Nemeske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Nemeske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023.(II.21) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 21

Nemeske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Nemeske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023.(II.21) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2023.02.21.

Nemeske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Nemeske község közigazgatási területén található köztemető (a továbbiakban: temető) létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető tulajdonosára, a temetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a temetőben végzett tevékenységük, vagy a temető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

(3) Az Önkormányzat a temető tulajdonosa, fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét saját maga teljesíti.

2. Temetési helyek

2. § (1) Az önkormányzat a temetőben sírbolt, sírhely, urnafülke és urnasírhely típusú temetési helyeket biztosítja.

(2) A sírhelyek mérete:

a) Felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú, 150 cm széles 200 cm mély

b) Felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú, 250 cm széles, 200 cm mély

c) Urnasírhely: 150 cm hosszú, 110 cm széles, 100 cm mély

d) Urnafülke: 30 cm széles, 30 cm magas

e) Sírbolt: 400 cm hosszú, 300 cm széles, 200 cm mély.

(3) A sírhelyek hosszúsági és szélességi mérete magában foglalja a körülötte létesíthető járda méretét is. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet, egymástól való távolságuk 60 cm.

(4) Mélyített felnőtt sírhelyre még egy koporsó temethető. Koporsós rátemetést úgy kell végrehajtani, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélyre kerüljön. Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető.

(5) Urnasírhelybe legfeljebb kettő, urnafülkébe egy urna helyezhető el.

3. Temetési hely feletti rendelkezési jog

3. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

4. § (1) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat nem kell fizetni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzésekor a rendelkezésre jogosulttal a sírhely építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának követelményeit ismertetni kell.

4. Síremlékek, sírboltok

5. § (1) A sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni. A sírbolt építési munkák végzésének várható időtartamát, megkezdésének időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni, elkészültük után az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról sírboltkönyvben vagy végrendeletben nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhunyt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők.

(5) A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal kell keríteni.

(6) A síremléknek meg kell felelni a temető arculatának, közízlést sértő formájú és feliratú síremléket felállítani nem szabad.

5. Temetési hely, sírbolt felnyitásának szabályai

6. § (1) Rátemetés csak az e rendeletben meghatározottak szerint, sírnyitási engedély alapján végezhető.

(2) A sírnyitást és az exhumálást a sírgödör fokozatos mélyítésével kell elvégezni úgy, hogy az a sírjelben, síremlékben kárt ne okozzon. Ha a sírnyitás előreláthatólag ezeket veszélyezteti, ezt jelezni kell a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy felé. A sírnyitást ebben az esetben a rendelkezni jogosult személy írásbeli hozzájárulása esetén lehet folytatni. A sírnyitás során fokozott gondot kell fordítani a biztonságos munkavégzésre, a munkavédelmi szabályok betartására és a kegyeleti jogok megtartására.

(3) Az exhumálás során felszínre kerülő holttest maradványok összegyűjtését az engedélyben írottak szerint, a kegyeleti jogok megtartásával úgy kell elvégezni, hogy a temetőlátogatókat ne zavarja.

(4) Az exhumálás következtében megüresedett temetési hely használati joga megszűnik, kivéve, ha a rendelkezni jogosult személy annak fenntartásáról nyilatkozik, amellyel egyidejűleg az esedékes sírhely megváltási díjat vagy újraváltási díjat megfizeti. A nyilatkozat csak írásban tehető meg.

(5) A köztemetőben végzett temetési munkák során talált értékekről és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni.

6. Temetkezési hely gazdálkodás szabályai

7. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), ezen belül sírhely sorokra és külön megjelölt temetési helyekre kell felosztani. A sírhelytáblák kialakítását, a sírhelyek (sírbolthelyek) beosztását, számozását, illetve azok elhelyezését a temető üzemeltetője állapítja meg sírfelosztási terv alapján.

(2) A sírbolthelyek és sírhelyek olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni.

7. A temető infrastrukturális létesítményei

8. § Az önkormányzat a tulajdonában álló temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja: út, ravatalozó, urnafal, közkút, hulladéktároló.

9. § A 7. §ban felsorolt létesítmények közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja, az elszállításról és a kezelésről az önkormányzat hulladékszállítási és ártalmatlanítási szerződés keretében gondoskodik

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temető üzemeltetőjének írásos engedélye alapján a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják

c) A temetőben vállalkozás-szerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás mértéke 0.- Ft.

8. Nyilvántartások vezetése

10. § (1) A temető fenntartója az új sírhelytáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről.

(2) Az üzemeltető a temetkezési helyekről és a temetési helyek feletti rendelkezési jogokról nyilvántartást vezet.

(3) A temető-dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

9. A temető rendje

11. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét és a hatályos temető rendeletet ki kell függeszteni.

(2) A temető korlátozás nélkül látogatható.

12. § (1) 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(4) A temetkezési szolgáltatók és más vállalkozók a tevékenységük által keletkezett hulladékot kötelesek a tevékenységük végeztével elszállítani, annak kezeléséről, ártalmatlanításáról gondoskodni.

13. § Ez a rendelet 2023. február 21-én lép hatályba.