Kacsóta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (II.25.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 26

Kacsóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelete


Az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetésének helyi szabályairól


Kacsóta Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontjában, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:


A rendelet célja és hatálya


  1. §
  1.  A rendelet célja az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetésének helyi szabályozása a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.


  1. A rendelet hatálya Kacsóta község közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkozik.


Értelmező rendelkezések


  1. §
  1. A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül az ingatlanok (ide értve a közterületeket is) tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, szár, levél, ág, gally, kaszálék, fanyesedék és egyéb növényi maradvány, növényi hulladék.


  1. A rendelet alkalmazása szempontjából nem minősül avarnak és kerti hulladéknak az ilyen hulladékok egyéb hulladékokkal való keveréke (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).


  1. A helyben történő égetés alatt a telken belül és a lakóingatlan területével közvetlenül határos közterületen történő égetést kell érteni.


Az égetés szabályai


  1. §
  1. Kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik, vagy elszállításáról gondoskodni kell. A komposztálás során olyan technológiát kell alkalmazni, hogy a hulladék erjedése során a bűzös gázok a szomszédos ingatlan használóit ne zavarják. Ha ez nem lehetséges (kis méretű telek, sűrű beépítés), akkor a komposztálás nem alkalmazható.


  1. Kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges. A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szártani kell, eltüzelése folyamatosan, kis adagokban történhet.


  1. §
  1. Avar és kerti hulladék égetése csak kivételes esetben, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarásával és a légköri viszonyok esetén állandó felügyelettel a tűzvédelmi szabályok betartása mellett történhet.


  1. Az avar és kerti hulladék égetésére az alábbiak szerint van lehetőség: szerdán vagy szombaton megfelelő légköri viszonyok esetén, szélcsendes időben, 10.00 és 18.00 óra között végezhető, kivéve.


  1. A (2) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés abban az esetben, ha Kacsóta község területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom van érvényben.


  1. Az égetést a telken belül, az arra kialakított tűzrakó helyen kell végrehajtani, közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.


  1. Az égetésre kellően száraz növényi hulladék esetén, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.


  1. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj stb.), egyéb segédanyag, nem használható.


  1. Az éghető kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, stb.)


  1. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve az eloltható.


  1. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs vagy hamu belocsolásáról vagy földréteggel történő lefedéséről.



  1. §

Aki e rendeletben meghatározott előírásokat nem tartja be, levegőtisztaság védelmi bírsággal sújtható a levegő védelméről szóló 306/210. (XII.23.) Korm. rendeletben foglaltak (9. számú melléklet) alapján.


Záró rendelkezés


  1. §

Ez a rendelet 2021. február 26-én lép hatályba, és a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, továbbá a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnését követő napon hatályát veszti.




Borovics Emese

Dr. Tóth Sándor

polgármester

jegyző




Záradék:


Megalkotta: Kacsóta Községi Önkormányzat Polgármestere a 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott hatáskörben eljárva 2021. február 24-én.


Kihirdetve: 2021. február 25-én.



                                                                                                                  Dr. Tóth Sándor

             jegyző