Tótszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018. (V. 17.) önkormányzati rendelete

Tótszentgyörgy Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2018(V.17.) sz. ök. rendelete a temetőkről a temetkezési tevékenységről szóló 9/2005(IX.16.) sz. ök. rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 17- 2018. 05. 18

Tótszentgyörgy
Község Önkormányzat képviselő-testületének
3/2018(V.17.) számú rendelete a
a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 9/2005(IX.16.) sz. ÖK rendeletének módosításáról

TÓTSZENTGYÖRGY község Önkormányzat Képviselő—testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41.§ /3/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja a Tótszentgyörgyi temető fenntartásával és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan.

Átalános Rendelkezések.
1. §.

Ezen rendelet hatálya TÓTSZENTGYÖRGY község közigazgatási területén fekvő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temető elnevezése: Tótszentgyörgyi, külterület HRSZ:015

2. §.

/1/ TÓTSZENTGYÖRGY község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról.

/2/ Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt: személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

/3/ A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

/4/ Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.

/5/a köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat látja el.

/6/ Ha a temető, temetőrész, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.

/7/ Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárástól, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt hosszabbítja meg.

3. §.

/1/ A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a körjegyző ellenőrzi.

/2/ A körjegyző az /1/ bekezdésben meghatározott jogkörében:

a./ felhív a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására,

b./ szabálysértési eljárást folytat le.

Értelmező rendelkezések
4. §.

E rendelet alkalmazásában:

a./ temető Tótszentgyörgy település közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak.

b./ Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

c./ Temetkezési emlékhely: a temetőn kívül, különösen templomiban,altemplomban, templomkertben, történeti kertben, urnacsarnok házban, vagy más építményben és területen lévő, az elhunytak eltemetésére, urnák elhelyezésére és hamvak szétszórására szolgál.

d./ Temetési hely: a temetőben, vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint hamvasztó üzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely.

A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben, vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.


e./  nemzeti sírkert (nemzeti panteon): a műemléki védelem alatt álló, vagy a Nemzeti Kegyeleti Bizottság által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége.

f./ hősi temető, hősi temetési hely: háborúban vagy békeidőben alkotmányos kötelezettség teljesítése közben elesettek eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely, ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik

g./ Kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla.

h./ Kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

A Temető
5. §.

/1/ A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

/2/ A temetőt az épített és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni a kert jellegét.

/3/ A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környékét parkszerűen kell kialakítani és gondozni.

/4/ A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást, és ne akadályozza a közlekedést.

/5/ A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az önkormányzat gondoskodik.

/6/ A vízvételt nyomókút kell megoldani.

/7/ A temetőt körülkerítő kerítés állapotát az önkormányzat félévente ellenőrzi, amennyiben a kerítés állagáriak romlását észleli, gondoskodik annak kijavításáról.

/8/ A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.

/9/ A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a ravatalasztal hűtésével a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

A Temető Üzemeltetése
6. §
.

A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban, a temető-szabályzatban foglaltak szerint kell ellátni.

7. .§

1/ A temető üzemeltetője:

a./ meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának temetői rendjét:

b./ biztosítja az eltemetés  (urnaelhelyzés) feltételeit:

c./ megállapítja a temető látogatók kegyelet gyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt

d./ biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását és működteti azokat

e./ gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását.

f./ megőrzi a nyilvántartó könyveket

g./tájékoztatja a temetőlátogatókat

h./ kijelöli a temetési helyeket

i./ elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hóeltakarítást

j./összegyűjti és elszállítja a hulladékot

k./ gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról

l./ összehangolja a temetéseket

m./ gondoskodik az ügyfélfogadásról

8. §. .

A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

9. §..

/1/ A temetőben az üzemeltető:

a./nyilvántartó könyvet

b./sírbolt könyvet vezet

/2/ A nyilvántartó könyvbe minden temetést /urnaelhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamuszórást! időrend szerint kell bejegyezni.

/3/ A holttestmaradványok közös sírba helyezése esetén a temetőben vezetett nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történő helyezést, időpontjának és a közös sírnak a megjelölésével be kell jegyezni.

/4/ Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.

/5/ A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

/6/ Üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

Temetési HELY.
10. §.

/1/ A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

/2/ A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A temetési helyek számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.

/3/  A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.

/4/ A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi és hosszúsági mérete a következő:

      a./egyes sírhely: 1,90-2,10 m hosszú, 0,95-1,10 m széles, 2,00m mély;

      b./ kettős sírhely: 1,90-2,10 m hosszú, 1,90-2,10 m széles, 2,00m mély;

      c./ az építhető sírbolthelyek legkisebb mérete a kettős sírhely méretével azonos

/5/ A sírok egymástól való oldal távolsága 60 cm, a sorok között 0,60-1m távolságot kell hagyni

11. §.

/1/ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alap- mérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

/2/ A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.

/3/ A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm. mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes- a talajban lebomló- anyaggal burkolni lehet.

/4/ Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

/5/ A sírbolt /kripta/ legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító - és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa /üzemeltetője/ jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

/6/ A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát, vagy sorokat lehet kijelölni.

12.§ .

/1/ Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke /kolumbárium/, urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

/2/ Az urnafülke /kolumbárium/ és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

/3/ Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30 x 30 cm. lehet. Urnafülke építmények kialakításánál a temető tulajdonosa előírhatja a természetes anyagok és művészi formák alkalmazását. Az urnafülkét. úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.

/ 4/ A hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki, amelyek a rendelkezési jogosultság időtartamában /használati idő/ különböznek egymástól.

/5/ A temető tulajdonosa - az eltemettető igénye esetén - a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelöl ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.

/6/ A temető tulajdonosa (üzemeltető) a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére külön sírhelytáblát jelöl ki.

13. §.

/1/ Temetési hely megjelölésére sírjel használlható, illetőleg létesíthető.

/2/ A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja.

/3/ A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét / vázrajzát/ a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

14. §.

/1/ A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

/2/ A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját ás a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.

/3/ Ha a halva született magzat eltemetéséről - kérésére - közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt, vagy fejfa is elhelyezhető és azon utónevet is fel kell tüntetni.

15. §.

/1/ A sírjel, vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa /üzemeltetője/ a temetési hely felett rendelkezni jogosult felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet ás a biztonságos használatot veszélyeztető állapot / a továbbiakban: közvetlen veszély/ fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján /hirdetőtáblán/ 90 napra ki kell függeszteni.

/2/ A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a vészhelyzetet hatósági úton - a temető tulajdonosának közreműködésével - megszünteti.

/3/ A sírjel, vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

16. §.

/1/ A temető fenntartójának / kezelőjének/ a temetőről térképet / vázrajzot / kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sorok, milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

/2/ A temető részleges térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokat legalább évente ki kell egészíteni.

/3/ A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

A lezárás  és megszüntetés.
17. §.

/1/ A temető, temetőrész, sírhelytábla (parcella), temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temetőkapun, ravatalozón Is ki kell függeszteni.

/2/ Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

/3/ Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati, illetőleg 50 éves urnasírhely, urnafülke használati idő eltelt, a temető tulajdonosa /üzemeltetője/ az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hirdetményben, továbbá három alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban - egyházi /felekezeti/ temetőnél az egyház /felekezet/ lapjában is - és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább hat hónappal, a továbbiakban pedig kéthavonként történjenek.

/4/ Ha a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet újra betemetés, vagy kegyeleti park céljára kívánják használatba venni, a használatbavétel előtt a területet legalább 30 cm. vastag földréteggel kell feltölteni.

18. §.

/1/ Temetőt, vagy temetőrészt a terület más célú felhasználása esetén a temetési helyek kiürítésével lehet megszüntetni.

/2/ A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről a temető tulajdonosa / üzemeltetője/ gondoskodik.

/3/ Azoknak a temetési helyeknek az áthelyezéséről, amelynek a használati ideje még nem járt le, a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal kötött megállapodás alapján a temető tulajdonosa /üzemeltetője/ gondoskodik. Az áthelyezett temetési hely használati ideje az eredetileg megváltott, temetési hely használati idejéhez képest nem változik.

/4/ Ha a lejárt használati idejű temetési helyen lévő holttestmaradványokat az elhunyt hozzátartozója máshol el kívánja temetni, erről a kiürítésre megjelölt időpontig kell gondoskodnia. Ennek hiányában a holttest maradványokat / az urnákat/ a kiürítésre megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével - az Állami Népegészségügyi ás Tisztiorvosi Szolgálatnak a temető fekvése szerinti illetékes városi intézete / a továbbiakban: intézet/jelenlétében - közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatóak.

19. §.

/1/ A sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.

/2/ Ha a rendelkezésre jogosult., illetőleg annak örököse a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő hat hónap elteltével a sírjelet a temető tulajdonosa értékesítheti.

