Kacsóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 15

Kacsóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.15.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Kacsóta Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetése a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) alapján készült.
A település polgármestereként:
- a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény (a továbbiakban: hatásköri törvény) 139. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint, valamint
- az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) alapján
a mellékelt költségvetési rendelet-tervezetet terjesztem az Önkormányzat képviselő-testülete elé.
A költségvetési rendelet-tervezet benyújtási határideje február 15, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadja el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő 45. nap.
A mellékelt rendelettervezet:
- a vonatkozó jogszabályok által előírt szerkezetben és tartalommal,
- a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet figyelembe-vételével,
- a jegyző irányításával került összeállításra.
Az Önkormányzat képviselő-testülete a rendeletet, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva alkotja meg.
Az Önkormányzatnak a költségvetési rendeletalkotási kötelezettségét előírja továbbá:
- az Áht. 5. § (1) és (2) bekezdése, mely kimondja, hogy a költségvetési bevételi és költségvetési kiadási előirányzatokat, valamint a finanszírozási bevételi előirányzat és a finanszírozási kiadási előirányzat összegét az államháztartás önkormányzati alrendszere esetében a költségvetési rendelet, határozat állapítja meg.
A költségvetési rendelet tervezet összeállításakor célunk olyan költségvetés összeállítása volt, amely biztosítja az Önkormányzat zökkenőmentes működését, a változó strukturális és finanszírozási körülmények mellett is.
A gazdálkodás szabályainak szigorú betartása nemcsak a képviselő-testület és a polgármester felelőssége, de minden olyan vezetőé is, aki az egyes előirányzatok felett rendelkezni jogosult. Mindenkinek törekednie kell a takarékos gazdálkodás megvalósítására. Kötelezettséget vállalni csak az előirányzatok keretei között és csak a bevételek teljesülésének ütemében szabad.
A költségvetési rendelet szerkezetének kialakításakor figyelembevételre került:
- az Áht. 6. § (2) - (6) bekezdése, amelyben a költségvetési kiemelt bevételek és kiadások találhatók,
- az Áht. 6. § (7) bekezdése, melyben a finanszírozási bevételek és kiadások kerülnek meghatározásra,
- az Áht. 23-24. §-a és az Ámr. rendelet 24., 28. §-a amely a költségvetési rendelet szerkezetére, elkészítésére vonatkozó előírásokat határozza meg.
A költségvetési javaslat tartalma és jellemzői:
Kacsóta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a 2023. évi költségvetéséről szóló rendelet tervezete az alábbi címrend szerint készült:
Kacsóta Községi Önkormányzat Címrendje az I. számú mellékletben található. A melléklet áttekinthető módon mutatja be a kiemelt előirányzatokat, bevételi és kiadási oldalon egyaránt.
Az Önkormányzat költségvetési főösszege 168 981 ezer Ft.
Ebből: a működési költségvetés kiadásai 71 951 ezer Ft,
a felhalmozási kiadások tervezett összege 96 260 ezer Ft,
a finanszírozási kiadások várható összege 770 ezer Ft.
a működési bevételek 60 995 ezer Ft,
a felhalmozási bevételek 83 950 ezer Ft,
A hiány fedezetére az előző évi pénzmaradvány szolgál.
Az Önkormányzat 2023. évi bevételeinek forrása és kiadásainak jogcímei, várható alakulása az alábbiakban foglalható össze:
A bevételi oldalon az állami normatívákkal kapcsolatban azt a kormányzati szándékot tükrözi a támogatási rendszer, hogy bizonyos feladatokhoz biztosítja a működést és ezért a pénzek felhasználása feladathoz kötött, másra nem fordítható.
Az V. számú melléklet mutatja be az önkormányzat normatív költségvetési támogatásait. Az Önkormányzat által ellátott kötelező és nem kötelező feladatokhoz az állam összesen 19 632 ezer Ft-tal járul hozzá.
A költségvetésünk mind a kiadási mind a bevételi oldalon elvégzett soronkénti részletes számítások eredményeként jelen változatban 8 839 ezer Ft költségvetési forrás hiányt mutat. Ennek fedezetét a várható pénzmaradvány felhasználása biztosítja.
A 2023. évi várható pénzmaradvány 24 036 ezer Ft. A pénzmaradvány megállapítása a zárszámadással egy időben történik.
B E V É T E L E K :
A II. számú melléklet az Önkormányzat bevételeit mutatja be részletesen, forrásonként és kötelező valamint önként vállalt feladatokhoz rendelve.
A költségvetés bevételi terveinek összeállítása szigorúan a realitások figyelembevételével készült. A központi költségvetésből származó bevételek tervezését a törvényi előírások alapozzák meg, míg a saját bevételeket a helyi ismeretek alapján terveztük meg. A helyi adók esetében a hatályban lévő rendeletek alapján kivetett adó mértékkel terveztünk.
Az Önkormányzat költségvetési támogatása 19 632 ezer Ft, ebből a működés általános támogatása 11 635 Ft. A szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok támogatása 5 727 ezer Ft, a kulturális feladatok támogatása pedig 2 270 ezer Ft. A szociális feladatokon belül a falugondnoki szolgáltatás támogatása 5 142 ezer Ft.
A sajátos működési bevételek vízdíj továbbszámlázásból, bankszámláink kamatbevételeiből és a zsidó temető fenntartásával kapcsolatos hozzájárulásokból adódnak.
