Vásárosbéc Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 8/2015.(V.7.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 05. 08

Vásárosbéc Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. 44/C §. (2) bekezdésében és a 45. §. (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja és hatálya


1. §


E rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, melyek meghatározzák Vásárosbéc község közigazgatási területén keletkezett háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, ezzel összefüggő feladatok eredményes végrehajtását a község termőtalajának és ivóvízkészletének védelme érdekében.


2. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Vásárosbéc község közigazgatási területén minden olyan közcsatornával el nem látott területen vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgt.) IX/A. fejezet alkalmazásában meghatározott ingatlantulajdonosra (a továbbiakban: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra valamint az ezzel összefüggő tevékenységekre.

(4) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kezeléséről, a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.





                                                                       A közszolgáltatás tartalma, területe

                                                                         

3. §


A közszolgáltatás kiterjed Vásárosbéc község közigazgatási területén, az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.


A Közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


4. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét a Baranya-víz Zrt. jogosult és köteles ellátni.

(2) A Baranya-víz Zrt. (a továbbiakban: Közszolgáltató) által a nem közművel szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Közszolgáltató által a Baranya-víz Zrt szigetvári szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyába kell elhelyezni.


A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


5. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított Közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt Közszolgáltató útján köteles gondoskodni.


A Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


6. §


(1) A Közszolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelő feltételek szerint köteles ellátni.

(2) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 4. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztelepre szállítani. Megrendeléskor a Közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját (maximum 3 órás időintervallumban) megjelölni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és biztosítani a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket.

(4) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást szükség szerint kötelesek igénybe venni.


                                                                          A közszolgáltatási szerződés

                                                                         

7. §


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésétre vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának felmondásának feltételeit.


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


8. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben összegyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan agyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett- megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.


A közszolgáltatási díj


9. §


(1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésével, ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatási díj: 6.800,-Ft + ÁFA/5m3.

(3) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a Közszolgáltató számlát bocsát ki, amelyet a közszolgáltatás teljesítésével egyidejűleg készpénzben vagy átutalással kell kiegyenlíteni.

(4) A díjhátralék rendezése során a Vgt. 44/E. §-ában előírtak szerint kell eljárni.


Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


10. §


    (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

    (2) A közszolgáltató a személyes adat kezelése során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

    (3) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

    (4) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

    (5) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a behajtásra jogosult adóhatóságon kívül - harmadik félnek nem adhatja ki.


Záró rendelkezések


11. §


    (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

    (2) Hatályát veszti a 1/2005.(I.5.) önkormányzati rendelet a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról.