszertámogatás maximális összege 10.000,-(Tízezer) Ft, gyógyászati segédeszköz esetén a támogatás maximális összege 50.000,-(Ötvenezer) Ft.

(8) A települési gyógyszertámogatás tárgyában benyújtott kérelmet a polgármester bírálja el.

Települési temetési támogatás

12. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatás állapítható meg az eltemettető részére, amennyiben a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem és, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetén 400 %-át nem haladja meg.

(2) A települési temetési támogatást a temetési költségek utólagos megtérítéséhez való hozzájárulásként, a temetés napját követő 60 napon belül lehet kérelmezni.

(3) A temetési támogatás maximális összege 30.000,-(Harmincezer) Ft.

(4) A kérelemhez csatolnia kell a kérelmező jövedelemigazolásának eredeti példányát, a nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát. A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az eredeti temetési számlára rá kell vezetni a visszaélések elkerülése érdekében.4

(5) A települési temetési támogatás tárgyában benyújtott kérelmet a polgármester bírálja el.

Köztemetés

13. § (1) A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori mértékét, egyedül élő esetén annak 150 %-át, és az érintett személy vagyonnal nem rendelkezik.

(2) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(3) A köztemetésről a polgármester dönt.

Települési élelmiszertámogatás

14. § (1) Bármely természetes személy vagy gazdálkodó szervezet részéről ingyenesen, szociális támogatás céljára nyújtott élelmiszer szétosztásáról a polgármester dönt.

(2) A közfoglalkoztatás keretében megtermelt élelmiszer, termény (pl. burgonya, répa, mezőgazdasági haszonnövény: kukorica, búza, árpa stb.) szétosztásáról a polgármester dönt.

(3) A polgármester az egyedi döntéshozatal során figyelembe veszi a Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézőjének szóbeli előterjesztését.

(4) Települési élelmiszertámogatás nyújtható annak a szociálisan rászoruló személynek:

a) aki egyedül álló, vagy

b) aki a családjában egy vagy több gyermeket nevel, vagy

c) aki nyugellátásban, rendszeres nyugdíjszerű ellátásban részesül, vagy

d) aki foglalkozatás helyettesítő támogatásban részesül, vagy álláskeresési támogatásban részesül, vagy közfoglalkoztatott, vagy

e) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 420 %-át (119.700,- Ft).

(5) Az élelmiszertámogatás háztartásonként egy személy részére állapítható meg.

Születési támogatás

15. § (1) Kacsóta Községi Önkormányzat születési támogatásban részesíti a kacsótai lakcímmel rendelkező gyermeket megszületése alkalmából.

(2) A születési támogatás összege gyermekeként 10.000 (tízezer) Ft.

(3) A születési támogatás iránti kérelmet a szülést követő 180 napon belül lehet benyújtani.

(4) Nem állapítható meg születési támogatás, ha a szülők a gyermek születését megelőzően a hatóság előtt lemondtak a születendő gyermekről és hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához.

(5) A születési támogatás iránti kérelmet a polgármester bírálja el.

Óvodakezdési támogatás

16. §5

Települési beiskolázási támogatás

17. §6

Húsvéti támogatás

18. § (1) Húsvéti támogatás nyújtható annak a kacsótai lakosnak, aki

(2) egyedülálló,

(3) nyugellátásban, a rendszeres nyugdíjszerű ellátásban részesül,

(4) gyermeket nevel,

(5) közfoglalkoztatott,

(6) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át Ft, vagy

(7) semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik.

(8) A húsvéti támogatást az Önkormányzat - költségvetése figyelembevételével a legkésőbb a húsvéti ünnepet megelőző 10 napban természetbeni ellátás formájában (élelmiszercsomag) nyújthatja. A támogatás családonként egy személy részére állapítható meg.7

(9) A húsvéti támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

Karácsonyi támogatás

19. § (1) Karácsonyi támogatás nyújtható annak a kacsótai lakosnak, aki

a) egyedülálló, vagy

b) nyugellátásban, a rendszeres nyugdíjszerű ellátásba részesül,

c) gyermeket nevel, vagy

d) közfoglalkoztatott, vagy

e) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át .

(2) A karácsonyi támogatást az Önkormányzat minden év decemberében természetbeni ellátás formájában (tartós élelmiszer) nyújthatja.

(3) A karácsonyi támogatás családonként egy személy részére állapítható meg.

Étkeztetés

19/A. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen az Szt. 62. § (1) bekezdésében foglalt indokok miatt.

(2) A szociális étkeztetés térítési díját a jogosult vagy a tartásra, gondozásra kötelezett hozzátartozó szociális helyzete, vagyoni és jövedelmi viszonyai alapján kell megállapítani.

(3) Az étel helyben fogyasztásáért vagy elviteléért fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az adott hónapban igénybe vett étkezési napok szorzata. Az étel kiszállítása esetén a személyi térítési díj a kiszállításra számított térítési díjnak és az adott hónapban kiszállítással igénybe vett étkezési napok szorzatának összegével növekszik.

(4) A személyi térítési díj nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmének 30%-át azzal, hogy kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.

(5) A térítési díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Házi segítségnyújtás

19/B. §8 (1) A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését, az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést.

(2) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a Szentlőrinci Szociális Szolgáltató Központ intézményén (7940 Szentlőrinc, Munkácsy Mihály utca 1-3.) keresztül biztosítja.

Családsegítés

19/C. §9 (1) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

(2) A családsegítést az önkormányzat a Szentlőrinci Szociális Szolgáltató Központon (7940 Szentlőrinc Munkácsy M. u. 1.) keresztül biztosítja.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

19/D. §10 A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az önkormányzat a Szentlőrinci Szociális Szolgáltató Központon (7940 Szentlőrinc Munkácsy M. u. 1-3.) keresztül biztosítja.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

20. § (1) Az Szt. 17. §-ában szabályozottaknak megfelelően a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátást az igénybe vevőnek vissza kell fizetni. A visszafizetésről szóló határozatot a polgármester kiadmányozza.

(2) Indokolt és méltányolható esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti, a polgármester a visszafizetésre kötelezett összeget méltányosságból elengedheti, vagy részletekben történő megfizetését engedélyezheti.

ZÁRÓ RENDELKEZÉS

III. Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések

21. § (1) A rendelet 2020. március 1-jétől lép hatályba.

(2) A rendelet előírásait a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 10/2016. (XII.5.) önkormányzati rendelet.

1

Hatályon kívül helyezte 10/2021. (VIII.11.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2021. augusztus 12. napjától.

2

Hatályon kívül helyezte 10/2021. (VIII.11.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2021. augusztus 12. napjától.

3

Módosította a 4/2020. (III.10.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2020. március 11-től.

4

Módosította a 4/2020. (III.10.) önkormányzati rendelet1. §-a. Hatályos: 2020. március 11-től.

5

Hatályon kívül helyezte a 12/2022. (VIII.3.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2022. augusztus 4. napjától

6

Hatályon kívül helyezte a 12/2022. (VIII.3.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2022. augusztus 4. napjától

7

Módosította a 4/2020. (III.10.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos:2020. március 11-től.

8

Beiktattatta a 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatályos: 2021. augusztus 12. napjától

9

Beiktatta a 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatályos: 2021. augusztus 12. napjától.

10

Beiktatta a 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatályos: 2021. augusztus 12. napjától.