Az Önkormányzat közhatalmi bevételei között legjelentősebb az iparűzési adó, melynek tervezett előirányzata a január 1.-én hatályba lépő, a helyi iparűzési adó szóló 14/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosítása – az adó mértéke 0,8%-ról 1,5%-ra emelkedett - következtében 30 millió Ft. Ezen felül jelentős bevételre számítunk (3 600 ezer Ft) a 2015-ben bevezetett építményadó jogcímen is. A magánszemélyek kommunális adójából 400 ezer Ft bevételt terveztünk az évben. Pótlék, bírság soron 100 ezer Ft bevétellel számolunk. Az egyéb közhatalmi bevételek között szereplő behajtási engedélyek és közterület használati díjakkal kapcsolatban 30 ezer Ft bevételre számítunk.
Felhalmozási és tőkejellegű bevételek között betervezésre került a 047/1 helyrajzi számú külterület tovább értékesítése a Kőröstej Kft részére.
Támogatás értékű bevételként a 2022-ről áthúzódó, valamint az újonnan 2023.03.01.-én indult hagyományos közfoglalkoztatási programok bevételeit terveztük be, illetve a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázat 2023.01.16.-án megkötött támogatói okirata alapján a megítélt támogatás összegét. Ezek összesen 84 806 ezer Ft.
Az előző évi pénzmaradvány összegét a zárszámadással egyidejűleg fogadja el a Képviselő-testület.
K I A D Á S O K :
A III. számú melléklet az Önkormányzat kiadásait mutatja be jogcímenként.
A költségvetés kiadási oldalának tervezésekor a stabil működés biztosításának megalapozása mellett a takarékosság volt a fő szempont.
Személyi jellegű kiadást 19 082 ezer Ft összegben terveztünk. Ehhez kapcsolódóan a munkaadót terhelő járulékok tervezett előirányzata 2 256 ezer Ft. Az Önkormányzat tervezett 2023. évi létszám kerete 9 fő. A tervezés alapját a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, a tiszteletdíjról szóló önkormányzati rendelet, a közalkalmazotti kinevezés, valamint a közfoglalkoztatási programok támogatási szerződései nyújtották.
A dologi kiadások előirányzata 19 932 ezer Ft. A tervezést a 2022. évi teljesítések segítették.
A szociális ellátásokra 3 970 ezer Ft-ot terveztünk, melyben 600 ezer Ft-os összeggel szerepel az Önkormányzat saját hatáskörében nyújtott egyszeri beiskolázási támogatása, valamint 500 ezer forintot különítettünk el húsvéti, és 2 millió forintot karácsonyi élelmiszer csomagok összeállítására.
Az óvodai feladatokra, a házi segítségnyújtásra, gyermekjóléthez és családsegítő feladatokra, a Közös Hivatal működésének támogatására, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás működési hozzájárulására, valamint a Bursa Hungarica ösztöndíjra összesen 3 939 ezer Ft támogatásértékű kiadást terveztünk.
Pénzeszközátadást mindösszesen 150 ezer Ft értékben terveztünk. 100 ezer forintot különítettünk el tanulmányi ösztöndíjak kiosztására, valamint 15 ezer forintot a Szentlőrinc környéki Református Társegyházközség támogatására.
Államháztartáson belüli megelőlegezés jogcímen 2022 év végén a 2023-es évre járó állami támogatást kaptunk, így ezt 2023-ben rendeznünk kell.
A felhalmozási kiadásokon belül betervezésre kerültek a Baranya-Víz Zrt. által elvégzett felújítási munkálatok, a település közvilágításának korszerűsítése, a VP6-7.2.1.1-21 - Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázat keretében a 038/1, a 029, valamint az 1084-es helyrajziszámokon megvalósuló beruházás költségei, valamint egyéb, kisértékű eszközök beszerzése. Ezek megvalósítására összesen 96 260 ezer forintot különítettünk el.
A 2023. évi működési és felhalmozási bevételeket és kiadásokat mérlegszerűen a IV. számú melléklet mutatja be.
Az Önkormányzat normatív állami hozzájárulásainak jogcímenkénti megbontását az V. számú melléklet tartalmazza.
A felhalmozási kiadások 2023. évet érintő alakulást a VI./1. és a VI./2. számú mellékletek mutatják be.
A VII. számú melléklet az éves létszám előirányzatot tartalmazza.
A több éves kihatással járó visszafizetendő hitelek, kezesség- és kötelezettségvállalások bemutatása a VIII. számú mellékletben történik.
Az Önkormányzat Európai Unióból származó forrásait és kapcsolódó kiadásait a IX. számú melléklet tartalmazza.
A költségvetési előirányzatok bevételi ütemét és a kiadási előirányzatok tervezett felhasználási ütemét a X. számú melléklet mutatja be.
Az Önkormányzat által juttatott közvetett támogatásokat a XI. számú melléklet tartalmazza.
Az Önkormányzat 2023.-2024.-2025. évi várható bevételeit és kiadásait a XII. számú melléklet tartalmazza.
Szabad tartalékot 1 000 000 Ft, zárolt tartalékot 14 197 527 Ft értékben képeztünk (XIII. számú melléklet).
A Stabilitási törvénynek megfelelően az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit a XIV. számú melléklet tartalmazza.