/3/ Sírbolt ás át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítási. A kártalanítás módjára és mértékére, valamint érvényesítésére a Polgári Törvénykönyvnek a kártérítésre vonatkozó szabályait kell értelemszerűen alkalmazni.

20. §.

Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitáskor előkerült - értékeket képező - dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető Üzemeltetője értesíti a külön jogszabályban meghatározott hatóságot.

Temetői MUNKÁK
21.§ .

/1/ A temetőben végzendő mindem munkát - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - a temető üzemeltetőjének kell jelenteni. A temetési helyen csak az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethetők 1 m-nél magasabbra növő fákat, cserjéket, bokrokat az üzemeltető eltávolíthatja.

/2/ Az üzletszerű tevékenység során a vállalkozó köteles betartani a szabályzatban meghatározott feltételeket.

/3/ Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka. ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

/4/ Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

A Temetés Feltételei
22. § .

/1/ A halottat koporsós temetés esetén - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a halott vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 72 órán túl, de 96 órán belül el kell temetni, kivéve, ha

a./ a halott vizsgálatot végző orvos a halott vizsgálatra vonatkozó rendelkezések alapján ettől eltérő engedélyt adott,

b./ a holttestnek az eltemetésig történő hűtése biztosított, ebben az esetben a temetést 8 napon belül kell elvégezni.

/2/ A halottat - hamvasztásos temetés esetén - a halott vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül el kell hamvasztani. A holttestet a hamvasztásig hűteni kell.

23. .§

/1/ A temetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és az okmányok az üzemeltető részére történő átadása után - a szállításnál használt külső koporsóval együtt - azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a temetkezési vállalkozó halott hűtőjében való elhelyezéséről.

24. §.

/1/ Temetni- ha a törvény, vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - hagyományos módon koporsóban / koporsós temetés 1, hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, szétszórása útján lehet.

/2! A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.

25.§ .

/1/ Az elhalt földbe temetéséhez az eltemettetőnek jól zárható, környezetbarát anyagból készült, résmentes koporsóról kell gondoskodnia. Földbe temetéshez a /3/ bekezdésben meghatározott kivétellel - fémből, üvegből, műanyagból készült termék nem használható.

/2/ Földbetemetéshez olyan koporsóanyag, vagy kegyeleti termék nem használható, amely - alapanyagként, vagy adalékanyagként külön jogszabályban szereplő összetevők bármelyikét tartalmazza - veszélyezteti a környezetet.

Ha az elhunyt szállításához műanyag / pvc., polietilén fóliát / vagy más, földben le nem bomló anyagot használtak, azt az eltemetés során földbe helyezni nem szabad. A halottal érintkező, nem lebomló anyagokat egészségügyi veszélyes hulladékként kell kezelni.

/3/ A /2/ bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók a fertőző betegségben elhunytak, valamint a külföldről szállított holttestek szállításánál felhasznált anyagokra.

26. §.

A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrgahiás lázban elhunytak holttestét kellő szilárdságú, hézagmentesített kettős koporsóban kell eltemetni.

27. §.

/1/ Azt, aki törvény alapján a temetésre kötelezett és a kötelezettségét nem teljesíti, a körjegyző felszóltja kötelezettsége 15 napon belüli teljesítésére. Ha a kötelezett a felszólításnak nem tesz eleget, az elhunytat közköltségen kell eltemetni.

/2/ A közköltségen történő temetés esetén a temetésre kötelezett személyt a temetés helyéről és idejéről értesíteni kell.

/3/ Az elhunytat a kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha az elhalálozás hely szerinti település köztemetőjében megjelölt temetési hely felett a kérelmezőnek rendelkezési joga van.

28.§.

/1/ Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben a következő temetési helyre kell temetni.

/ 2/ Sírboltba történő temetés rendjét a sírboltkönyv határozza meg.

Uranelhelyezés — KIADÁS, Hamvak Szórása.
29. §.

/1/ A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkébe elhelyezni, urnasírba temetni, vagy sírhelyre, sírboltba rátemetni egyaránt szabad. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni. Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

/2/ Urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni. Az egy urnafülkébe, vagy urnasírba elhelyezhető, valamint sírhelybe / sírboltba/ temethető urnák számát a temető tulajdonosa /üzemeltetője/ a szabályzatban határozza meg.

/3/ Az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát az átvétel igazolásával ki kell adni, ás ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

30. §.

