Merenye Község képviselő-testületének 5/2017 (VII.4.) önkormányzati rendelete

Merenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének az 5/2017. (VII.4.) önkormányzati rendelete az egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

Hatályos: 2017. 07. 04

Merenye Község képviselő-testületének 5/2017 (VII.4.) önkormányzati rendelete

Merenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének az 5/2017. (VII.4.) önkormányzati rendelete az egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

Merenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk 1/a pontjában, valamint a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 8. §. (2), 143. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Tiltott, közösségellenes magatartás az a szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősülő helyi közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás, amelyet e rendelet tiltott, közösségellenes magatartásnak minősít.

(2) A rendeletben foglaltak betartását a Merenye Község Önkormányzatának Jegyzője ellenőrzi.

(3) A tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás miatti eljárás hivatalból, továbbá bármely szervezet vagy személy bejelentése alapján indítható. A bejelentést szóban vagy írásban bármely személy megteheti. A szóban tett bejelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(4) A bejelentésnek tartalmaznia kell a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást megvalósító személy ismert személyi adatait, a magatartás helyének és idejének, továbbá a körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével.

Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a bejelentéshez.

(5) A tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás elkövetőjével szemben közigazgatási hatósági eljárás a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás észlelésétől számított 30 napon belül indítható meg. Ezt követően a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás elkövetése miatt eljárás nem indítható.

2. § Az eljárás lefolytatására a 2004. évi Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Az eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás elkövetőjével szemben ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(2) A kiszabásra kerülő közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni

  • a) a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás súlyát és a felróhatóság mértékét, és
  • b) az érintett vagyoni helyzetét és jövedelmi viszonyait, amennyiben azokat az erre vonatkozó tájékoztatásra önként igazolja.

A közterületek tisztántartásával összefüggő magatartások

4. § (1) Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, aki nem gondoskodik

  • a) az ingatlana előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, valamint ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület gondozásáról, tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladék eltávolításáról, a pollen allergiát okozó növények gyommentesítéséről,
  • b) az ingatlana előtti járdaszakasz hó-eltakarításáról, síkosság-mentesítéséről.
  • c) az ingatlana teljes területén allergiát okozó növények gyommentesítéséről, tisztán tartásáról.

(2) Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el, vendéglátó ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek, és más árusítóhelyek üzemeltetője, aki nem gondoskodik az üzlet előtti járdaszakasz tisztántartásáról, a hó-, és síkosság-mentesítéséről, a zárás előtt a szemét összetakarításáról, valamint a járdaszakasz balesetmentes állapotáról.

(3) Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el a tulajdonos, ha a lomtalanításra meghirdetett időpontban a hulladékot úgy helyezi el, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat zavarja, a zöldterületeket és a növényzetet károsítja, továbbá baleset-, vagy károkozás veszélyének előidézésével jár.

(4) Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el az, aki közterületen hatósági engedély nélkül hulladékot helyez el.

8. Temetők rendjének megsértése

5. § Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el, aki

a temető területére vonatkozó vegyszeres gyomirtás tilalmára vonatkozó szabályait megszegi;

6. § (1) E rendelet kihirdetése. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően elkövetett tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások esetén kell alkalmazni.

(2) jelen rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Merenye, 2017. július 4.

Verkman István Fitos Harri Gábor

polgármester jegyző

Záradék

A rendelet kihirdetve, Merenye, 2017. július 4.

Fitos Harri Gábor

jegyző .