/1/ A hamvak az eltemettető rendelkezése alapján a temető arra kijelölt helyén - a kegyeleti. igények betartásával - szétszórhatók. A hamvak szétszórásakor gondoskodni kell arról, hogy azok a szétszóráskor a talajba bemosódjanak.

/2/ Ha a szétszórás zárt rendszerbe (pl.medence) történik gondoskodni kell, hogy a hamvak abból ne kerülhessenek ki. Ha a műtárgy betelt, azt a temető megszűnéséig fenn kell tartani, vagyközös emlékhelyen kell megőrizni.

/3/ Szétszórásos esetén a hamvakat a szétszórás elvégzésére alkalmas urnába kell helyezni.

31. §.

/1/ A sír, vagy sírbolt felnyitását / a továbbiakban: sírnyitás/ a temető fekvése szerint illetékes intézet engedélyezheti. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő meg- bontása.

/2/ A sírnyitáshoz a temetési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulása szükséges. Nem kell hozzájárulás a nyomozó hatóság részéről kezdeményezett sírnyitáshoz, de az eljárásról a temetési hely felett rendelkezni jogosultat értesíteni kell.

32. §.

/1/ A koporsós temetésre szolgáló egyes sírhelyre sírnyitási engedéllyel - a sír megfelelő mélyítésével - további, legfeljebb kettő elhalt, vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetékes intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén - az exhumált maradvány kivételével biztosítani kell a 25 éves használatát.

/2/ Az elhalálozástól számított öt éven belül a sír / sírbolt,’ felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.

Temetés
33. § .

/1/ Az eltemetés módja szerint a temetéshamvasztással, vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi, vagy világi szertartás mellett.

/2/ Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezés az irányadó, amennyiben az nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

/3/ Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv, vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt a saját halottja volna.

/4/ Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

34. .§

Ha a temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az önkormányzat gondoskodik - illetékességi területén belül.

35. §.

/1/ A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

/2/ A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

/3/ A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

36.§.

/1/ Halottat csak külön jogszabályban előirt orvosi vizsgálat és az erről szóló halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítványt a temetés előtt kell a temetkezési vállalkozó részére átadni. Az elhunyt elhamvasztásához a halott vizsgálati bizonyítványra minden esetben fel kell jegyezni az elhamvaszthatóságot.

A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről a temető tulajdonosa gondoskodik.

/2/ Ha a halál körülményeinek vizsgálatára hatósági eljárás indult, /rendkívüli halál/ az elhunyt eltemetéséhez, illetve elhamvasztásához a halott vizsgálati bizonyítvány mellett az eljáró hatóság engedélye is szükséges.

/3/ Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére - a sírboltba temetés és az urna kivételével - olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

Temetési Hely Feletti Rendelkezési Jog Időtartama
37.§.

/1/ A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama /használati idő/:

a./ egyes sírhely esetén 50év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b./ kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 50 év,

c./ sírbolt esetén megállapodástól függően 60 vagy 100 év,

d./ az urnafülke és urnasírhely esetén 50 év,

e./ urnasírbolt esetén megállapodástól függően 20 vagy 60 év.

/2/ A temetési hely feletti rendelkezési jog a /3/ bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható ( újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az /1/ bekezdésben foglaltak az irányadóak.

/3/ A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

/4/ Megszűnik a temetkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.

/5/ A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

/6/ Ha a rendezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltás időarányos részét vissza kell téríteni.

DIJAK.
38.§ .

Temetési helyek megváltási díjai:

/1/Koporsós temetésnél:
Nem állapít meg díjat, a temetési helyek megváltása, temetési helyek újraváltása és a temető fenntartása címén mindezt a szolgáltatást térítésmentesen, ingyenesen biztosítja a szolgáltatást igénybevevő számára.

/2/Hamvasztásos temetésnél:
- urnafülke helyi lakos               /50 év/                                      30.000 Ft

- urnafülke nem helyi lakos       /50 év/                                   60.000 Ft



Zárórendelkezések

39. §.

/1/ Ezen rendeletet alkalmazni kell a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, illetőleg azoknak, akire nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

/2/ Ezen rendelet 2018.év május hó 17. napján lép hatályba.

A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.


Kelt: Tótszentgyörgy, 2018. május 17. napján



           Verkman János                                                                               Fitos Harri Gábor
             polgármester                                                                                           
jegyző

Záradék:
A rendeletet a mai napon kihirdettem.

                                                                                      


Fitos Harri Gábor
jegyző